Majoriteten av de skandinaver som åker till Iran väljer att besöka landet som deltagare på en organiserad rundresa. Det finns ett flertal av olika rutter, reselängder och inte minst arrangörer men gemensamt för flertalet av dessa resor är att de är ganska kostsamma och man inte kan bestämma aktiviteterna själv. Hur gör man då för att organisera sin egen rundresa i Iran? Och till vilken kostnad?

När min norska väninna Hanne och jag började prata om att besöka Iran så kom vi tidigt fram till att vi inte önskade att besöka landet som del av en gruppresa. Det tilltalar oss helt enkelt inte att gå omkring i flock och inte kunna styra vad vi själv ska se, när vi ska se de olika sevärdheterna och hur länge vi ska stanna vid varje sevärdhet. Vi önskade ha total frihet och själv styra vår egen semester.

Här kommer mina bästa tips för att planera och organisera din egen resa till Iran, vad du inte får missa att göra och hur du bokar hotell.

Läs mer om Imam-torget i Isfahan: Moské och basar samt Palats och moské 

Isfahan Iran Esfahan Isfahan Iran Esfahan

Biljetter och hotell

Vi började med att boka flygbiljetter och tog därefter fram vilken rutt vi önskade följa. När vi skulle börja boka hotell så visade det sig att det inga av de stora hotellbokningssajterna erbjuder hotell i Iran. Orsaken till detta är att det i dagsläget inte är sanktionerat banktransaktioner mellan Iran och omvärlden. Det samma gäller bokning av buss och tåg, inte heller detta kan förhandsbokas och betalas hemifrån. Man har då två val; antingen googla och hitta hotell själv och maila varje hotell eller ta hjälp av en iransk resebyrå.

Läs mer hos Johnnybajdzjan: Att boka hotell i Iran

Via en kollega så kom jag i kontakt med svenska Homeirat som tillsammans med sin iranska väninna Sabina äger en resebyrå. För att göra det enkelt för oss så valde vi att låta de sköta bokning av hotell, bussar och utflykter med taxi efter våra önskemål. Vi testade att först själv skicka mail till utvalda hotell men fick endast ett fåtal svar och det dröjde också många dagar innan vi fick svar. Vi kunde troligtvis sparat några hundralappar på att göra allt arbete själv men tid är också pengar.

Isfahan Iran Esfahan Iran - Isfahan-2

Rutten

 • Flyg från Stockholm klockan 18 fredag kväll med tre timmars mellanlandning i Istanbul, vi landade i Teheran klockan 06 lördag morgon.
 • En dag i Teheran, med hotell så vi kunde vila under dagen, men ingen natt.
 • VIP nattbuss till från Teheran till Isfahan klockan 23, framme klockan 05. Direkt till hotellet och sova vidare eftersom vi hade bokat hotell också denna natt.
 • Tre dagar och tre hotellnätter i Isfahan.
 • VIP nattbuss från Isfahan till Shiraz klockan 01, framme klockan 08.
 • Tre dagar och två hotellätter i Shiraz, inklusive heldagsutflykt till Persepolis och Pasargrad.
 • Flyg hem från Shiraz natten mot lördag klockan 02:30, landade i Stockholm lördag klockan 10.

Läs mer: Hafez och Sa’dis gravmonument i Shiraz

Isfahan Iran Esfahan Isfahan Iran Esfahan

Och kostnaderna då?

Flygbiljetterna, med Turkish Airlines, kostade 3500 kronor. Fem hotellnätter i enkelrum på tre olika trevliga tre- och fyrstjärnigt hotell samt två VIP nattbusser och heldagsutflykt med taxi till Persepolis och Pasargrad, kostade tillsammans 5200 kronor. Vi gjorde av med 3500 kronor var i fickpengar, huvudsakligen på mat och dricka samt taxi. Ingen av oss köpte några souvenirer.

Läs mer: Underbara broar och tehus i Isfahan

Vår resa kostade 12 200 kronor per person. Om vi hade valt att dela hotellrum så hade kostnaderna blivit drygt 10 000 kronor. En paketerad rundresa omfattande lika många dagar och samma flyg, med Yazd inkluderat, hittar jag som billigast för 18 000 kronor när jag googlar men också dyrare.

Isfahan Iran Esfahan Isfahan Iran Esfahan

Om vi hade gjort om resan

Vi hade förlängt resan en dag så vi kom hem söndag i stället för lördag. Den extra dagen hade vi spenderat på att åka till ökenstaden Yazd mellan Isfahan och Shiraz och stannat två dagar där. Sen hade vi besökt Parargrad och Persepolis på resan från Yazd till Shiraz eftersom det ligger på vägen.

Pasargrad är inte värt att besöka om man utgår från Shiraz och returnerar till samma stad; jämfört med Persepolis så blir detta en blek och tråkig kopia.

Läs mer: Utflykt till Persepolis

Vi föll inte riktigt för Teheran, som är en väldigt stor stad, och det kändes som helt rätt beslut att stanna den korta tid vi gjorde. En möjlig rutt för en vecka skulle också kunna vara att flyga till Isfahan, besöka Yazd och flyga hem från Shiraz.

