Jag har precis kommit hem från en roadtrip i södra Sverige. Målet var Öland men för att dela upp långa körsträckor stannade vi till i Västervik på väg ner och Kalmar på väg hem.

Redan i Västervik var vi med om en av resans höjdpunkter, om inte största höjdpunkten, nämligen att bo på hotellet Slottsholmen. Och nu måste jag skynda mig att visa er detta perfekta hotell, så att ni också kan boka.

Slottsholmen hotell

Västervik har också i år utsetts till årets sommarstad av Reseguidens läsare, om jag ska gissa tror jag att närheten till vattnet är en utslagsgivande faktor här. För vattnet finns verkligen överallt. Slottsholmen har det perfekta läget på en smal tarm som binder ihop fastlandet och en halvö, med vatten både på framsidan och baksidan.

Mest spännande är de 33 flytande hotellrummen vid namn Slottsholmen on Water, som ligger och guppar på en ponton. Vid bokningen väljer man mellan harbour view eller city view, där förstnämnda har kvällssol och sistnämnda sol hela dagen. Rummen på övervåningen har balkonger och de på bottenvåningen har stora uteplatser på ca 20 kvm med både vanliga stolar och solstolar.

Vi har bokat två nätter och min plan är att spendera hela dag två med att sola och bada från min uteplats. Jag har givetvis bokat ett city view-rum för detta och lyckan är fullkomlig när jag inte bara får ett rum på bottenvåningen utan också det längst ut på längan.

Rummet på Slottsholmen

Alla rummen på pontonen är likadana; rymliga 22 kvm med stor dubbelsäng, två fåtöljer och ett skrivbord. Stilen är modern avskalad, med en aning maritim känsla. Samt givetvis panoramafönster med utsikt mot vattnet. Hotellet ligger mitt i båthamnen och på båda sidor ligger båtar förtöjda.

Sol och bad på uteplatsen

Vi är fyra som åker på vår roadtrip. Viveca kommer över till min uteplats medan Lotta och Niklas hyr cyklar och utforskar Västervik. Vi solar för allt vi är värda och när det blir för varmt badar vi från badstegen precis utanför rummet.

Målet är att inte lämna Slottsholmen under hela dagen, så vi har bokat bord för lunch i hotellets restaurang. Vi tar båda laxen med potatissallad och ett glas rosé till. Maten är väldigt god, miljön perfekt och hamnen den perfekta kulissen. När bron utanför öppnas så några segelbåtar kan passera kan det inte bli bättre. Sen är det åter till solandet och badandet, här ska det inte kastas bort en sekund värdefull tid.

Frukosten

Redan på semesterns första dag skapar vi mönstret som vi kommer följa varje morgon. Jag är först på plats och väljer bord, sen håller jag på en kvart med att hämta och duka den perfekta frukosten. Jag gillar att hämta allt på en gång och därefter äta utan att behöva resa mig igen. När jag är i färd med att avsluta brukar de andra tre dyka upp.

Vädret är fantastiskt och vi äter båda dagarna utomhus. Stort plus för stor utomhusservering, så många får plats. Jag blir alltid lite deppig om jag vill sitta utomhus och det inte finns plats.

För mig är utbudet perfekt; det finns gott bröd, juicer och hälsoshots i glas på stjälk, flera sorters ägg samt knaperstekt bacon. Allt både gott och fräscht. Dock hör jag en kvinna vid grannbordet som enligt egen utsago var nära att börja gråta när det varken fanns pannkakor eller våfflor. Så var beredd på detta om du tycker en hotellfrukost måste innehålla en av de två.

Tips och bra att veta

Björn Ulvaeus är en av ägarna av Slottsholmen och detta används självklart för vad det är värt. På to-go-kaffekoppen står det Gimme Gimme Gimme på baksidan och det finns ABBA-foton lite här och var. Inte helt olika på Rival i Stockholm.

Mitt bästa tips för Slottsholmen hotell är att boka ett rum med sol dagtid och be om att få ett på bottenvåningen i fältet för önskemål. Det var verkligen total lycka för mig att sola och bada från rummet. Vi hade också bokat så att de andra två rummen hade kvällssol, så innan middagen samlades vi på deras sida för en drink i kvällssolen.

Läs mer: Hotell Rival i Stockholm

Ett dubbelrum kostar ca 2600 kr per natt, 2000 kr om en person använder det. Det är lite olika priser för vardagar och helger. Mycket väl spenderade pengar, enligt mig.

Utöver rummen på pontonen finns det också tio sviter att boka i huvudbyggnaden. Sviterna har upp till tre sovrum och Mamma Mia-sviten har två våningar och tre balkonger!

Ett stenkast från Slottsholmen ligger Västerviks gamla varmbadhus. När vi frågade om det fanns SPA på hotellet var svaret att de numera förfogar över badhuset och håller på att renovera det. Det ska enligt plan öppna i höst.

Här hittar du Slottsholmens hemsida.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelOscarshall slott i Oslo – Svenska kungens lustslott
Nästa artikelBar och restaurang Ön på Långholmen

6 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Vill bara säga tack för utförlig info ang detta hotell. Letade på deras egna sida för att få veta mer om dubbelrummens läge, vad utsikt mot hamn kontra stad betyder. finns ingenting om kvälls- eller dagssol. Så jag är tacksam över att du tagit upp det. Toppen! Ska fira min födelsedag där, och uppskattar att allt jag ville veta fanns att läsa här.
  Du har precis fått ett fan/följare till 🙂

 2. Men hemska kval! Att måsta välja mellan dagsol och kvällssol, menar jag. Smart om man är flera att göra som ni.
  Mycket fint ställe, jag sätter upp det på någon lista, om jag skulle komma till Västervik någon gång.

 3. Nej de hyr (tack och lov) bara Varmbadhuset. Det hade nog blivit ramaskri om även det sålts ut till Ulvaeus som redan byggt sina fula hus som skymmer utsikten av det. Måste de bygga så fult? Däremot är ju de flytande rummen supercoola.

  • Aha, jag uppdaterar. Hörde nog inte så noggrant efter i repan. Erkänner att jag också tänkte att huset i sig inte alls är lika fint som de flytande rummen. För de är väldigt fina, och mer lågmälda.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here