Zermatt är en orimligt vacker schweizisk alpby. Jag kommer dit med tåg en tidig eftermiddag i september och kommer ut på Bahnhofplatz, dvs platsen framför tågstationen. Solen skiner, himmeln är blå, byggnaderna är träigt bruna och i blomlådorna finns röda pelargoner.

Det kan inte bli mer alpbyingt och jag känner omedelbart att detta gillar jag. Mycket! Här kommer därför mina bästa tips för vad att göra i Zermatt under sommaren. För Zermatt är förförisk snygg också under sommarsäsongen.

1. Upp på Gornergrat 3089 moh

Jag checkar snabbt in på mitt trevliga hotell, jag har nämligen en plan! Solen skiner och livet leker och man kan aldrig veta hur vädret blir nästa dag.

Jag vill därför åka upp till berget Gornergrat, 3089 moh. Jag skyndar mig därför tillbaka mot Gornergratbahns station; som ligger bredvid järnvägsstationen. Det första tåget kördes upp redan 1898 och resan upp tar cirka 30 minuter.

Stigningen är givetvis brant, vi ska 1500 höjdmeter upp, vilket blir imponerande 50 höjdmeter per minut! Tricket är att sitta på högersidan för att få finaste utsikten över berget Matterhorn, som är Zermatts stolthet med sina 4478 meter. Tåget är inte alls fullt och jag kan utan problem förflytta mig mellan olika platser för att få finast möjliga utsikt.

Väl uppe går jag direkt upp till utsiktsplattformen. Utsikten är hänförande; jag ser grått berg, vit snö, blå himmel och turkost vatten. Vad mer kan man begära?

Matterhorn är täckt bakom moln, men det är det nästan alltid. Efter ett tag kommer dimman in och det blir och det blir mystiskt vitt. Det blir också kallare och när jag märker att det efter kommande avgång med tåget ner igen är en timme till nästa så får jag bråttom att hinna.

2. Hotellet Mont Cervic Palace

Jag bor på femstjärniga hotellet Mont Cervin Palace, som ligger ett stenkast från tågstationen och mitt på huvudgatan Bahnhofstrasse. Prefekt läge! Känslan är förstklassig men inte stel. Men mest intressant är deras utmärkta restaurang där jag båda kvällar äter utsökt trerätters.

Läs mer: Sju dagar med tåg Schweiz runt

Ett hotell jag absolut rekommenderar men inte av de billigaste. Men perfekt för att lyxa till det hela lite.

3. Zermatt by

Nästa dag fokuserar jag på att utforska Zermatt. Jag bor på huvudgaten Bahnhofstrasse och börjar med att passera alla butiker som säljer skidkläder och choklad.

Jag viker sen av och får nerför Kirchstrasse och passerar St Mauritsius kyrka och kyrkogård med sitt gulliga kapell.

Läs mer: The Chedi hotell i Andermatt

4. Hinterdorffstrasse med sina 1500-talsbyggnader

På gatan Hinterdorfstrasse ligger Zermatts äldsta byggnader; från imponerande 1500-talet. Här finns gamla ladugårdar, stall och spannmålsmagasin i valaiskt trä. Jag är förvånad över att det alls bodde någon i området under 1500-talet och försöker googla men hittar inga riktigt bra svar.

5. Mysiga Winkelmatten utanför Zermatt

När det började bli dags för lunch tog jag röd buss till Winkelmatten, som är ett förort eller mysig del utanför Zermatt. Jag hoppar av bussen och precis bredvid busstoppet ligger kapellet som jag givetvis kollar in. Sen går jag en runda och kommer till ett område med flera gamla byggnader och perfekt utsikt till Matterhorn. Det börjar bli lunchdags och jag äter en hamburgare i solen och har igen perfekt utsikt mot Matterhorn.

Läs mer: Montreaux – Slottet Chillion och UNESCO-vindistriktet Laveux

6. Åta en Toblerone och njuta av Zermatt igen

När jag kollar Google Maps så är det inte alls långt att gå tillbaka till Zermatt, så jag gör detta. Jag passerar stället där linbanan åker från och passar på att köpa en Toblerone, eftersom det är Matterhorn som är avbildad på förpackningen. Chokladen får agera modell, sen åkte den möjligtvis in i munnen.

Jag går längs floden som rinner genom Zermatt. Jag passar på att gå en sväng förbi de gamla husen på Hinterdorfstrasse igen och sen flanerar jag lite runt längs stans gator.

Jag avslutar igen med middag på hotellet Mont Cervin. Nästa dag ska jag sätta mig på tåget Glacier Express via Andermatt till St Moritz, vilket är en stor grej för mig och något jag har drömt om under många år.

Läs mer: The Glacier Express

Det som är alldeles säkert är att Zermatt är staden jag tyckte bäst om av de jag besökte i Schweiz och jag åker gärna tillbaka. Gärna igen under sommaren men det skulle också vara roligt att testa under vinterhalvåret.

Att resa till Zermatt

Väljer du att flyga så är Zürich närmaste flygplats. Därifrån är det ca 3,5 timme med tåg, med endast ett byte i Visp nära Zermatt. Du kan mao kliva på tåget på flygplatsen och åka direkt till Visp.

Väljer du tåget så tar det enligt Google Maps 25 timmar från Stockholm till Zermatt, med fem byten. Då är tio timmar med nattåg från Hamburg till Basel inkluderad. Inget byte är längre än 45 minuter, så det blir effektivt men också mycket tid på tåg utan längre paus.


Resan genomfördes i samarbete med Schweiziska turistbyrån.
Text, foton och synpunkter är som alltid mina egna.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelMuskat – Våra åtta bästa tips för vad du ska göra i Omans huvudstad
Nästa artikelUzupis – En självständig republik i Vilnius

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here