På Grönland bor vi största delen av vår tid i staden Ilulissat. Valet faller på denna för att i närliggande Disco Bay finns flest isberg på hela Grönland, men vi gillar Ilulissat i sig skarpt också. 

Det är endast två flygbolag som trafikerar Grönland; Air Greenland, som utgår från Köpenhamn, och Icland Air, som flyger från Island. Oavsett flygbolag så är det en dyr affär att flyga till Grönland. Vi bokar tidigt och lägger vanterna på billigaste kategorin på två sträckor, ändå betalar vi över tio tusen kronor för tur och retur Köpenhamn till Grönland och två korta inrikesflygningar. Som tur var hade vi inte riktigt koll på kursen på danska kronor vid bokningstillfället, chocken blev desto större när vi kollade kontot.

Utsikt från vår balkong på hotellet Hvide Falk

Jag träffar upp Hanne och Peder på Kastrup på morgonen. Jag har åkt tåg från Stockholm dagen innan och sovit över i Malmö, de andra kommer från Oslo och har börjat med två dagar i Köpenhamn.

Nuuk är huvudstaden på Grönland, men Kangerlussuaq flygplats är navet och dit flygen från Danmark går. Flygen går fyra-fem gånger per dag och är av modellen större med 2+4+2 säten på varje rad. Vårt flyg är fullbokat åt båda hållen, så det är onekligen många som åker till och från ön.

Lunch på Brasserie Icecap

Vi checkar in på vårt hotell vid lunch, och eftersom vi är hungriga går vi direkt ut för att åta lunch. Precis runt hörnet för hotellet hittar vi en solig uteservering, här vill vi äta. Brasserie Icecap serverar bland annat en tallrik med lokala delikatesser; ren, myskoxe, kungskrabba, hälleflundra och en rejäl klick rom.

En runda i byn I

Efter lunch blir det dags för en runda i byn, där vi först passerar den bruna träkyrkan som jag har sett så många foton på innan. Framför den ligger något som jag i vanliga fall skulle beskriva som en strand, men detta är Grönland och här går inte att bada för den som inte är isbadare.

I alla fall finns några bänkar samt picknickbord, och många går i med sina kanoter här. Väldigt trevligt område, där jag vid flera tillfällen setter mig ned och kikade hänförd på isbergen.

Ilulissat är tredje största staden på Grönland, med ca 5000 invånare. Läget är imponerande 350 km norr om Polarcirekeln. Staden i sig grundades år 1741, men i Sermermiut en liten promenad utanför finns 4000 år gamla fornlämningar.

Ilulissat var länge känt för att det fanns lika många hundar som invånare i staden. Numera är det inte så, men det uppskattas att det fortfarande finns ca 2000 hundar som bor där.

Middag på hotell Hvide Falk

Vårt hotell heter Hvide Falk, alltså Vita falk, och enligt omdömen vi läser så serverar hotellrestaurangen bra middag. Vi väljer därför att äta där första kvällen. Vi tilldelas ett försterbord, och äter middag samtidigt som vi ser valar leka i vattnet utanför. Välkommen till Grönland! Efter middag ger vi oss ut på midnattsbåttur.

Läs mer: Bland isberg och valar i Disco Bay

En runda i Ilulissat II

Vi är fem nätter i Ilulissat och går ganska många vändor runt i den inte så stora staden. Förbi kyrkan och stranden, som jag har nämnt tidigare, och vidare uppför den branta trappan bland bostadshusen. Det är superkul att se hur man bor på Grönland; många av husen står delvis på pelare pga ojämna tomter och att ha en båt stående i trädgården hör till vanligheterna. På samma sätt som att på Svalbard har flertalet en snöskoter stående i trädgården.

Läs mer: Alla våra artiklar från Svalbard

Det stora röda huset mitt i bilden är stadens sjukhus. Utsikten från sjuksängen går det inte att klaga på i alla fall.
Färgglada hus, grått berg och blått hav kryddat med isberg som ser ut som maränger

Hotell Hvide Falk

Vårt hotell är som sagt Hvide Falk och hotellets behållning är först och främst att det ligger mitt i Ilulissat, vilket vi gillar mycket. Plus för en brygga precis nedanför, där flera av de båtutflykter vi gör utgår från. Rummen i sig är helt OK, men inte så mycket mer, men de på översta våningen har balkong. Tyvärr var vi för sent ute för att boka balkongrummen med havsutsikt, så då får det bli stadsutsikt.

Turligen nog har hotellet också en stor terrass med finfin havsutsikt; för den som inte lyckades kapa rum med egen balkong. Här spenderar jag också ganska mycket tid, bara sittande och kika ut.

En gång i veckan serverar hotellets restaurang buffé med alla lokala delikatesser som är att uppdriva
Den gemensamma terrassen

En runda i Ilulissat III

Vi är iväg på någon utflykt eller aktivitet varje dag, men ofta är detta bara halvdag, så det blir att gå en runda i byn varje dag. Det finns inte så många vägar att välja mellan, så ofta går vi samma runda. Vilket inte gjör något alls, eftersom prick allt i hela stan är ögongodis.

Hamnen, där också några av båtutflykterna vi gör, utgår från

Lunch på Cafénnguaq

Det är inte heller jättemånga matställen i Ilulissat och under fem dagar hinner vi med nästan alla. Cafénnguaq har vi passerat flera gånger med bilskjuts på väg till hamnen och båtutflukt, och vår näst sista dag känner vi att det år dags att prova stället.

