Rethymnon är en av de kända städerna på Kreta. Jag bildgooglade snabbt och resultatet var till min belåtenhet med gränder, torg och gulliga fasader. Hit ville jag när jag var på Kreta med Maxime och baby Ludde. Vi satte oss på lokalbussen från vårt hotell och en halvtimme senare klev vi av i Rethymnon.

Kreta var från tidigt 1200-tal till mitten av 1600-talet del av republiken Venedig, och Rethymnon var det ekonomiska och kulturella centrumet på ön. Stora delar av det vi i dag hittar i den gamla stadelen är från denna period.

1. Gränder och torg

Hela den gamla stadsdelen i Rethymnon består av mysiga gränder med apelsinträd och doftande växter, och stora och små torg med serveringar och caféer. Lägg till färgglada fasader med balkonger och balustrader. Ja tack, detta gillar vi mycket.

2. Rimondifontänen

På torget Petichaki ligger det som engång var stadens vattenförsörjning, uppförd 1526 av venetianarna. Själva fontänen består av tre lejonhuvuden, där vattnet rinner ut från munnen, som när det begav sig var omringade av eleganta antikinspirerade pelare och med ett spetsbågigt valv.

I dag är stora delar borta, men det som finns kvar är väldigt fint. Bredvid ligger flera trevliga caféer och barer; troligtvis värsta turistfällorna men i början av maj var det väldigt trevligt här.

3. Kyrkan Lady of the Angels

När jag ser på kartan över Rethymnons gamla stadsdel så kan jag räkna till inte mindre än fem kyrkor och katedraler. Inte svårt att hitta en kyrka, för den som gillar sådant. Vilket jag gör, men först och främst fasaden och arkitekturen. Finast var lilla kyrkan med det engelska namnet Lady of the Angels, fint placerad på ett torg och med en grekisk gubbe som var ute och promenerade.

4. Den gamla venetianska hamnen

Hamnen ligger som en avslutning av gamla stan mot vattnet; halvcirkelformad och kantad av serveringar. Jag spottade ett litet ställe med grek-blåa stolar, här ville jag äta. Vi fick ett bord på första parkett på Taverna Knossos, som öppnade för säsongen samma dag. Inga menyer finns än, så vi får allt förklarade för oss av ägarinnan. Resans godaste måltid. Mums.

5. Fyren

I vattnet utanför hamnen ligger fyren som den perfekta backdrop, den går inte att missa. Det är också väldigt fint att få ut på piren som fyren ligger på, perfekt att sitta och sola första veckan i maj. Troligtvis inte lika angenämt där i juli.

6. Fortet Fortezza

Fortet ligger en kort promenad väster om gamla stan i Rethymnon. Vi hade planerat att gå förbi på vår väg tillbaka till busstationen, men plötsligt var klockan för mycket och vi hann inte. Dock hann vi med att beundra fortet på håll, men inför nästa resa står det på listan att ta sig upp i Fortezza, bland annat för att njuta av utsikten. Fortet anlades på 1500-talet, som så mycket annat av venetianarna.

7. Annorlunda restauranger och barer

Nu åt vi i hamnen, men vi såg flera ställen annorlunda och roliga restauranger och baren. Både på huvudgatorn när hamnen och lite längre bort. Den på bilden nedan har det samtidigt tippade och otippade namnen Antika Irish Pub, och ligger längs nära Romondifortänen. Ett annat ställe er Raki Ba Raki, med färgglada möbler och dito mosaik.

Läs mer: Anemos Grand Luxery Resort på Kreta

Antika Irish Pub
Moskén Neratze

8. Torget Mikrasiation, arkeologiska muséet, folkmuséet, kulturhuset och moskén

Torget Mikrasiation kantas av byggnaderna för arkeologiska muséet, folkmuséet, kulturhuset och moskén Neratze. Inomhusmuséer är inte högst upp på vår lista, så vi valde bort alla dessa, och moskén var både stängt och lite blek i jämförelse med de i Istanbul och Iran.

9. God glass

Ingenstans på Kreta åt vi så god glass som i Rethymnon. Gelato som väl står sig i jämförelse med sina italienska storasyskon. Vi såg flera ställen som såg ut att ha god glass, vår val föll till slut på en nära Neratzemoskén, med några bord att sitta ner vid.

10. Resa på Kreta med buss

Det går en alldeles ypperlig busslinje mellan städerna Chania och Rethymnon, och lägligt nog låg vårt hotell längs denna. Fina och bekväma bussar med avgång varje 90 minut. Rekommenderas högt, för den som inte vill hyra bil.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelFinns dörr? Sits? Tvål? Papper? Vatten? – Att besöka en toalett på Cuba 
Nästa artikelEn vecka på Grönland 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here