Amman i Jordanien är kontrasternas stad, som så många andra städer i Mellanöstern. Jag är mycket svag för dessa städer och det är just kontrasterna som tilltalar mig. Att äta en kebab för en tia från ett gatustånd och sedan dricka en drink som kostar mer än tio gånger så mycket på en takbar.

Jag älskar marknaderna, med krimskrams, mattor och nötter. Att gå vilse, den stärka doften av kryddor och inte minst att fotografera det hela. Äta små bitar sötsliskig baklava och smaka på den solmogna frukten som erbjuds. Sedan finns det självklart också delar jag inte uppskattar lika mycket, som avgaserna, påstridiga försäljare och den intensiva hettan som kan uppstå i städer.

Fairmont hotel

Vi landar i Amman sen kväll, och ska spendera två nätter och en dag i staden inför vår rundresa i Jordanien. Fairmont ligger i ett område med flera andra lyxhotell, från panoramafönstret i mitt rum ser jag rakt mot både Four Seasons och Ritz-Carlton.

Fairmont infriar på alla sätt; ett stort och elegant klassiskt hotell med stora rum med dito sängar. Frukosten är också mycket god med ett stort utbud, en kombination av buffé och rätter att beställa direkt från köket.

Den vita staden och den enorma flaggan

Amman brukar omtalas om den vita staden med de sju kullarna. Här bor knappt två miljoner människor, och hela Jordanien har ca elva miljoner invånare. Vi skjutas runt i staden i minibuss av vår guide Ra’ed, och när vi är upp på kullarna ser vi tydligt både hur Amman breder ut sig och alla vita husen.

Över det hela vajer landets enorma flagg, som bara firas ned om kungen dör.

Guiden Ra’ed

Citadellet på kullen Jebel Al Qala’a

Nästa stopp är Ammans största turistattraktion citadellet, som daterar från bronsåldern. Här finns bland annat enorma stenpelare efter romartidens tempel och det vackra Umayyad-templet med den blåa kupolen.

Utsikten från Jebel Al Qala’a är imponerande. Rakt nedanför oss ser vi den romerska teatern och lite här och var husgavlar prydda med gatukonst.

Kung Abdullah I:s moské

Vi stannar till vid Kung Abdullah I:s moské, en modern variant med en blå kupol. Kvinnorna i sällskapet utstyrs med abaya och huvuddukar innan vi får gå in. Jag har besökt många moskéer tidigare och jämfört med t ex Grand Mosque i Muskat i Oman så blir denna lite blek.

Downtown Amman

Vi fortsätter till Downtown Amman; där vi hittar det äkta jordanska gatulivet. Vi går runt bland butikerna längsmed gatorna, in på bakgatorna och vidare till marknaderna, dricker granatäpplejouce som pressas på beställning och äter baklava på gatan.

Vi passar också på att besöka Duke´s Diwan, som är Ammans äldsta hus.

jordanien amman
Duke´s Diwan
Enligt vår guide gör Hashem stans bästa falafel, självklart fick vi smaka och mycket god var den visst

Stadsdelen Jabal Al Lweibdeh

I stadsdelen Jabal Al Lweibdeh ligger hippa konstgallerier, exklusiva butiker med internationella märken, caféer och restauranger sida vid sida. Mest känt är Paris Square och gatorna som väster om denna.

Rainbow Street

På Rainbow Street hänger färgglada lyktor i alla färgar mellan husen. I husen ligger barer och caféer och var och vartannat ställe har en gammal bil gjort om till en food truck, målat i lika glada färger.

Middag på Fairmont

Middagen väljer vi att äta på hotellet. Vi tar först ett glas vin på eleganta baren Crystal Lounge, innan vi äter väldigt gott på deras restaurang Nur Lebanese Dining. Även om du inte bor på Fairmont är det värt att komma hit för middagen på Nur.

Läs mer: Världsarvet Petra – Den rosa staden


Föregående artikelLucy´s Flower Shop – Speak Easy-bar i Stockholm
Nästa artikelStockholm – 6 bra kinesiska restauranger

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here