Restaurang Riche Fenix ligger längsmed kända Götgatan på Söder i Stockholm. Stället öppnade hösten 2022, ingår i gruppen Svenska brasserier och är i familj med bland annat Riche och Sturehof vid Stureplan. 

Detta var höstens stora snackis; alla ville dit. Mitt första besök var en fredag några veckor efter att de hade öppnat, när min väninna och jag kom dit en kvart innan öppning klockan 16 en fredagseftermiddag ringlade redan kön på trottoaren. Fem minuter efter öppning var alla bord tagna.

Matsalsdelen till vänster om baren
Grilled cheese på surdegsbröd med tomatsalsa

Lokalerna inhyste från början apoteket Fenix, som under 1980-talet ersattes av baren och restaurangen Fenix; där stora delar av originalinredningen från apoteket behölls. 2014 flyttade amerikanska kafékedjan Starbucks in, och all tidigare inredning revs ut och väggar vitmålades. 2021 började renoveringen av det som skulle bli Riche Fenix; färg och karaktär är återigen tillbaka i lokalen.

Lokalerna

Riche Fenix lokaler består av tre delar; baren med STOP-skyltarna, stor bardisk i sten och terrakottafärg på väggarna, till väster om denna en matsaldel som också går i terrakotta och längst in en blå matsal. Det går inte att boka bord och det är först till kvarn som gäller. Maxime och jag är här en onsdag i mars när snön vräker ner och de flesta stannar hemma.

Vi ankommer strax efter att Riche Fenix öppnar klockan 16 och det går att välja och vraka mellan borden. Vi sätter oss först vid ett fönsterbord i bardelen men det är iskallt utomhus och drar kallt från fönstren. I stället hittar vi ett bord i den främre matsalsdelen, under en snygg fris och runt hörnet från en hjärtformad spegel som Maximes syster har gjort.

Maten på Riche Fenix

Detta är mitt tredje besök på Riche Fenix. Några känner jag igen och har provat medan andra är nya. Korv i bröd i bröd med merguez, senapskräm och rostad lök för 80 kronor är redan en klassiker och är kvar, det samma är tartaren på innanlår med citronkräm och löjrom ovanpå bitar av belgisk våffla.

Baren

Vi är hungriga och tar in allt gott på menyn. Vi börjar med varmt bröd med deras eget kärnade smör och dagens chark, som är mortadella. Bröder och smöret är himmelskt; när jag först äter bröd vill jag att det ska vara så. Jag äter inte mortadella men Maxime gillade denna mycket. Till detta tar jag en mellanöl och Maxime ett glas cava.

Efter en liten paus beställer vi flera rätter. Det blir nu den tidigare nämnda tartaren, asiatiskinspirerad sticky chicken med salladslök, chili och sesam, tunna pommes med majonnäs, tortellini med parmesan, pecorino och spenat samt grilled cheese med tomatsalsa.

Pommes frites med majonnäs

Mina vänner har båda de tidigare besöken tagit in tartaren och Maxime gör också detta. Det kommer fyra fyra bitar med mycket kött och rejäla klickar löjrom. Mycket prisvärt för 160 kronor. Mina vänner har älskat denna vid tidigare besök, men Maxime blir inte helt såld.

Grilled cheese är gjort på riktigt gott surdegsbröd och med en smakrik ost. Tomatsalsan är en passerad sås som ifs är god men jag tycker den tar bort fokuset från det goda brödet och osten. Pommesen är krispiga och goda, visst är riktigt tunna godast?

Maximes systers spegel, del av utställningen I´ll be Your Mirror
Tartar på innanlår med citronkräm och löjrom på belgisk våffla

Sticky chicken är kryddstärk och god; kombinationen mört kycklingkött och den krispiga sötstärka ytan är en stor favorit hos mig. Riche Fenix variant faller mig gott på läppen och jag blir alldeles lyrisk över den fina skålen den serveras i.

Tortellinin är krämigt, al dente och toppad med parmesanflak. Som förväntas ganska mild i smaken; tyvärr gör jag misstaget att äta kycklingen innan och denna rätt blir väldigt smaklös efter den kryddiga kycklingen.

Baren när vi går ca kl 18.

Detta är första gången jag är på Riche Fenix en vardagskväll och stämningen är betydligt lugnare än vid mina tidigare besök. De två tidigare gångerna har vi suttit vid de pyttesmå barborden i den stimmiga bardelen, jag älskar stämningen och att sitta där.

Läs mer: Husman på restaurang Tranan i Stockholm
Läs mer: Italienskt på Omino by Ingrosso

Jag gillar Riche Fenix mycket; både stämningen, lokalerna och maten, och kommer definitivt att återvända flera gånger.

Sticky chicken med salladslök, chili och sesam

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelDiani Beach – Paradisstrand i Kenya
Nästa artikelGrönland – Bland isberg och valar i Disco Bay

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here