Detta är ett lunchställe med mackor och enklare rätter, jag går för en kycklingmacka. Trevlig lokal, men lite anonym macka.

En runda i Ilulissat IV

Jag kommer hem med ett tjugotal bilder på kyrkan, den är väldigt fotogenisk där den ligger. En annan grej jag aldrig heller tröttnar på är isbergen, jag kan sitta still och stirra på dem i timmar. Vilket jag är glad över att jag gjorde, så behöver jag inte känna såhär i efterkant att jag inte uppskattade dem tillräckligt.

Dessutom var isbergen mycket av orsaken till att vi först började prata om Grönland och att valet föll på just Ilulissat.

Middag på Hotel Icefjord

Hotel Icefjord är ett trevligt hotell, som var en seriös kandidat när vi skulle boka. Huvudorsaken till att vi väljer bort detta är att ett dubbelrum skulle kosta runt 5000 kr per natt, och med fem nätter skulle det bli ganska dyrt. En annan orsak är att det låg en liten promenad utanför centrum. Vi gillar att bo centralt.

Hotel Icefjord är också känd för sin restaurang, så när vi inte ska bo här så bokar vi i stället middag. Lokalen är stilren elegant, med ett enormt fönster. Längsmed fönstret finns små tvåmannsbord som jag gärna hade suttit vid, men eftersom vi har tre så fick det bli bord längre in. Dock också med fantastisk utsikt.

Jag låter bilderna tala för sig, vi äter supergod trerätters. Eftersom jag äter fisk till varmrätt så blir det champagne genomgående för mig, medan de andra tar in fylligt rött vin till köttet. Väldigt god mat och en upplevelse som rekommenderas.

En runda i Ilulissat V

Den höga pipan mitt i bilden nedan är Ilulissats elkraftverk. Det är ovanför detta som de tre vandringslederna Röd, Blå och Gul börjar, och vi går vägen till elkraftverket ett flertal gånger. Stort plus för den fina vägen dit; genom bostadsområden och längsmed havet och isbergen.

En pappa som lär sin typ fyraåriga son att paddla kajak. Pappan paddlar baklänges, sonen har ”stödhjul” på kajaken och på land står farbröderna och hejar

Lunch, lunch och middag på Café Iluliaq

Café Iluliaq är Brasserie Icefjords enklare och billigare lillasyster, de två delar också uteservering. Vi äter lunch här vid två tillfällen och middag en gång. Menyn är bred; med både räkmackor, pizza, asiatiska rätter och hamburgare med pommes. Maten är kanske inte den godaste, men närheten till hotellet och den soliga uteserveringen väger upp för detta.

En runda i Ilulissat VI

Mitt i staden ligger en enorm länga med hyreshus. Ilulissats svar på Sveriges miljonprogram, tänker jag genast. Centralt läge och fantastisk utsikt har lägenheterna i alla fall.

Hotell Arctic

En stor nackdel med inrikesflygen på Grönland är att pålitligheten är mycket låg. Det är mer regel än undantag att flyget ställs in eller är försenat. Vår plan är fyra nätter i Ilulissat och två i Kangerlussuaq. Morgonen för avfärd till Kangerlussuaq får vi alla tre SMS om att flyget är inställt och vi är ombokade till ett flyg dagen efter.

Inte mycket att göra åt, och vi är inte så värst deppiga heller. Orsaken till att vi vill till Kangerlussuaq är att detta är enda stället i världen där man kan komma upp och gå på inlandsisen. I utfluykten ingår ispiggar att fästa på skorna men det är ett krav med egna vandringskängor som vi har missat, och detta har inte Hanne och jag. Vi får inte vara med på utflykten.

Dessutom gillar vi Ilulissat. Air Greenland äger också Hotel Arctic och inhyser oss där för natten. Ett absolut finare hotell än det vi har bott på, men också betydligt mer avlägset.

En runda i Ilulissat VII

Den extra dagen i Ilulissat spenderar vi på att gå delar av den blåa rundan kombinerad med den röda. Allt är precis lika fint som det har varit tidigare, och den extra dagen känns som en stor bonus.

Middag på Hotel Arctic

Vi utnyttjar våra matkuponger och äter också middag på Hotel Arctic. Till förrätt blir det en väl tilltagen portion kungskrabba att dela på. I vanlig ordning tar jag fisk till varmrätt och Hanne och Peder tar varsin köttbit. Maten är väldigt god och stämningen trevlig; det är värt att besöka Hotel Arctic bara för restaurangens skuld.

Att våra tillmätta matkuponger bara täcker dricksen väljer vi helt att se bort från.

En runda i Ilulissat VIII

Vi avslutar Ilulissatbilderna med den vyn där jag spenderade mest tid i byn. Nedanför kyrkan och där alla gick i med och steg iland från sina kajaker. Landskap så vackert att det gör ont i ögonen kombinderat mycket liv och rörelse, för att vara ett mindre ställe. Mina bästa grejer.

Frukost på Hotel Arctic

Frukosten på Hotel Arctic var vår sista upplevelse i Ilulissat och får också avsluta denna artikel. Som allt annat på hotellet var den också riktigt god.

Läs mer: En natt på magnifika Glacier Lodge Eqi i den grönländska vildmarken


Föregående artikelCong – Prisvärd vietnamesisk restaurang i Gamla stan
Nästa artikelNoema på Östermalm i Stockholm

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here