Mellqvist matbar ligger på krogtäta Rörstrandsgatan i Vasastan i Stockholm. Jag har varit här ett flertal gånger, men endast tagit ett glas eller två. Så var också planen förra fredagen; Viveca och jag träffades innan vi skulle äta middag på en mexikaner i närheten. 

När vi placeras i baren precis framför matstationen och ser maten tillagas för öppen ridå framför oss så ändrar vi oss snabbt. Självklart ska vi äta middag här i baren på Mellqvists matbar.

Vi beställer helt enkelt allt som låter gott på menyn, både från snacksmenyn, förrättsmenyn och en huvudrätt, och ber om att allt serveras samtidigt. Det blir smör och bröd, oliver, ankrilette, ostbricka, parmakinka och oxkind med potatismos och vitkål.

Ankriletten serveras med grillat bröd, cornichons och senapssås och är väldigt god, dock inte helt i klass med den hos Chez Jolie. Jag tycker också att senapssåsen tar över ankan lite, även om jag tar minimalt av den. Ostbrickan består av tre sorters ost, hårt bröd och marmelad, inte så stora biter men knakande goda. Parmaskinkan är mjuk och len, och smälter i munnen. Oxkinden smakade jag inte på, men enligt Viveca var den underbar.

Läs mer: Chez Jolie – Fransk lyxig storstadsbistro i Stockholm

Min vana trogen dricker jag genomgående bubbel, Mellqvist har en mycket god cremant som jag har druckit ett flertal gånger tidigare. Viveca börjar också med samma, men tar ett glas rött, där valet faller på en nebbiolo, till oxkinden.

Allt i allt var det en mycket lyckad måltid på Mellqvist matbar, med väldigt goda smakupplevelser. Jag kommer definitivt att beställa in mat här flera gånger, inte bara ta in något i glaset. Stämningen är opretentiös, servicen mycket trevlig och uppmärksam, mao generellt trevlig stämning.

Vi satt som sagt i baren där maten tillagades, vilket vi tyckte var toppen och det blir så lätt att välja då. Vi hade också möjlighet att att få förstahands rekommendationer från kockarna. Här finns endast ett fåtal platser, de flesta gäster sitter vid låga bord i restaurangen. Restaurangen är i två våningar; bokar man bord så hamnar man en halvtrappa ned längs inne i lokalen. I den övre delen finns vanliga baren och baren vi satt i, samt några andra bord, hela denna del är reserverad för drop-in.

Mellqvist matbar är väldig populär och det säkraste är att beställa ett bord. Jag tycker det är roligare att sitta i den övre delen än den nedre, om jag har bokat så brukar jag på plats fråga om det går att få sitta däruppe.

Läs mer: Mazra´a – Palestinsk mat på Skånegatan på Söder
Läs mer: Manoshe – Libanesisk mat i Vasastan


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelMitt nya sommarställe!
Nästa artikelSyrakusas gamla stadsdel Ortygia – UNESCO världsarv på Sicilien

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here