När detta publiceras är jag i Köpenhamn på andra dagen och åker hem i kväll. Orsaken till att jag ens är i Köpenhamn är att jag har varit på en fantastisk semester på Grönland, och då flyger man dit från Kastrup. När vi ändå var där så passade vi på att stanna till i Köpenhamn. 

Här kommer ett gäng bilder som fångades på Grönland med min mobilkamera. 

Fredag

Vi landade i Ilulissat kl 11, dock ligger Grönland fyra timmar efter Sverige, det var hög dags för lunch så vi gick direkt ut och åt en grönländsk tallrik till lunch. Slurp. 

Sedan gick vi gula vandringen, förbi glaciär, isberg och kyrkogård.

På kvällen åkte vi ut på kvällskryssning bland isbergen i Disco Bay, det var också mycket fint. 

Lördag

Lördagen började med valsafari. Denna dag var det molnigt, vilket inte alls är så dåligt som det låter, för då blir isbergen blå.

Utöver blå isberg var valdelen av valsafarin särdeles vällyckad, vi hade fyra valar som dök 30 meter från båten.

Tillbaka i Ilulissat gick jag en promenad, och på kvällen åt vi jättegott på Hotel Icefiords restaurang.

Söndag och måndag

Vi var på tvådagars utflykt till Eqi Glacier Lodge. 15 röda stugor tre timmar med båt och in the middle of nowhere, utan mobiltäckning och med en underbar glaciär att vila ögonen på. Helt fantastisk ställe.

Ja, det är mycket mygg på Grönland. På Eqi fick jag testat min fiskarhatt med inbyggd myggnät.

Tisdag

Vår sista dag i Ilulissat. Solen sken på klarblå himmel och vi gick en kortare vandring längs den blåa och röda stigen. Mot slutet gick vi förbi vi en hund med nyfödda och fortfarande blinda valpar som tumlade runt.

Efter det blev det att hänga i solen på klipporna, med utsikt mot isbergen. Ja tack. På kvällen åt vi grönländsk buffé, givetvis fanns val med på ett hörn.

Onsdag

Alla tre vaknade upp till ett meddelande från Greenland Air rörande flyget till Kangerlussuaq, vi var ombokade från 10-flyget till 17-flyget nästa dag. Jaha, bara att planera om och stanna en till natt i Ilulissat. 

Flygbolaget checkade då in oss på finfina hotellet Arctic, där jag kunde ligga i sängen och spana utöver isbergen. Delvis mystisk dimma över staden men samtidigt soligt. Till lunch åt vi smørrebröd och på kvällen åt vi ståtlig trerätters middag, båda på flygbolagets räkning. Inte alls tokigt.

Torsdag

Flygresan bokades om igen om, nu till ett flyg klockan 13, bara för att upptäcka att flyget var flera timmar försenat. Till slut landade vi i Kangerlussuaq vid 16. 

Pga flygförseningen fick vi fått avboka vår planerade utflykt till inlandsisen, som är huvudattraktionen i Kangerlussuaq. Vi hade mao inga planer alls innan vi skulle åka mot Köpenhamn 24 timmar senare. 

Kangerlussuaq är inget roligt ställe, och vårt boende Old Camp var mycket enkelt, tyvärr inte på ett charmigt sätt. Vi var hungriga och närmaste restaurang låg på flygplatsen, en knapp halvtimmes promenad bort. Vi gick dit men bestämde oss för att se om matutbudet var bättre på pizzerian/thaien/grillen som vi har läst om, så vi fortsatte gå ytterligare 20 min. 

Pizzerian finns inte längre men till slut hittade vi en kombinerad minimarknad och gatukök, vi åt var sin hamburgare innan vi gick en timme hem igen. I denna by finns inga taxis.

Fredag

Hemresedag. Utcheckning från Old Camp kl 9, vilket vi var helt OK med. Skönt att lämna stället. Vi skjutsades till flygplatsen, där jag spontanhoppade på en sightseeingtur med buss, för att ha något att göra. 

När jag kom tillbaka till flygplatsen vid lunch gick vi för att checka in till vårt 15-plan till Kastrup. Vi frågade snällt om det gick att bokas om till flyget som skulle gå kl 12, men tyvärr var det fullbokat. Attans. 

Vi lämnade från oss bagaget och gick mot restaurangen. Där hade vi precis satt oss ner när vi ropades upp över högtalaren; plötsligt fanns det visst tre lediga platser till 12-flyget. Ja tack.

Ledsna över att lämna Grönland, men glada över att lämna Kangerlussuaq, gick vi ombord på ett stort plan med åtta säten i brädden och två mittgångar. Som att vara på väg till Asien eller USA. Fyra timmar senare, och klockan 20 på kvällen, landade vi på Kastrup.

Skönt med några dagar i en storstad också. Jag gillar både natur och stad. 


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelRethymnon på Kreta – 10 tips till fina ställen, upplevelser och restauranger
Nästa artikelBildbomb från Eriksberg – En svensk safaripark

4 KOMMENTARER

  1. Kul att läsa. Mina gamla chefer flyttade dit (de är ett par), har funderat på att besöka så många gånger… Han är passande nog teknisk chef på Air Greenland…

    • Tack! Do it, Ilulissat är jättefint med isberg mitt i byn, fina vandringar på egen hand och väldigt bra (men dyra) utflykter att göra. Det verkade också som att Air Greenland har samarbete/delägande med arrangören World of Greenland, så det går kanske att få rabatt på utflykterna genom de du känner.

  2. Så spännande att höra om Grönland. Trots mina 25 år i resebranschen har jag aldrig träffat någon som varit där. Allra minst på semester. Men jag tror inte jag kommer att lägga till destinationen på min bucket list. Mygg har vi nog av här i norra Norrland. 😉

    • Myggorna var lite konstiga på Grönland. Dels var de lite större, vilket inte var bra, men de var också tröga och ganska lätta att slå till. Jag träffade säkert ett 50-tal under min vecka och ingen av dem hade sugit blod. Det funkade bra med myggmedel, jag fick bara ett fåtal bett. Som inte kliade så mycket heller.

      Väldigt annorlunda myggor.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here