Jag började min Omanresa i Muskat, för att sen åka vidare. Vi hade två heldagar i stan, som vi la på att lata oss vid poolen till solen försvann klockan 15. Sen var det ut och upptäcka som gällde och nu delar jag av mig med mina bästa sevärdheter och aktiviteter att göra.

Missa inte sista tipset; som enligt mig är det bästa!

Lite om Muskat

Muskat är en stad som skiljer sig mycket från andra storstäder jag har besökt i Mellanöstern, som Dubai och Baku i Azerbajdzjan. Staden består av tre mindre städer som har växt ihop; Muttrah, Old Muscat och Ruwi, som i dag utgör olika stadsdelar. I tillägg har staden brädd ut sig västerut, som t ex i hotellområdet Qurm, men den har inte växt i höjden. I Muskat finns inte en enda skyskrapa och inte heller den futuristiska moderna arkitekturen som är så populär i Mellanöstern och västra Asien.

Läs mer: Vårt Azerbajdzjan-arkiv

Muskat är också en stad som det är så gott som omöjligt att ta sig fram i utan egen bil. Avstånden är stora och inget är tillrättalagt för gående. Taxi är ganska dyrt, en 15-minuters resa kostar i underkant av 200 kronor.

1. Souken i Muttrah

Souken i Muttrah har ingång från strandpromenaden. Detta är en typiskt souk med blandat kläder och grejer. Det fanns ingen mat elelr restaurangen men en liten kiosk som sålde dricka. Vi köpte kashmirschalar och eteriska oljor. Souken är inte så stor, så en timme räcker.

Muskats souk var roligt att besöka, både för stämningen och för att fota varorna. 

2. Operahuset

Det nya operahuset stod klart i 2011 och är en klart imponerande byggnad. Jag läser nu att arkitekterna är samma som bakom Grand Mosque och det är ganska tydligt. En verklig magnifik byggnad med WOW-känsla. Det går att gå in men man behöver då följa en guidad tur vid givna tidpunkter och det varken ville vi eller ville vänta in.

3. Dricka lemonad med mynta vid souken

Alkohol är inget som faller den gemene omanier på läppen; här är det olika juicer som gäller. Kanske beroende på alkoholförbudet i landet… Vi drack många juicer under semestern med de godaste hittade vi precis till vänster om ingången till souken i Muttrah. Det går inte att ta fel; det finns två ställen bredvid varandra och båda har enorma juiceglas på alla borden. Lemonad med mynta är nationaldrycken i Oman men vi testade också en fantastisk mangojuice.

4. Hamnpromenaden Corniche vid Muttrah

Strandpromenaden som börjar vid Muttrah och fortsätter i riktning österut mot Old Muscat heter Corniche. Jag antar detta är arabiskt och betyder strandpromenad, då den het det samma i Beirut. Här flaneras det. Vi parkerade vid Muttrah fort och gick västerut till den slutade.

5. Grand Mosque

Sultan Qaboos Grand Mosque är ett helt makalöst byggverk med plats för upp till 20 000 personer. Byggnaderna är i vitaste sandsten, som speglar sig i blankaste marmorn. Moskén är öppen för icke-muslimer lördag till torsdag klockan 08 till 11 och det är strikt täckande klädsel som gäller för både män och kvinnor.

Läs mer: Grand Mosque – Muscats största sevärdhet

oman-grand-mosque-stora-mosken
oman-grand-mosque-stora-mosken
oman-grand-mosque-stora-mosken

6. Old Muscat med sultanens palats och forten

Old Muscat, eller Gamla Muskat, ligger helt öst i Muskat och är som namnet säger den äldsta stadsdelen. Den är ganska liten och är delvis inringad av vad som ser ut att vara en stadsmur från 1980-talet.

Här är det det färgglada sultanpalatset du vill se, samt de två närliggande forten Al Jaliali och Al Mirani. Det sistnämnda är klart det mest sevärda.

I Old Muscat finns inga hotell och den ena restaurangen som finns vill du inte äta på; vi var lite småhungriga och gick förbi den men valde att sätta oss i bilen i stället.

7. Äta omansk middag på Bait al Luban i Muttrah

Det är inte helt enkelt att hitta omansk mat i Oman; många av restaurangerna är indiska, franska och italienska. Men vi ville äta omanskt och både Lonely Planet och TripAdvisor rekommenderar Bait al Luban. Bokning behövs för middag.

Restaurangen ligger ovanpå en bank och är stämningsfullt inrett. Vi delade på olika rätter och det var väldigt gott. Ingen alkoholservering.

8. Lämna Muskat så fort som möjligt och påbörja din rundresa i Oman

Om jag ska vara helt ärlig så är Muskat långt ifrån Omans största behållning. Det är det bergen och öknen som är! Så vårt absolut bästa råd för Muskat är att få med dig de tre sevärdheterna Grand Mosque samt souken och Cornichen vid Muttrah och sen så snabbt som möjligt ta dig vidare. Vid souken passar du på att svalka dig med en lemonad med mynta och om du stannar över kvällen äter du middag på Bait al Luban.

Läs mer: Öknen Wahiba Sands i Oman
Läs mer: Berget Jebel Shams samt fort och den grönskade bergsbyn Misfat

oman-oken-wahiba-sharqiya-sands

Visst; operahuset är också vackert men känslan är inte helt olik moskén. Magnifikt vitt byggverk som speglar sig i den blankpolerade marmorn hos båda.

Om du stannar över natten i Muskat; passa på att bo femstjärnigt på ett av hotellen i området Qurm och njut av deras pool.


Flertalet bilder är mina men en och annan bild är lånad från mina fem parters in crime; Hanne, Lotta, Niklas, Peder och Viveca. Jag älskar iPhone och delade album!

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelNej, det finns inga släktingar i Sundsvall
Nästa artikelZermatt på sommaren – Våra sex bästa tips för schweizisk alpidyll

2 KOMMENTARER

    • Precis, bara Muskat skulle jag faktiskt inte rekommendera. Men på en weekend skulle ni ju hinna med en dag i Muskat och en eller två dagar i bergen. Jag gillade både öknen och bergen, men skulle välja bergen om jag var tvungen att välja bara en.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here