Får man använda en kyrkogård som utflyktsmål? 

Den som har varit på Père-Lachaisekyrkogården i Paris, där bland annat Jim Morrison ligger begraven, skulle definitivt svara ja. I Sverige är inte nöjesutflykter till kyrkogårdar lika vanligt, men en kyrkogård som är värt detta är Skogskyrkogården i södra Stockholm.

Skogskyrkogården omfattar över 100 000 gravplatser, vilket gör den till Sveriges största. Men det är inte storleken som gör den unik utan det är det eleganta samspelet mellan landskap och arkitektur. När Stockholms stad tidigt 1900-tal tog ett beslut om att skapa en ny och stor begravningsplats utanför citykärnan så valde man att lämna det gängse tänket med pråliga gravar och storslagna alléer. 

1914 utlystes det en tävling där huvudvillkoret var att den befintliga topografin skulle behållas och att arkitekturen skulle smälta in i landskapet. Vinnarna blev Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Utöver Skogskyrkogården är Asplund mest känt för Stockholms stadsbibliotek och båda var frontfigurer på Stockholmsutställningen 1930, som var genombrottet för funkisen i Sverige.

Den första byggnaden som färdigställdes var Asplunds Skogskapellet som ritades i stram 20-tals klassicism och uppfördes bland tallarna en bit från vägen. Om man inte ser skylten så kan man lätt missa byggnaden och passera på vägen. Kistförvaringen görs i egen byggnad bredvid kapellet; ritad med inspiration från jordkällaren.

Skogskappellet.
På taket längst till höger i bilden, i verkligheten mitt över ingången, hänger guldstatyn Guldängel formgiven av Carl Milles. 

Byggnaden för kistförvaring

Den nästa byggnaden som färdigställdes var det som i dag är Visitors center och som ursprungligen uppfördes som personal- och ekonomibyggnader. Denna byggnaden ritades också av Asplund och stod färdig 1923. Byggnaden har fyra sammanbundna paviljonger med enorma koppartak och påminner om tält.

Visitors centers officiella namn är Tallumpaviljongen men detta namnet använder inte ens Skogskyrkogården själv

Nästan omedelbart efter att Skogskapellet invigdes så insåg man att det var för litet och det planerades för ännu ett kapell.1925 stod Uppståndelsekapellet klart, inspirerad av klassisk tempelarkitektur och ritad av Lewerentz.

Baksidan av Uppståndelsekapellet i den fina sommarsolen. Se inlägget från 2013 för bild på fasaden.

Skogskyrkogårdens absolut mest magnifika byggnad är utan tvivel Skogskrematoriet med de tre kapellen Trons kapell, Hoppets kapell och Heliga korsets kapell samt Monumenthallen från 1940. Funkisen hade nu på allvar slagit igenom i Sverige och byggnaden innehåller inga onödiga detaljer och är flexibel och praktisk på alla sätt. Byggnaden utgörs av en lång länga och har olika höjder på kapellen och krematoriet som gör att byggnaden anpassas till det kringliggande landskapets olika höjder och kullar. För att ostörd kunna använda varje kapell för sig så har alla en trädgård framför sig och murar i mellan trädgårdarna. 

Monumenthallen till höger och Trons, Hoppets och Heliga korsets kapell från vänster till höger

Detalj från gjutjärnsport in till ett Hoppets kapells trädgård

Monumethallen är uppförd med strama kolonner och under en ljusöppning i taket står bronsstatyn Uppståndelsesmonumentet av John Lundqvist. Det är eliten av Sveriges dåvarande konstnärer som har utsmyckat Skogskrematoriet; bronsdörrarna mellan Monumenthallen och Heliga korsets kapell skapades av Bror Hjort, fondmålningen i samma kapell är utförs av Sven ”X:et” Erixson och mosaiken Den gode jorden i Hoppets kapell gjordes av Otte Sköld.

Precis utanför Skogskrematoriet står det enorma Granitkorset och bredvid en spegeldam med näckrosor som Monumenthallen speglas i. Bara ett stenkast längre bort finns meditationslunden Almhöjden med sina fina träd och trappsteg som blir längre och längre så man inte ska vara andfådd när man kommer upp.

Granitkorset

Figurerna i Uppståndelsemonumentet som sträcker sig mot himlen genom ljusöppningen

Spegeldammen framför Skogskapellet

Lewerentz var också landskapsarkitekt och det var han som fick uppgiften att utforma hela kyrkogårdens landskapsbild. Huvudingången ligger vid tunnelbanan och mellan denna och Skogskrematoriet finns urngårdar medan övriga gravplatserna ligger inne bland träden i tallskogarna.

Urngården nära tunnelbanan

Detalj från urngården

Övriga gravplatserna bland tallarna
Kuriosa; hela Skogskyrkogården omges av en 3,6 kilometer lång mur. Denna uppfördes som nödhjälpsarbete under de svåra åren 1923 till 1932 för att ge lön till de behövende.
Skogskyrkogården placerades på UNESCO:s världsarvslista år 1994 och var då den första kyrkogården i världen och det andra kulturarvet från 1900-talet att upptas på den prestigefyllda listan.

Jag besökte också Skogskyrkogården tidig vår för två år sen, här finns inlägget från det besöket. Solen var lika fin, men det var mycket kalare överallt då. Motiven är också lite annorlunda. 
Föregående artikelStadsdelen Savamala i Belgrad
Nästa artikelArabiska baden i Palma

2 KOMMENTARER

  1. Hoppa av så fort som möjligt; jag lovar att du kommer älska stället. Och glöm inte kameran som jag gjorde när jag var där 2013. Vilken miss. Jag åkte förresten mellan Oslo och Sthlm i helgen och hade självklart tänkt att stanna till på bilskroten i Töcksfors på vägen, men det hade varit en olycka på vägen och vi blev så försenade att vi inte hann…. Blev riktigt sur.

    Jag hänger förresten inte riktigt med; har du flyttat till Sthlm? Veckopendlar?

  2. åh! Jag åker förbi varje dag och tänker att jag ska hoppa av tunnelbanan och ta en visit. Så spännande. Men håller men, inte det vanligaste utflyktsmålet, men nu har jag ju varit i Paris och deras kyrkorgårdar..

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here