Onsdagar är det ostrononsdag på restaurang Riche i Stockholm, där ostronen säljs till det facila priset av tio kronor per styck. Detta är givetvis populärt, så bord måste bokas i tid.

Det är Helene som har bokat för evigheter och sedan och glömt bort, fram till hon fick påminnelsen till mobilen dagen innan. Tisdag kväll dimper frågan ner till mig om jag vill hänga på, det vill jag självklart. Jag har ätit på Riche flera gånger tidigare, men det är ett tag sedan senast.

Restaurang Riche

Restaurang Riche är en klassiker i Stockholm, belägen på Birger Jarlsgatan med stora fönster ut mot gatan. Här serveras klassisk husman sida vid sida med skaldjur och säsongsbetonade rätter. Dörrarna öppnades första gången år 1893, men storhetstiden kom först efter andra världskriget, när de kända familjerna Wallenberg, Bonnier och Sachs gick in tillsammans med kocken Tore Wretman. Toast Skagen uppfanns på Riche, Tore Wretman uppfann också såsen Rhode Island och gav baguetten det ”svenska” namnen pain riche.

Helene, Mija och jag tar en blandat kompott fördrinkar; en öl, ett glas cava och en aperol spritz till mig. Nu tänker du kanske aperol spritz mitt i vintern? Japp, detta är en perfekt året-runtdrink.

Ostron och förrätt

Onsdagsostronen för tio kronor styck är av storlek fem, så Helene och Mija tar in tio stycken var. Ostronen serveras på klassiskt sätt på isbädd med citron och vinäger och de ger båda tummen upp för smaken.

Som jämförelse kan nämnas att vanliga ostron på Riche är av storlek tre och kostar 34 kronor per styck, så fast de är mindre är det billigt.

Ostron är inget för mig, så till förrätt blir det jordärtskockssoppa med calvados-karamelliserat päron, hasselnötter och brynt smör (180 kr). Soppan i sig är gräddig och smakrik, bitarna med söta päron bryter av det feta perfekt. Mycket god rätt, denna kunde gärna varit huvudrättsstorlek!

Huvudrätter på Riche

Till huvudrätt tar jag smörstekt torsk med blomkålspuré, brynt smör, kapris, pepparrot och dill (365 kr). Fisken är perfekt tillagad och serveras på en säng av blomlålspuré, och massa kapris gömda under fisken. Mmmm, jag älskar kapris och ju mer, ju bättre. Pepparrot är inte riktigt min grej och jag tycker smaken blir för dominant och tar över rätten för mycket. Fisken, purén, kaprisen och det brynta smöret är så gott i sig, pepparroten blir överflödig enligt mitt tycke.

Mina vana trogen tar jag ett glas cava (135 kr) till fisken, jag mår som bäst med bubblor i glaset.

Helene och Mija tar varsin fish and chips med tartarsås (265 kr). Gott säger båda, men fisken kunde varit lite krispigare. Till detta enas de om en flaska pinot noir från Bread & Butter (680 kr).

Dessert finns det inte riktigt plats för, men vi blir sittande kvar en stund och dricka upp, prata och njuta miljön och stämningen. Det är något särskilt med tidlösa ställen som Riche, som har funnits i stan i evigheter.

När notan kommer in så är den så snyggt förpackad att det är en njutning att betala. Väldigt roligt, och vi beger oss ut i den mörka Stockholmskvällen med ett nöjd leende på läpparna.

Läs mer: Systerrestaurangen Riche Fenix på Söder

Adress; Birger Jarlsgatan 4. Hemsida.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelVarberg stadshotell och Asia SPA
Nästa artikelEn natt på Villa Dagmar – Stockholm

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here