Oscarshalls slott i Oslo är långt ifrån en av de kända sevärdheterna som japaner och tyskar kommer till stan för att se. Det är få Osloinvånare som ens har hört talas om detta lilla lustslott och ännu färre som har varit där.

Passar mig alldeles utmärkt, för detta är ett av mina favoritutflyktsmål i stan.

Om Oscarshall slott på Bygdöy

Oscarshall ligger på halvön Bygdöy, som går att jämföra med Djurgården i Stockholm. Slottet uppfördes av svensk-norska unionskungen Oscar I och hans drottning Josephine år 1852. Utseendemässigt är Oscarshall inspirerad av samtida engelska nygotiska slott.

Med uppförandet av slottet på Bygdöy önskade Oscar och Josephine att främja norskt samtida konsthantverk, det finns en stor permanent utställning som fortfarande är bland de mest tongivande i Norge. Man kan lätt gissa att detta var för att ställa in sig hos det norska folket, som givetvis inte var överförtjusta över att ha en svensk unionskung i stället för att vara ett eget land.

Läs mer: Öarna i Oslofjorden och deras badplatser

Huvudbyggnaden ligger majestätiskt på en höjd, bakom och nedanför ligger en park med fontäner och sirligt formade häckar. Längst ner mot vattnet finns en ståtlig paviljong, som är entrén för den som kom med båt. I huvudbyggnaden finns konstgalleriet och caféet Galleri Dronning Josephine, som er bjuder på trevlig fika och sjöutsikt.

Oscars I:s efterträdare Karl VI sålde Oscarshall till norska staten redan år 1863, men med dispositionsrätt för kungshuset. Dock har slottet varit tillgängligt för allmänheten sen 1882, efter ett beslut av Oscar II.

Oscarshall genomgick under 2000-talet en fem år lång renovering, till en kostnad av 115 miljoner kronor. Både exteriören och interiören återfördes då till ursprungsfärgerna, vilket innebar att fasaden ändrades från ljusrosa till vit. Över tio år senare har jag fortfarande inte vant mig och tyckte slottet var mer prinsesslikt som ljusrosa.

Läs mer: Mina bästa tips för Oslo – Stadsdel för stadsdel

Värt att vita

  • Från centrala Oslo går buss 30 mot Bygdöy. Det tar tio minuter att åka till hållplats Folkemuseet, sen är det tio minuters promenad till Oscarshall slott.
  • Oscarshall har öppet för guidade turer inomhus under juni, juli och augusti. Öppningstiderna är onsdag till söndag klockan 11 till 17. Inträdet är 100 kr för vuxna och 80 för barn.
  • Under senare åren har det börjat arrangeras konserter och andra kulturarrangemang på slottet. Kolla hemsidan för avvikande öppningstider.
  • Om museer etc är din grej finns en uppsjö av dem ett stenkast från Oscarshall; Folkemuseet (som Skansen), Vikingskipene (som Vasamuseet), Frammuseet och Kon-Tikimuseet.

Läs mer: Frognerparken – Min andra favorit i Oslo


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSlovenien – Våra 10 bästa tips för vad att se och göra
Nästa artikelSlottsholmen hotell i Västervik

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here