Jag är en riktigt innerstadsbo; det är inte mycket som får mig att åka utanför Stockholms tullar. Då och då händer det något spännande som lockar mig att göra detta; när restaurangen Solen öppnade i Slakthusområdet så seglade denna rakt upp på min lista över värt att resa en bit för. 

I mellandagarna var det äntligen dags för ett besök, det är min väninna Mija och jag som setter oss på tunnelbanans gröna linje och åker söderut.

Såhär midvinters och iskallt visar nog inte Slakthusområdet sig från sin bästa sida, men å andra sidan så är det fint julpyntat med ljusslingor i träden och hjärtan på gatubelysningen.

Baren på Solen

Vi är medvetna någon halvtimme tidlig, vi vill ta en drink i baren innan middag. Solens bar ligger precis när vi har kommit in i lokalen, innan man kommer in i matsalen. Det finns sittplatser både i baren och bord längst in i lokalen, vi väljer baren och beställer in varsin solgula drink. Kul att matcha temat.

Solen skrivet i neon på byggnaden, månen på himlen och Globens siluett som backdrop

Maten på Solen

Solen beskriver sig själv på hemsidan med orden From sun drenched food meccas we create our own prism. Tel Aviv sunsets filtered through afternoon shade in Naples, the glow of Oaxaca and vibrant heat of Santa Fe. Menyn är uppdelat i förrätter, pizza, taco, huvudrätter, tillbehör och desserter.

Här finns mao lite av varje och från olika kök. Något som i vanliga fall brukar vara en varning; jag brukar verkligen skygga undan restauranger som marknadsför sig som italienska och kinesiska. Men bakom Solen står välkända duon Adam & Albin, vilket brukar garantera att maten är genomtänkt och välsmakande.

Vi har blivit rekommenderade både pizzan och hummusen innan men det är också mycket annat som lockar på menyn. Till slut faller valet på tre förrätter och en pizza.

Fläsk- och foie grasrillette
Baba ganoush med burrata

Vi beställer tostadas med avokado, boquerones, Veracruzana salsa, koriander och lime (120 kr) att dela på. Mija tar också fläsk- och foie grasrillette med tomatillosalsa, membrillo och jalapeño på rågbröd (165 kr) och i sista sekund hör jag mig själv skippa hummusen och tar i stället baba ganoush med burrata, guindillas och oregano i pitabröd (155 kr).

Tostadas med boquerones

Pizzan vi väljer är med fior di latte, San Marzano tomater, stracciatella, basilikum och skinka (195 kr). Till detta en mycket prisvärd flaska cava (450 kr).

Baba ganouchen med burrata är god men jag har smakat godare många andra ställen. Det tillhörande pitabrödet är varmt, nybakat, och fluffigt. Riletten är blev enligt Mija lite märklig med tomatillosalsan till, den tog lite överhand. Tostadan är helt fantastisk. Syrlig salsa, fräsch avokado och de godaste bouquerones jag har smakat i hela mitt liv, på krispiga tostadas. Här har Adam & Albin verkligen lyckats. Jag tycker ofta att det blir for kompakt fisksmak på dessa små fiskfiléer, men på Solen serverades dem perfekta.

Pizzan serveras på ett högt fat på bordet, vilket jag gillar mycket och som gör pizza till en festligare rätt. En röd pizza med prosciutto cotto är en trygg och klassisk pizza och det är precis vad vi får. Väldigt god och en pizza jag uppskattar mycket, men som inte sticker ut på något sätt.

Lokalerna på restaurang Solen

Restaurang Solens lokaler är ljusa, stilrena och moderna. Mitt i finns en stor öppen spis, och vi sitter i cirkeln av småbord närmast denna. I övrigt i lokalen finns större runda bord och vid det öppna köket sitter ett större sällskap på barstolar och höga bord satt ihop till långbord. Uppe på mezzaninen finns också några bord, för den som önskar sitta mer privat och lite lugnare.

Klientelet är blandat både åldersmässigt och i förhållande till par, vänner och större sällskap. Mellan jul och nyår finns inga affärsgäster vad jag kan se, men jag antar att Solen också är ett populärt ställe för affärsmiddagar.

Vi hade egentligen planerat för dessert, men det blev det tyvärr inte plats för. Glada och nöjda betalar vi och går ut i den iskalla vinterkvällen. Utomhus spelas det musik och det verkar vara en stor uteservering här sommartid, vi bestämmer på stående fot att komma tillbaka då.

På väg till tunnelbanan passerar vi Grafitti Sthlms fina hus, Slakthusområdet bjuder verkligen på en unik miljö.

Restaurang Solens hemsida. Adress Hallgränd 45, tunnelbana Globen.

Läs mer: Restaurang Främmat
Läs mer: Restaurang Chez Jolie
Läs mer: Restauranger i Stockholm


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelHotell MJ´s i Malmö
Nästa artikelVarberg stadshotell och Asia SPA

2 KOMMENTARER

    • Väldigt spännande område, dock var det ju ganska dött här i december. Jag minns jag var här (och i Lugnet) när jag på 90-talet pluggade stadsplanering, då var det ganska annorlunda.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here