Grand Mosque är Muskats största sevärdhet, både till storlek och enligt mig nummer ett på topplistan. Men det finns en massa att passa på för att få komma in i moskén och här har vi samlat våra bästa tips för att göra ditt besök enkelt.

Sultan Qaboos Grand Mosque ligger halvvägs mot flygplatsen och när vi passerade den från flygplatsen mitt i natten var den väldigt fint belyst. Moskén var en present år 2001 från sultan Qaboos för att fira hans 30-årsjubileum vid makten.

När besöka Grand Mosque

Den är endast öppen klockan 08 till 11 för icke-muslimer och dessa tidpunkter är absoluta, du slängs ut klockan 11 prick. Fredagar har icke-muslimer inte tillträde alls.

Och så här ska du klä dig

Det är långa kjolar/byxor och långärmat som gäller både för män och kvinnor. Har du slits i den ankellånga klänningen så är det byxor under som gäller. Kläderna får inte vara för åtsittande och kvinnor och tjejer över sju år måste täcka håret. Vakter kollar klädseln noggrant och du släpps inte in om du är opassande klädd.

Det går att hyra en abaya eller schal att dölja dig med till en kostnad av ca 75 kronor, men se till att någon i sällskapet har ett pass eller ID-kort att lägga igen som deposition.

Vad att se

Det går att följa en guidad tur men detta hade inte vi tid med. Här ska allt ske i vårt tempo. Både området och moskébyggnaderna är enorma och magnifikt vackra. Bländande vit sandsten för byggnaderna och marmor så blankpolerad att moskén spelar sig i den på marken. Det måste ha gått med en biljon ton sten och marmor.

Mest imponerande är självklart männens bönerum men missa inte heller utomhusytorna. Kvinnornas bönerum är lite mer anonymt; som alltid i moskéer. Takhöjden upp i kupolen är 50 meter och vi hörde en guide säga att på golvet ligger världens största handknutna matta.

Läs mer: Blå Moskén i Istanbul

Sultan Qaboos Grand Mosque rymmer på sitt mesta det imponerande antalet 20 000 personer. Men när jag googlar sen jag att världens största moské Al-Masjid al-Haram, som givetvis ligger i Mekka, rymmer fyra miljoner människor. Oj sann.

Fler artiklar från Oman


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelAtt åka på konferensresor utomlands
Nästa artikelBrunch i Stockholm – Hotell Kung Karls bakficka

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here