Förr-förra lördagen tog vi er med till en tillbakablick till Imantorget i Isfahan i Iran. Denna vecka ska vi kolla på stadens höjdpunkter som ligger utanför Imamtorget.

 

Sju foton och sju ställen. Längst ner i artikeln hittar du länkar för att läsa mer om våra bästa tips för Isfahan. Häng med, för nu kör vi!

Läs mer: Palats och moskéer kring Imamtorget

Iran - Isfahan - Masjed-e Jameh
Moskén Majed-e Jameh ligger precis norr om där basaren Bazar-e Bozorg slutar. Majed-e Jameh är Irans största moské och mer än 1000 år gammal.
Iran - Isfahan - Kakh-e Chehel Sotun
Det som idag utgör det självständiga palatset Kakh-e Chehel Sotun, och ligger en kort promenad från Imamtorget, var när det begav sig en paviljong i det som utgjorde shanens palats. Ingången till palatset var det som i dag är palatset Kahk-e Ali Qapu vid Imamtorget.
Iran - Isfahan - Kelisa-ye Vank
Söder om älven ligger de armenska, det vil säga kristna, kvarteten vid namn Jolfa. Vi blev inte överförtjusta i själva stadsdelen, men katedralen Kelisa-ye Vank är vacker. Och det är trevligt med en kontrast till all mosaik på moskéerna.
Iran - Isfahan - Pol-e Khaju
Det finns många broar över Isfahans älv men det absolut vackraste är Pol-e Khaju. Kom dit vid solnergång och missa inte att gå under bron där många iranier samlas för att dricka te och sjunga. Du kommer garanterad att bli erbjuden flera koppar te och att sitta ner mitt i familjepicknicken.
Iran - Isfahan - Azadegan tehus
Om det är te du är ute efter, och med maximalistisk interiör, så är det till Azadegan du ska bege dig. Tehuset ligger precis vid Imamtorget och är lätt att hitta. Ja, det fanns också en och annan kvinna där inne utöver oss.
Iran - Isfahan - Masjed-e Hakim
Moskén Majed-e Hakim är Isfahans äldsta och inte lika populär att besöka som många andra. Men väl värt ett besök, vi kom dit då de höll på att förbereda inför bön och stämningen var magisk.
Iran - Isfahan - Ateshkadeh-ye Esfahan
Höjden Ateshkadeh-ye Esfahan ligger en taxitur utanför centrala stan. Det tar tio minuter att gå upp till det tidigare eldtemplet. Värt varje sekund, för utsikten är fantastisk.

Läs mer: Mosken Majed-e Jameh, palatset Kakh-e Chehel Sotun, katedralen Kelisa-ye Vank och höjden Ateshkadeh-ye Esfahan
Läs mer: Mosken Majed-e Hakim, bron Pol-e Khaju och tehuset Azadegan

Varje lördag publicerar vi en kortare artikel, med utvalda höjdpunkter från tidigare resor. Klicka på länkarna ovan för att läsa mer.

2 KOMMENTARER

    • Vi hade också egentligen valt bort eldtemplet men fick tid över sista dagen, så då åkte vi i alla fall. Utsikten var verkligen något extra så vi var så glada att vi hann. Taxin dit kostade verkligen inget, dvs billigaste resan i hela Iran. 30 minuter för en tia eller något. Sen frågade han om han skulle vänta in oss (självklart, vi ska ju inte gå tillbaka…) och returen kostade typ 150 kronor. Jaja, absolut värt det i alla fall men ett ganska fullt trick och enda gången jag upplevde liknade i Iran.

      Gissar du har besökt eldtemplet i Baku; själv tycker jag det är coolt att jag har besökt två av världens tre eldtempel. https://www.ladiesabroad.se/2016/11/eldtempel-ateshgah-yanar-dag-baku.html

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here