Området Zona Velha utgör hjärtat i Funchals gamla stadskärna. Funchal är en liten stad och den gamla stadskärnan består av två parallella gator; Rua de Santa Maria och Rua de Carlos med tillhörande tvärgator. De små husen uppfördes under 1800-talet som hem för fiskare och köpmän.

madeira-funchal-zonavelha-streetart madeira-funchal-zonavelha-streetart madeira-funchal-zonavelha-streetart madeira-funchal-zonavelha-streetart

Zona Velha

Gatan Rua dom Carlos I, med torget Largo de Corpo Santo, ligger närmast vattnet och linbanan till Monte, och känns snäppet mer turistifierad än Rua de Santa Maria. Rua de Santa Maria är ingen lång gata, utan en gågata där restaurangerna och konstgallerierna ligger rygg mot rygg. Alla restauranger har givetvis uteservering och eftersom Rua de Santa Maria är en smal gata så ryms det bara en rad bord på respektive sida om gatan. Stämningen blir automatiskt mysig och intim. Flertalet restauranger erbjuder liknande lokal mat och givetvis går det i fisk och skaldjur.

Viveca och jag bor nära där Rua de Santa Marias slutar i öster. När vi första dagen lämnar lägenheten så observerar vi en och annan konstfärdigt målad dörr. Kameran åker automatisk upp. Ju närmre vi kommer gatans centrala delar, ju flera dörrar dyker upp. Olika motiv och olika stilar men det de flesta har gemensamt är att de är mycket färgglada. Vi fattar att det inte är husens ägare själv som har målat sina dörrar, utan detta är ett organiserat konstprojekt.

madeira-funchal-zonavelha-streetart madeira-funchal-zonavelha-streetartmadeira-funchal-zonavelha-streetart madeira-funchal-zonavelha-streetart madeira-funchal-zonavelha-streetartmadeira-funchal-zonavelha-streetartmadeira-funchal-zonavelha-streetart

Projecto Arte Portas Abertas

Det hela startade med att Jose Maria Montero Zyberchema gick omkring och fotograferade gatorna i Funchal. Han fick ofta frågan vad han höll på med när han fotograferade gamla och nerslitna grejer. Svaret han gav var att han fotograferade vad han såg. Fotograferandet fick dock Zyberchema att inse att dörrarna inte var öppningen till något positive och virtuellt, utan gamla och bortglömda. Insikten gav honom ett önskemål om att öppna och framhäva Funchals dörrar för konst och kultur.

År 2010 fick Zyberchema draghjälp av Joao Carlos Abreu, tidigare statsråd för turism på Madeira, och projektet Projecto Arte Portas Abertas kunde påbörjas. I april 2011 stod den första dörren färdig. I dag har var och varannan fastighet på Rua de Santa Maria en dekorerad dörr och det har också spridit sig till Rua dom Carlos I och närliggande tvärgator.

madeira-funchal-zonavelha-streetart madeira-funchal-zonavelha-streetart madeira-funchal-zonavelha-streetartmadeira-funchal-zonavelha-streetart madeira-funchal-zonavelha-streetartmadeira-funchal-zonavelha-streetart

Viveca och jag har svårt att ta oss fram på Zona Velhas gator. De är i utgångspunkten smala och alla utomhusbord gör dem ännu smalare. Men för oss är den stora utmaningen att vi hela tiden stannar till för att spana in och fotografera alla dörrar.

Föregående artikelUtsikt, The Bean och pizza i Chicago
Nästa artikelÄventyrligt vackra alperna

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here