På restaurang Lejontornet i Gamla stan äter jag den mest smakrika och umamiga maten jag har ätit på länge. Jag är fortfarande smått besatt av de smaker jag upplevde och tänker på detta flera gånger per vecka. 

I vanliga fall brukar mer etnisk mat vara min melodi; jag gillar att maten smakar mycket. Thailändskt, asian fusion, mexikanskt och libanesiskt; ja tack. Fram till jag åt på Lejontornet så trodde jag att mer traditionell svensk och europeisk mat inte passade mina smaklökar. Detta är nu omvärderat!

Läs mer: Godaste maten på resan

Ingången är genom hotellets lounge

Det är min väninna och tidigare kollega Nina som är och hälsar på från Oslo. Ninas covidsyssla var att fördjupa sig i vinets värld, med detta kom också ett större intresse för fine dining. Det är hon som har bokat Lejontornet; efter att jag bokade Noema för middag dagen innan. Nina har sett en 600-kronors förrätt med havskräfta och två sorters kaviar på Instagram, och har i månader planerat att denna ska inmundigas nästa gång hon ska till Stockholm.

Läs mer: Middag med hög stämning på Noema

Lejontornet ingår ett helhetskoncept tillsammans med hotellet Victory, baren Tweed, vinkällaren och takterrassen Vingården samt japanskinspirerade hedonism-restaurangen Flickan x La Ragazza, alla lokaliserat i samma byggnad. Jag har vid flera gånger tagit en drink på Tweed, så jag känner till konceptet; vilket är en kombination av extra allt, Kapten Kroks sjörövarskepp och utsökt elegans.

Baren Tweed

Restaurangen ligger över två våningar. Vi placeras en trappa upp, där glasskåp fyllda med flaskor skiljer restaurangen från baren och med dekormålat tåg och tyg uppspänt på väggarna. Det finns också ett podium med en bänk för vinsmakning, där olika sällskap kommer och går under vår sittningstid. På bottenvåningen är det tegelväggar och välvda tak; man är ju i Gamla stan. Gemensamt för både delarna är ett stort antal skulpturer, tavlor och krimskrams.

Vad vi äter och dricker på Lejontornet

Till fördrink blir det en flaska crémant från Loiredalen (425 kr). Flera av oss behöll denna också för förrätten, och jag gjorde detta även för huvudrätten. Om sanningen ska fram så var jag lite trött efter kvällen innan…

Våra val av förrätter på Lejontornet

Vita sparrisar inkokta ”Aigre Doux” i champagne-vinäger. Serveras med rostade, piemontesiska hasselnötter, Gruyére och gräddig Sandefjord-sås med Kalix-löjrom (250 kr), med crémanten.

Brioche ”Leijonbryggan Royal” med råstekta havskräftor. Serveras med Kalix-löjrom, Baerii-störkaviar, karamelliserad grädde och syltad schalottenlök (595 kr), med ett glas champagne Arlaux Spéciale Réserve (275 kr).

Hummerravioli med vinkokt hummer och krämig Mascarpone. Serveras i hummerbuljong ”Bouillabaisse” med tomat, fänkål, Pastis och saffran (255 kr), med crémanten.

Sugnaturrätten Leijonbryggan Royal
Vita sparrisar i champagne-vinäger
Hummerravioli

Våra val av huvudrätter på Lejontornet

Bakad skrei-torsk med grön och vit sparris, krispiga Marcona-mandlar och sparris-beurre blanc med ramslök och rökt Pimentón de la Vera. Serveras med Amandinepotatis-puré med örter och confiterad vitlök (295 kr), med ett glas vitt (265 kr).

Krispigt stekt, kryddglaserat ankbröst med halstrad, sauternes-marinerad anklever och anksky ”Sept Épices” med pinot noir och blodapelsin. Serveras med bräserad spetskål och kroketter med ank-confit och Parmigiano-Reggiano (375 kr), med ett glas rött Savugny-les-Beaune (380 kr); serverad i karaff.

Gräddstekt piggvar på ben och tryfferad havskräftsky med grillad kyckling-jus med pinot noir. Serveras med krämig tryffel och jordärtskocksgratäng med karamelliserad Roscofflök och vällagrad Comté (445 kr), med crémanten.

Krispigt stekt och kryddglaserat ankbröst…
… med tillhörande vin serverad i karaff
Skrei med grön och vit sparris
Gräddstekt piggvar på ben…
… med krämig tryffel och jordärtskocksgratäng. I bakgrunden kroketter med ank-confit till ankan

Hummerraviolin till förrätt är ett givet val för mig. Som huvudrätt är jag är lite osäker på om jag ska välja skreien eller piggvaren, men valet faller till slut på piggvaren. Marie går för skreien och när hon får in denna smakar hon genast på såsen och utbyter spontant att den är helt fantastisk, och erbjuder oss andra att smaka. Vilket jag gör; den är heeelt underbar och jag ångrar genast att jag inte tog skreien.

Så smakar jag på min egen sås till piggvaren, som är precis lika god, fast inte samma. Jag blir lugn igen. Så kommer tillbehöret in, jag får en liten gjutjärnskastrull med den mest fantastiska jordärtskocksgratäng, med tydlig smak av både tryffel och den runda smaken av Comté.

Hummerraviolin är också supergod, buljongen är fantastisk och jag suger upp de sista dropparna med brödet. Alla de tre andra är också alldeles lyriska över båda rätterna de äter, Nina utbryter växelvis mmmmm och herregud, vad gott vid varje tugga av lejonbryggan, och tycker definitivt att den är värt sitt pris.

På Lejontornet sparas det inte på varken smöret eller grädden, dessa smaker uppnås inte utan rikligt av båda. Portionerna är rikliga, även utan förrätter skulle vi ha blivit riktigt mätta. Vi får alla fyra lämna delar av tillbehöret och efterrätt är tyvärr inte att tänka på.

Delen av restaurangen på bottenvåningen

Lejontornet har definitivt seglat upp som en ny favoritkrog i Stockholm, och jag har redan försökt boka bord igen. Tyvärr var det fullbokat vid just det tillfället, men jag vet att jag kommer att återkomma. Inom kort.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSommerro hotell – Femstjärnigt i Oslo
Nästa artikelMarina Tower – Hotell i Stockholm

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here