Enligt mig är det finaste Oslo har att bjuda på Frognerparken med Vigelandsanläggningen. En stor park i Oslos innerstad. Här kan du njuta av maffiga utomhus statyer, ha picknick på gräsmattan, dricka ett glas på en servering, promenera eller ha en heldag på Frognerbadet.

Det som i dag är Frognerparken var ”trädgården” till Frogner hovedgård, som har anor från 1600-talet och har tillhört både kyrkan och kungahuset. När det begav sig under 1700- och 1800-talen omfattade ägorna nästan hela det som i dag är stadsdelen Frogner. 1869 blev Frogner hovedgård överlåten till kommunen och marken styckades för bostäder och stadsdelen Frogner bildades. Vigelandsanläggningen i det som senare kom att bli Frognerparken påbörjades 1924, men först 1950 var alla statyer på plats.

Jag är i Frognerparken ”hela tiden” när i Oslo. I år har jag varit där extra många gångar, beroende på att det är helt tomt där och jag vet att jag inte kommer att uppleva det igen. Jag fotar ofta när jag är där. Denna första samling foton är faktiskt från när Maxime och jag var där 2016, då jag skrev ett annat inlägg om parken.

Bronsstaty på bron.

Monoliten.
Maxime på Herregårskroa.
Utsikt från Monolitenplatån mot fontänen.
Statyerna vid Monoliten.
Maten på Herregårdskroa.

Rosenrabatterna mellan bron och fontänen.

Som namnet säger skapades anläggningen av Gustav Vigeland och detta är självklart hans största och mest kända verk. Anläggningen består av fem delar:

  • Huvudingången, bestående av flera gjutjärnsportar
  • Bron med gjutna bronsstatyer
  • Fontänen i brons med tillhörande statyer
  • Monoliten med tillhörande huggna granitstatyer
  • Livshjulet i brons

Från huvudportarna till Livshjulet är det 850 meter och det är tillsammans imponerande 214 statyer och 13 gjutjärnsportar i parken. Hela anläggningen omfattar över 600 figurer, fördelade på de 214 statyerna. Arbetet pågick mellan 1924 och 1950. Tyvärr avled Gustav Vigeland 1943 men hela parken fanns modellerad i gips och kunde slutföras enligt hans planer.

Bron med bronsstatyerna

Efter att ha gått igenom huvudingången från Kirkeveien är bron över Frognerdammen ditt första möte med Vigelandsanläggningen. Längs bron står ärgade bronsstatyer, både kvinnor, män och barn. Ensamstatyer eller flera i grupp. Den mest kända statyn är Sinnataggen, en ilsket liten kille, men personligen tycker jag att Sinnataggen långt ifrån är den finaste statyn på bron.

Bron är också utsmyckad med fyrkantiga pelare med lampor, väldigt fina tillsammans med statyerna.

Nästa ut är ett gäng foton jag tog spontant med mobilkameran, en tidig förmiddag på väg hem efter att jag hade varit hos läkaren.

Monoliten! Att det är såhär folktomt kring den händer ALDRIG annars. Inte ens i november.
Fontänen och en av broccolistatyrerna. Lite svårt att utskilja de sex männen som bär fontänens skål på sina axlar men de är väldig snyggt utformade och extremt kraftfulla i formspråket. En svag regnbåge fick jag med också.
Bron med bronsstyerna. Medan rododendron blommade i mitten av juni.
Granitstatyerna runt Monoliten. Just denna är väldigt populär att han fotar när hon sitter på ena personens lår, som på en stol. Skrolla upp igen och se på ena bilden från 2016, så ser du vad jag menar fast det är två tjejer!
På bron, med Frognerdammen i bakgrunden.

Annan av de tillsammans 58 statyerna på bron.
Granitstatyerna vid Monoliten, mot anläggningens bakersta del med Livshjulet mellan de två personernas huvuden.

Fontänen och ”broccolistatyerna”

Bron och fontänen skiljs åt av rosenrabatter. Någon gång under 1990-talet var vintern så hård att alla rosenbuskar dog. Att uppdriva tillräckligt många exemplar av rätt sorts rosor gick inte med kort framförhållning. Då kom något snille på att man kunde plantera potatis! De är billiga, växter snabbt och blir ungefär samma höjd som rosorna. Helt kalt kunde det ju inte vara i rabatterna under en hel sommar. Som tur var så planterades det igen rosor det påföljande året och ordningen var återställd. 

Fontänen påbörjades 1908 och var i utgångspunkten tänkt placerad framför Stortinget, Norges riksdag, på paradgatan Karl Johans gate mitt i stan. Men eftersom den färdiga fontänen blev större än planerat skulle den inte få plats på den tilltänkte platsen. Vigeland hade sin ateljé nära Frognerparken och han kom själv på å placera fontänen i en del av parken som låg oanvänt sen en utställning i 1914. Och sen växte och växte planerna för det tidigare utställningsområdet, till det som blev Vigelandsaläggningen.

