ISfahan blev min absoluta favoritstad i Iran. Mycket berodde på de fantastiskt fina blåa och gula moskéerna men mest var det hela stämningen på och kring det som kallas Imamtorget.

Vi har samlat våra topp tips för staden Isfahan. Klicka på varje pinnade ställe i kartan nedan för att se vilket det är.

Läs mer: Hur du reser på egen hand i Iran och vad det kostar – vår rutt och bästa tips

1. Imamtorget i Isfahan

Isfahans hjärta är torget alla kallar Imamtorget men som formellt heter Naqsh-e Jahan. Torget uppfördes under 1600-talet och är imponerande 560 meter långt och 160 meter brett. Torget i sig är väldigt trevligt; med bänkar och gräsmattor där iranierna har picknick och slappar.

Moskén Masjed-e Shah

Torgets södra kortsida upptas av moskén Masjed-e Shah, med sin imponerande portal och minareter. Shahmoskén påbörjades under 1600-talet och tog 28 år att fullföra. Antalet mosaikbitar är enormt och det finns flera innergårdar.

Iran - Isfahan - Naqsh-e Jahan - Masjed-e Shah

Basaren Bazar-e Bozorg

På torgets norra sida ligger portalen som är ingången till basaren Bazar-e Bozorg, byggd för att komplettera Masjed-e Shah. Basaren i sig är enorm men ganska tydlig att ta sig genom, med gatuskyltar.

Läs mer: Moskén Masjed-e Shah och basaren Bazar-e Bozorg

Iran - Isfahan - Naqsh-e Jahan - Bazar-e Bosorg

När du ändå är i basaren; om du fortsätter genom hela så kommer du till Jamehmoskén vid den norra utgången.

Läs mer: Mosken Majed-e Jameh

Iran - Isfahan - Masjed-e Jameh

Palatset Kahk-e Ali Qapu

Längs stora delar av Imamtorgets västra sida ligger palatset Kahk-e Ali Qapu, som egentligen är mest intressant för att man kommer upp högt och får sett torget i lite fågelperspektiv. Det som i dag är kvar av palatsen var bara ingången till shahens palats då det hela begav sig i Isfahan under 1600-talet.

Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Kakh-e Ali Qapu

Moskén Masjed-e Sheikh Lotfallah

På torgets östra långsida ligger moskén Masjed-e Sheikh Lotfallah, uppförd som haremets moské. Moskén är ovanligt vackert utsmyckad, men saknar både minareter och innergård, och blev för mig favoriten vid Imamtorget.

Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Sheikh Lotfallah


Läs mer: Palatset Kahk-e Ali Qapu och moskén Masjed-e Sheikh Lotfallah

2. Bron Pol-e Khaju

Det finns många broar över Isfahans älv men det absolut vackraste är Pol-e Khaju. Kom dit vid solnergång och missa inte att gå under bron där många iranier samlas för att dricka te och sjunga. Du kommer garanterad att bli erbjuden flera koppar te och att sitta ner mitt i familjepicknicken.

Läs mer: Bron Pol-e Khaju

Iran - Isfahan - Pol-e Khaju

3. Eldtemplet Ateshkadeh-ye

Höjden Ateshkadeh-ye Esfahan ligger en taxitur utanför centrala stan. Det tar tio minuter att gå upp till det tidigare eldtemplet. Värt varje sekund, för utsikten är fantastisk.

Läs mer: Höjden Ateshkadeh-ye Esfahan

Iran - Isfahan - Ateshkadeh-ye Esfahan

4. Palatset Kakh-e Chehel Sotun

Det som idag utgör det självständiga palatset Kakh-e Chehel Sotun, och ligger en kort promenad från Imamtorget, var tidigare en paviljong i det som utgjorde shanens palats. Ingången till palatset var det som i dag är palatset Kahk-e Ali Qapu vid Imamtorget.

Läs mer: Palatset Kakh-e Chehel Sotun

Iran - Isfahan - Kakh-e Chehel Sotun

5. Restauranger och caféer

Vi åt nästan uteslutande god mat i Iran. Det är mycket grillat kött med bröd och ris, smarriga såser och granatäpplen. En av nationalrätterna är en lam- eller kycklinggryta med valnötter och dadlar, som vi testade två gångar, men som tyvärr inte var någon hit.

Naghshe Jahan

Naghshe Jahan blev vår favoritställe och vi ät här två gångar. Första gången satt vi inomhus och andra gången utomhus. Eller satt och satt; konceptet är att äta sittande på madrass på golvet, med möjlighet att halvligga lite när teet kmmer. Jag åt samma båda gångarna; varför ändra ett vinnande koncept. Restaurangen ligger vid Imamtorget, på andra våningen med ingång på den östra sidan.

Caféerna Roozegar och Spadan

De båda caféerna ligger vägg i vägg och precis under restaurang Nghshe Jahan. Roozegar är endast inomhus och hade ett skapligt bra internet medan Spadan har små utomhusbord vid blåa fontänen.

Tehuset Azadegan

Tehuset Azadegan som ligger nära ingången till basaren. Nummer ett på TripAdvisor över restauranger i Isfahan; vilket inte beror på kvaliteten på det som serveras utan på inredningen. En institution och så värt att besöka.

Läs mer: Tehuset Azadegan

Iran - Isfahan - Azadegan tehus

Restaurang Shahrzad

Restaurang Shahrzad är stället för dig som uppskattar god mat och att sitta på en stol vid ett bord. Lite bortgömd och vi gick förbi innan vi hittade; kolla upp i huset för restaurangen ligger någon våning upp. Jag testade kyckling med valnötter och dadlar här men det slutade med att jag fick ta in en till rätt, som var väldigt god.

6. Om du hinner

De armeniska kvarteren Jolfa och Vankkatedralen

Söder om älven ligger de armeniska, det vill säga kristna, kvarteren vid namn Jolfa. Vi blev inte överförtjusta i själva stadsdelen, men katedralen Kelisa-ye Vank är vacker. Och det är trevligt med en kontrast till all mosaik på moskéerna.

Läs mer: Stadsdelen Jolfa och katedralen Kelisa-ye Vank

Iran - Isfahan - Kelisa-ye Vank

Moskén Majed-e Hakim

Moskén Majed-e Hakim är Isfahans äldsta och inte lika populär att besöka som många andra. Men i bland kan det vara skönt med det som inte är så välbesökt.

Läs mer: Mosken Majed-e Hakim

Iran - Isfahan - Masjed-e Hakim

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.


Föregående artikelTrakai – Ett slott och en perfekt utflykt från Vilnius
Nästa artikelUtflykter i området runt Montpellier och Neffies

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here