Sedan Sommerro hotell i Oslo öppnade hästen 2022 är det helt enkelt Oslos mesta hotell. Utöver de eleganta hotellrummen finns här fem restauranger, två barer och en anrik SPA-avdelning i art deco-stil.

Om Sommerro hotell

Sommerro hotell har 231 rum och sviter, inhyst i vad som från början var Oslo Lysverkers huvudkontor, dvs stadens elektricitetsverk. Byggnaden ritades 1917 i art deco-stil och i källaren byggdes den kommunala simhallen Vestkantbadet. 1931 invigdes byggnaden, till den då svindlande summan 6,8 mkr.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är norge-oslo-sommerro-1.jpg

När Oslo Lysverker flyttade ut 2018 såldes hela byggnaden till Petter Stordalens Strawberry Group, varpå både hotell och simhall renoverades under fyra år.

Sommerros läge är nära Solli plass i Oslos upscale stadsdel Frogner. Vestkantbadet är en institution i Oslo, som orsakade klagostorm när simhallen stängde för renovering, och där vi simmade som barn.

Foajé och lounge

Hela byggnaden är varsamt renoverad, där så många originaldetaljer som möjligt har bevarats. Första gången jag går in genom Sommerros dörr tvärnitar jag och blir stående med öppen mun och gapa övar att allt är så fint.

Detta hände på riktigt, och jag var dessutom själv. Jag måste ha sett ut som ett fån.

Rakt fram finns en fantastisk svängd dubbeltrappa, så enkel i sitt utförande men ändå den mest perfekta trappan jag har sett. I mitten ett ljusschakt med en långsmal lampa i opalglas. Mönstrat stengolv och i taket dåtidens ljusarmatur i glas och mässing, som slutar i en klocka. Går det att bli kär i ett rum? I så fall var det precis vad som hände.

Efter ett tag lyckas jag röra på mig och går under neonskylten som säger resepsjon, och jag får lite dåndimpen igen. Jag älskar neonskyltar! Eftersom det är en liten kö till incheckningen så bestämmer jag mig helt enkelt för att ta det lugnt och njuta av den fina gula och blåa inredningen.

Läs mer: Art deco och neonskyltar i Miami

Jag checkas in och går mot vårt rum, med den fina runda träbrickan som utgör rumsnyckeln i handen. Genom öppningen och neonskylten som säger heis, och jag åker upp. Med hissen, alltså.

Rummet på Sommerro

När jag ska boka så står det mellan de två kategorierna standardrum och superiorrum. Standardrummen har grönmålade väggar och säng i polerad björk medan superriorrummen har väggpaneler i träsorten asp och säng i björk och läder.

Superriorrummet med träpanelen ser väldigt elegant ut, men efter att ha tänkt efter länge och väl så blir det i stället standardrummet med mer färg.

Här är allt genomtänkt och återskapat i äkta art deco-anda; från den perfekta dova gröna färgen på väggarna till marmorskivan på byrån, badrumsdörrarna med grafiskt mönster och trähandtag, till golvmattan och draperierna.  

Jag älskar precis allt vid rummet. Efter någon timme dyker min syster Christiane upp, hon bor i Oslo och tar hotellnatten som en staycation. Hon är också helt lyrisk över trappan och interiören!

Restaurang Ekspedisjonshallen

Sommerros största restaurang är Ekspedisjonshallen, som är belägen på bottenvåningen i det som var Oslo Lysverkers expeditionshall, och där kunderna togs emot. Fondväggen täcks av en enorm freskmålning utförd av Per Krogh, som visar elektricitetens utveckling.

Ekspedisjonshallen har öppet från frukost till runt midnatt och det är här Sommerros frukost serveras. I övrigt serveras lunch, brunch och middag i bistrostil, och då och då är det jazz- eller operakvällar.

Restaurang Ahaan

Det är dock i asiatiska Ahaan som Christiane och jag har bokat bord. Ahaan delar lokaler och kök med systerrestaurangen Plah, där Plah serverar en asiatisk fine dining avsmakningsmeny och Ahaan erbjuder thailändsk street food i mellanrättsstorlekar.

Vi beställer en chicken satay, en grillad piggvar med nudlar och spicy sås, som äts i endivieblad (tänk tacoshell) och en grön curry med kyckling samt en papayasallad. Allt är supergott och vi är så nöjda. Till detta an kryddig drink med anis och apelsin; asiatisk mat kombinerad med drink är en höjdare enligt mig.

Så god mat!

Bar och terrass Izakaya

Efter middagen vill vi spana in baren, så vi tar hissen längst upp i byggnaden där restaurangen TAK Oslo ligger. TAK serverar japansk-nordisk mat, under uppsyn av kända kocken Frida Ronge, och är en systerrestaurang till TAK Stockholm. Vi kikar lite runt, innan vi går mot den fina trappan för att ta oss en våning ned till baren Izakaya.

Det är ganska fullt i baren, men vi visas mycket snabbt till ett bra bord för två. Servicen är ypperlig och när vi är osäkra på vad vi önskar dricka så får rekommendationer för två drinkar. Drinkarna är förstklassiga, Izakaya är snyggt inrett, stämningen är trevlig och vi stortrivs.

Izakaya har en stor utomhus terrass, som det var fel årstid för oss att besöka, och de serveras också japansk/nordiska smårätter i streetfood-tappning.

Fast vi har supertrevligt så vill vi tillbaka till vårt fina rum, så vi tackar för oss efter en drink och fortsätter nedför trappen.

Frukost på Sommerro

Frukosten serveras som sagt i restaurang Ekspedisjonshallen. Min vana trogen vaknar jag tidigt och som alltid är jag utsvulten när jag vaknar, så jag går ned utan att väcka Christiane. Jag har inga problem med att äta frukost i timmar, så detta är en bra lösning.

Eftersom jag är tidig så lyckas jag knipa ett av de halvrunda borden med soffor precis under den stora freskmålningen, vilket jag är mycket nöjd med.

Frukosten serveras både som buffé och à la carte. Jag hämtar allt jag vill ha, och lite till, från buffén och beställer en smashad avokado på surdegsbröd från à la cartemenyn.

Dukningen är lyxig, med vit linneduk, tunga bestick och kaffe serverat vid bordet i skinande blank kanna. Både avokadotoasten och allt jag har plockat från buffén är så gott, så gott. Stort plus för det stora och fräscha utbudet av bakverk och sötsaker. Mums.

Läs mer: Astor art deco-hotell i Miami
Läs mer: Art deco på Haymarket i Stockholm

Precis lagom till att jag ska hugga in på de avslutande sötsakerna så kommer Christiane ned också. Hon beställer den belgiska våfflan med vaniljvisp och bär från à la cartemenyn, som hon snällt delar med mig, och som utgör det perfekta avslutet på en underbar frukost.

Som alltid önskar vi att maximera tiden, så vi går tillbaka till rummet och hänger där fram till på slaget när vi måste checka ut.

Läs mer: The Hub hotell i Oslo
Läs mer: Hotell Christiania teater i Oslo

Läs mer: The Thief hotell i Oslo
Läs mer: The Well hotell och SPA utanför Oslo
Läs mer: Farris bad och hotell utanför Oslo

Jag älskar verkligen Sommerro hotell, och bara att bo och äta där gör det värt att åka till Oslo. Det jag inte hann med vid besöket var afternoon tea på restaurangen To Søstre samt SPA-avdelningen Vestkantbadet. Jag kommer garanterat att komma tillbaka för detta.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelNoema på Östermalm i Stockholm
Nästa artikelFantastisk mat på restaurang Lejontornet i Gamla stan

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here