Fontänens skål bärs upp på axlarna av sex muskulösa giganter. Runt fontänen finns ett 20-tal statyer föreställande människogestalter i träd, där träden mest av allt ser ut som broccolibuketter. Långsmala och ursnygga. Broccolistatyerna är min absoluta favoritdel av parken.

Och här kommer några fler mobilbilder, från samma tillfälle. Var ivrig med mobilen den morgonen.

Fontänen och broccolistatyerna. Mina absoluta favoriter i parken.
Översta avsats av de monumentala trapporna upp till Monolitplatån.
Framför fontänen är platsen belagt med fyra labyrinter, som alla är identiska och leder in till fontänen. Efter att jag hade tagit denna bild kom tre tjejer som hade bestämt sig för att gå labyrinten. De höll på i imponerande tio minuter, sen gav de upp.
En av 13 gjutjärnsportar i parken.

Bronsstatyerna på bron.

En av granitstatyerna vis Monoliten. Också populär att klättra upp på, som ses på slitningen i marmorn bakom flickan.
Bron och Frognerdammen i bakgrunden.

Monoliten med granitstyrena

Direkt efter fontänen börjar de monumentala trapporna som för en upp till Monoliten. Monoliten är 17 meter hög och består av 121 personer i alla positioner och är placerad på parkens högsta punkt. Den enorma pelaren höggs ut stående på plats och det tog tre stenhuggare 14 år att slutföra arbetet. Vigeland beställde granitblocket och forslade det till Oslo utan att ha något färdig avtal om placering. Men det löste sig ju när han fick disponera det tidigare utställningsområdet…

Kring Monoliten finns 36 gruppstatyer, också i granit. Barnen och turisterna brukar klättra på dessa som galningar och fota varandra, kanske inte lika populärt brand den gemene oslobo. Men i år har jag gjort det; i en Frognerpark helt utan utländska turister. Alldeles själv var jag när jag klättrade upp mellan två äldre sittande män och tog en selfie. Tyvärr blev den inte alls så fin som jag tänkte den skulle bli, så den lämnade aldrig mobilen.

På två ställen är det ekopunkter, dvs om du ställer dig där och ropar kommer det tillbaka som eko. Väldigt kul. Hitta markeringarna i stenarna på marken.

Bakom Monoliten finns en gräsmatta och sen kommer Livshjulet, som avslutning på anläggningen. Men jag går sällan längre än Monoliten.

Sista gäng foton är från en sen julikväll när jag återvända med riktiga kameran. Jag ville ha lite annat ljus och andra skuggor än på mobilbilderna tagna under förmiddagen. Älskar att det är så ljust kl 19.

Fontänen och en broccolistaty, denna gången fotad med riktiga kameran. Regnbågen är med igen.
Bronsstatyer i förgrunden, sen rosenrabatterna och längst bak bron.
Utsikten över hela anläggningen, från Monolitplatån. I bakgrunden Uranienborg kyrka och de åtråvärda stenvillorna i mitt i stan.
En av mina favorit broccoliträdstatyer. Lite mycket skugga i ansiktet, men så blev det.
Många bronsstatyer och en fågel. Man ser tydligen hur mycket fåglarna gillar att sitta och bajsa på dem. Ingen hyfs.
Herregårdskroa.

Herregårskroen restaurang och Frognerbadet

Läs mer: Stora inlägget om vad att se, göra, äta och dricka i Oslo

I västra delen av Frognerparken, utanför Vigelandsanläggningen, ligger sommarrestaurangen Herregårdkroen. Läget är idylliskt i gamla Frogner hovedgårds byggnad vid Frognerdammen. I grannbyggnaden ligger Oslo bymuseum, dvs stadsmuseet. Restaurangen ligger lite undangömt och det är så gott som inga turister som hittar hit. Läget är fantastiskt och maten OK. Hoppas fortfarande att någon ska ta över stället och skapa Oslos motsvarighet till Boathouse i Central Park på Manhattan. Roddbåtar för uthyrning på Frognerdammen skulle man kunna ha också.

I en annan del av Frognerparken hittar man Frognerbadet, som är ett fräscht utomhusbad med tre poolar, vattenrutschkana och hopptorn. Det är mao fullt möjligt att göra en heldag av ett besök i parken. 

Frogner är Oslos motsvarighet till Östermalm och man tar sig enkelt till Frognerparken med spårvagn, buss eller tunnelbana. Från stan tar det ca en halvtimme att gå.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelNorge – Kistefos museum med bron The Twist och glamping vid fjorden
Nästa artikelIsbjörn, pyramid, val och valross på Svalbard

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here