Isfahan Iran Esfahan Isfahan Iran Esfahan

Att tänka på i Iran

 • Det går inte att ta ut pengar i Iran med utländska kort, så alla pengar man önskar spendera under resan måste tas med i kontanter och växlas på plats. Det går att växla både kronor, euro och dollar.
 • Kvinnor måste ha slöja som täcker delar av håret samt överdel som täcker höfter och rumpa. Figursydda kläder är ok och det samma är tights eller smala byxor så länge höfterna täcks. Dock ska tyget vara tjockare väv; vida och fladdriga kläder i tunn stickad trikå blir för figurnära och avslöjande när de bärs.
 • Väldigt många pratar engelska. Vi hade sällan problem att kommunicera med lokalbefolkningen.
 • Iranier är väldigt välkomnande och vänliga. Vi stoppades ”hela tiden” på gatan av barn, män och kvinnor, gamla som unga, som önskade veta var vi kom från och som ville önska oss välkomna till Iran och slå av en prat. Många önskar också ta en bild tillsammans med oss. Jag har aldrig känt mig så välkommen i något annat land.
 • Det råder totalförbud mot alkohol i Iran och serveras inte på några restauranger etc. Dock finns det illegala klubbar i städerna som både serverar alkohol och där kvinnor kan vistas utan att täcka sig, men det gäller att känna någon för att bli inbjudna.
 • Instagram går att använda i Iran men både Facebook och Snapchat är censurerade, det vill säga blockade. Det går att lasta ner VPN-klienter till mobilen för att undvika censuren, men detta måste göras innan du kommer till Iran.

Samtliga bilder i inlägget är från staden Isfahan.

Föregående artikelIntervju om helgresa till Gdansk
Nästa artikelLadies Abroad prisad som bästa reseblogg

25 KOMMENTARER

 1. Hej Lena!

  Finns din väninna Sabinas resebyrå kvar? I så fall, hur kontaktar jag den om jag skulle vilja följa ert exempel och anlita den resebyrån för bokningar av hotell, bussresor, utflykter och taxi? Stort tack för info!

  • Jag ser att länken jag fick inte fungerar mer. Men testa att maila Honeirat och fråga på homeirat @ hotmail.com. Om du inte får svar, säg till så kan jag fråga min kollega igen.

 2. Hej! Fantastisk reseblogg vi är två svenskor som bokat enbart flygbiljetter och åker i augusti. Hur upplevde ni säkerheten? Det enda som oroa mig är UD:s avrådan. Men samtidigt vill jag våga ta mig an detta land, då jag älskar den iranska konsten, arkitekturen och maten! Tack för en fin blogg. Mvh Emilia

  • Hej och tack så mycket!

   Grattis till resan, Iran är ett av de båda finaste och trevligaste länderna som jag har besökt. Jag tycker ni tog helt rätt beslut när ni bara bokade flygbiljetter, det är mycket roligare att bestämma själv vad man vill göra och hur länge man vill stanna. Jag vet jag har skrivit i något inlägg att jag inte kände mig otrygg en enda sekund; inte ens när jag var själv på kvällarna. UD:s avrådan gäller endast provinsen Sistan-Baluchistan i sydöstra delen av landet, och den delen är det nog bra att hålla sig undan.

   Lycka till med resan och ha det så trevligt. Ställ gärna fler frågor om ni har. Det enda jag tänker på att det är nog väldigt varmt i augusti. Redan i april var det varmt i alla kläderna vi var tvungna att ha på oss. Jag använde både tjocka strumpbyxor med lång klänning/kjol över samt tunna pyjamasliknande byxor med mudd vid fötterna från HM. Strumpbyxor och klänning var MYCKET varmare än tunna byxor. Tunna tights går också bra så länge överdelen går till under rumpan/mitt på låren.

 3. Iran är ett väldigt lockande resmål. Det är väl det här med stämplar i passet och visum till USA efter Iran-resa som känns lite komplicerat. Bra tips med att flyga till Isfahan.

 4. Himla vackra bilder. Vilka härliga mönster och färger!
  Jag skulle jättegärna åka till Iran, men däremot skulle jag inte gilla att bli tillsagd vad jag måste ha på mig i klädväg.

  • Jag har inte så svårt för att bli tillsagd vad jag ska ha på mig, problemet för mig är mest att jag ogillar den sortens kläder jag fick ha på mig. Slöjan var minsta problemet, jag hade större problem med att ha på mig vida tunikor och långa vida kjolar. Det kändes som att gå om kring i mamma-kläder. Jag hade ett fåtal klädesplagg som jag kunde använda; äger jag en lång kjol eller överdel som täcker höfterna så är den kroppsnära och äger jag något som inte är kroppsnära så är kjolen i knälängd eller överdelen slutar ovanför höfterna. Tur att det var rea på H&M precis innan jag åkte men nu äger jag en uppsättning kläder som jag inte kommer använda om jag inte åker till ett liknade land igen.

 5. Dette innlegget har jeg lengtet etter! 😀 Det høres jo ganske greit ut å reise rundt uten noe gruppetur. Hvordan tror dere det ville være å reist helt alene som ung kvinne? Jeg tenker å gjøre det i høst. Hvordan var VIP-bussene, trygge og bra?

  Iran virker som et fullstendig fascinerende land!

  • Jeg tror det hadde gått helt greit å reise alene i Iran. Jeg kjente meg ikke utrygg ett sekund. Og da var jeg ute og gikk alene etter mörkets utbrudd to kvelder da venninnen min ville till hotellet og jeg ville tilbake til en moske/basaren.

   VIP-bussene var også trygge og bra. Setene går an å lene ganske langt tilbake og har forstötte som heves fra stolen så hele leggen hviler. Jeg sov som en sten ved begge turene. Det var flere iranske kvinner som reiste alene med de. Jeg hadde våget å reise alene utifra de erfaringene jeg nå har.

 6. Tack för din information om Iran. Ett kanske lite annorlunda resmål. Min man har varit där men inte jag. Vi får väl se om detta är ett ställe i framtiden. Fina bilder. Kram

 7. Helt underbara bilder! Vi hade grannar från Iran jag var liten och med mina nordiska ögon var de fantastiskt spännande. Maten, sötsakerna, kläderna, sångerna och kulturen. Jag måste nog åka dit och se det i sitt större sammanhang 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here