En fredag i mitten av december var det dags för Lottas och min årliga julmiddag. Eftersom ingen av oss är så värst mycket för julmat så blir det aldrig traditionellt julbord. I år var vi sugna på något extravagant, flådigt och kul; jag visste direkt att det var afternoon tea på Grand hotell som gällde.

Som tur var blev också Lotta eld och lågor när jag lanserade förslaget.

Jag är lite tidig på plats och börjar med ett glas i Champagnebaren medan jag väntar in Lotta. Exakt 16.30 hämtar hovmästaren oss och vi placeras vid ett tvåmannabord i den delen av Cadierbaren som vetter ut mot strömmen och har panoramafönster.

Afternoon tea på Cadierbaren

Det finns fem olika sorters afternoon tea att välja mellan. Maten och teet är det samma för alla, det som skiljer är bubblorna till. Den första är klassisk och utan bubblor, den andra är med champagne, den tredje med en blanc de blancs-champagne, den fjärde med rosa champagne och den femte med alkoholfria bubblor.

Lotta är en större bubbelspecialist än vad jag är, så jag låter henne välja. Valet faller på varianten med blanc de blancs-champagnen.

Först serveras de ädla dropparna och jag håller med om att detta är ett mycket bra val av champagne.

Precis efter kommer vår servitris och presenterar tesorterna. Jag är ingen stor tedrickare och brukar fråga efter rekommendation på ett kryddigt te; denna gången faller valet på en Oriental Beauty Oolong från Taiwan.

Därnäst placeras dagens huvudperson på bordet; det trevåniga fatet! Jag älskar att få maten presenterat på detta sätt och detta är huvudorsaken till att jag älskar afternoon tea. Visst är dessa fat extra festliga?

Som sig hör och bör ligger det snittar längst ner, scones i mitten och sockersöta bakverk längst upp. Enligt afternoon tea-kutymen börjar man längst ner med det mest matiga, fortsätter med scones och avsluter med det söta, vilket Lotta och jag självklart följer.

Fyra sorters snittar

Det är fyra snittar per person; en sorts krustad med kaviar och crème fraiche, en på mörkt bröd med färskost och fikon, en med skagenröra med löjrom samt den sista med lax. Alla väldigt smakfulla men godast är definitivt skagenröran

Scones med vispat smör och sylt

Sconsen är två per person; en vanlig och en med västerbottenost ovanpå. Bredvid serveras fyra skålar topping att breda på; klassisk vispat smör, mjukost, hemmagjord hallonsylt och lemon curd. Jag smakar på allt, men går big time för min stora afternoon tea-favorit med både vispat smör och lemon curd på samma, just Cadierbarens lemon curd är faktisk bland den godaste jag har smakat.

Vi tar en liten paus innan det är dags för godsakerna; vi vill ha plats med att smaka på allt och allra helst ha plats för allt också.

Bakverk för ögon och gom

Bakverken är en sann fröjd för ögat. Det är en vacker rulltårta i miniformat med röda vinbär, grapefrukt-pannacotta i glas, cirkelformade havstornbakelser med fransk maräng, geletopp och vit choklad samt en ljuvlig chokladkreation toppad med smörkräm och flarn.

Godast var chokladbiten; alltid choklad i mitt liv, och grapefrukt-pannacottaen. Sistnämnda är ett hedersbetyg från mig, då jag inte alls är förtjust i grapefrukt.

En cocktail, tack

Efter två timmar är vår sittningstid över men vi vill inte alls lämna Cadierbaren. Som tur är också dagens afternoon tea över och det går bra att vi sitter kvar. Det känns helt rätt att avsluta med en cocktail och vi låter servitören välja åt oss enligt våra preferenser. Jag får en syrlig och fruktig hallondrink i fint glas och Lotta får en whiskey sour.

Läs mer: Brittisk afternoon tea på Tea & Garden i Vasastan

Om afternoon tea på Cadierbaren på Grand hotel

Afternoon tea serveras i varje dag vid två sittningar; antingen klockan 14 eller 16.30. Önskar du den sena sittningen en fredag eller lördag gäller det att vara ute i mycket god tid med bokningen. Helger är också svårt att spontanboka, men i övrigt behövs ingen större framförhållning.

Läs mer: Exklusiv afternoon tea på hotell Mandarin Oriental i New York

Kostanden för klassisk afternoon tea; den billigaste varianten utan champagne, är 575 kr. För paketet med ett glas champagne kostar det från 750 kronor.

Afternoon tea på Cadierbaren är en upplevelse i sig och definitivt den mest exklusiva afternoon tea jag har ätit och druckit i Sverige.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelMina egna 7 Ladies Abroad favoritartiklar från 2022
Nästa artikelPoznan i Polen – Våra 6 bästa tips för en helg

4 KOMMENTARER

  1. Tack för detta inlägg och alla bilderna som får, ursäkta, snålvattnet att rinna till. Många år sedan vi var där på afternoontea. Kanske det blir ett återbesök, när min mor fyller 95 i mars, vilket hon skulle uppskatta. Tack för tipset.

    • Jag har en lite kluven inställning till afternoon tea; jag älskar det för stämningen, hela grejen, de fina våningsfaten med den snygga presentationen samt sconesen (mums), men jag tycker också det generellt är dyrt och ofta inte prisvärt. Men Grand hotells variant är definitivt en av topp tre, och den bästa i Sverige, jag har varit med om. Själv hade jag älskat att få gå dit på min 95-årsdag.

  2. Blanc de blanc är även mitt favoritbubbel. Så fräscht. Jag fuskar alltid och tar scones efter kakorna för det är något av det bästa jag vet och ja, deras lemon curd är ju gudomlig.

    • Håller med om att scones är väldigt gott, det brukar vara min favorit av alla de tre. Kanske börja med scones både innan och efter kakorna? Blev sugen igen nu när jag skriver. 🍋

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here