Jag har äntligen ätit middag på restaurang Främmat vid Odenplan i Stockholm. Jag har varit nära flera gånger tidigare, men antingen har jag fått förhinder, sällskapet ställt in eller att vi har varit för sent ute med bokningen och det var redan fullt.

Men nu så! Det hela hände en måndag innan jul och det var fem trevliga grannar och jag. Några dagar innan fick jag ett mail om att det skulle vara livejazz denna måndag; vad är väl bättre än detta en helt vanlig måndag? Äkta guldkant på vardagen. 

Ceviche på hälleflundra med avokado, koriander, aguachile, vindruvor och jalapeño
Tartar på nötinnanlår med nuoc cham, gemsallad och rostad lök

Främmar har både en fast meny, som levereras tryckt på bordet, samt en tillfällig meny som finns på giffeltavlan. Det är mellanrätter att dela på som gäller, vilket är precis vad jag gillar mest av allt, då får man ju smaka så mycket mer.

Vi är sex personer och plockar alla rätter som vi tycker verkar goda, så anpassar servitrisen efter hur stora rätterna är så att alla får smaka allt. Det blir tillsammans tio varmrätter, från syrlig ceviche via knaprig bläckfiskpasta till fyllig anklever.

Halstrad anklever på bröd med macaminanötter och comquat
Brysselkål med avokado, tahini och sjökorall

Allt som serveras är så gott, så gott; detta tycker vi alla sex. Dock har alla olika favoriter, mina tre godaste blir brysselkålen med avokado, tahini och sjökorall, som kanske låter lite tråkig men som är otrolig smakrik, pastan med otrolig knaprig bläckfisk samt pumpan med fetaost, hallon och harissa, som också är kvällens vackraste rätt. Sistnämnda kom vi nästan inte igång med att äta, för alla ville fota den.

Axoa med svensk bläckfisk och pasta

En annan har torsken i baccalaform med kikärtspinnar som favorit, medan en tredje tycker anklevern med macadamianötter och citrusfrukten comquat är godast.

Jag tycker det är roligast om vi är ett gäng som äter på ställen med mellanrätter, då får man möjlighet att ta in mer från menyn. På Främmat får vi in elva tillsammans rätter, inkluderat efterrätterna, vilket är nästan alla rätter; älskar när det blir så.

Sjötunga Meringue med havskräftsbisque och blodgrapefrukt
Coco de Paimpol med pesto, fänkål och sardeller

Vi är sugna på att dricka lite olika till maten, så vi tar in glas. Bordsgrannen och jag tar varsin öl, tre tar husets röda vin och den sista husets vita. Det är ju måndag och ingen av oss känner att det blir någon helkväll.

Jazztrion spelar lättsmält jazz i omgångar under hela kvällen, mycket trevligt och stämningshöjande.

Rostad hokkaidopumpa med harissa, fetaost, zaatar och hallon

Halva sällskapet tar in dessert, vi väljer alla chokladmoussen med kokt päron och vaniljvisp. Chokladmoussen, som är helt täckt under vaniljvispen vid servering, är inte så mörk i färgen och jag blir lite orolig att smaken ska vara för mjäkig. Jag behöver inte oroa mig, för den är god och fyllig med mörka chokladbitar i, och perfekt lite fastare konsistens mot den mjukare vaniljvispen. Till detta en knusktorr äppelcider, vilket jag tycker fungerar perfekt till efterrätt.

Chokladmousse med ingefärsinkokta päron och vaniljvisp

Allt i allt är jag supernöjd med besöket på Främmat. Maten, stämningen och servicen var fantastisk och precis som jag gillar det. Jag kommer definitivt att återvända.

Likande restauranger i Stockholm


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSammanfattning av reseåret 2023
Nästa artikelHotell MJ´s i Malmö

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here