Hanne och jag har hyrt bil med chaufför via vårt hotell. Planen är att spendera en heldag vid de tre antika sevärdheterna Persepolis, Nasq-e Rostam samt Pasargad i södra Iran. Utflykten ingår ett paket vi har köpt hemifrån med hotell och transport men vi får på hotellet veta att kostnaden för utflykten är 2 000 000 rial, vilket motsvarar cirka 550 kronor.

Persepolis

En timme norr om staden Shiraz ligger den antika staden Persepolis, påbörjad 500 år före Kristus. När det begav sig så var detta huvudstaden i det stora Akemeniderriket. För att tydliggöra det persiska rikets storhet så beslutade kung Dareios I att uppföra en stad som speglade hela det persiska riket samt arkitekter och hantverkare. Bygget av Persepolis pågick under 200 år fram till Alexander den Store erövrade Perserriket år 331 f.Kr. och staden förstördes.

I dag är Persepolis en ruinstad och en av de största turistattraktionerna i södra Iran. Även om dagens sajt bara är en bråkdel av de byggnadsverk som fanns tidigare så kan vi tacka att staden under århundraden var bortglömd; gömd under sand och bråte, för att det finns något alls kvar.

Persepolis upptogs på UNESCO:s världsarvslista år 1979.

Iran Persepolis Iran Persepolis Iran Persepolis Iran Persepolis

Nasq-e Rostam

Efter drygt två timmar lämnar Hanne och jag Persepolis och åker vidare mot gravmonumenten i närliggande Nasq-e Rostam. De fyra enorma gravarna är huggna ur berget och tros ha byggds för de fyra kungarna Dareios I, Dareios II, Artaxerxes I och Xerxes I.  Till trots för sin enkelhet så ger de fyra gravarna ett storslaget och mäktigt intryck. Både Hanne och jag står en lång stund på kullen framför dem och bara njuter.

Iran Persepolis Iran Persepolis

Pasargad

Pasergad ligger ytterligare 45 minuters bilresa norr om Nasq-e Rostam. På väg dit passerar vi böljande berg och gröna ängar. Hanne utnyttjar resan för att sova medan jag växelvis hänger ut av mitt eget fönster och kastar mig fram över över en sovande Hanne och fotar så ljudlöst jag kan.

Iran Iran Iran Iran

Pasergad skiljer sig från Persepolis genom att omfatta endast några byggnader utspridd över ett stort område. Huvudattraktionen är Cyrus gravmonument och bergen bakom utgör en vacker kuliss för hela området.

Iran Pasergad Iran Pasergad Iran Pasergad

Persepolis är intressant att besöka och ett must om man är i området men berörde mig inte på samma sätt om Akropolis och Petra gjorde. Dock ska det tilläggas att både Akropolis och Petra är bland de häftigaste ställen jag har besökt. Efter att först ha besökt Persepolis så blir Pasargad en blek kopia. Både Hanne och jag är eniga om att vi hade skippat Pasargad om vi hade gjort om utflykten.

Föregående artikelOhrid – En semesterstad i södra Makedonien
Nästa artikelAkvariet Ozeaneum i Stralsund

5 KOMMENTARER

  1. Jag tycker Iran verkar otroligt spännande, dina bilder skildrar ju verkligen hur vackert det är! Hoppas framöver att det blir lite av ett mer tillgängligt resmål!

  2. Spennende og vakkert! Som historiefrelst har Persepolis vært et ønsket reisemål for meg lenge! Jeg hadde håpet å dra til Iran nå i høst, men valgte til slutt en måned i Sentral Asia nå først, og så utsetter jeg Iran heller til våren. Da blir disse reiseskildringene dine gull verdt 🙂

    • Jeg ser fram imot at du også rapporterer fra Sentral-Asia. Neste år blir det enten Sentral-Asia eller Georgia og Armenia på meg. Og da vet jeg hvor jeg skal vende med for tips!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here