Jag hann inte med så mycket av själva staden Montreux; detta för att jag valde att fokusera på att besöka de vackra Laveux vingårdarna samt slottet Chillion. Helt rätt val, enligt mig.

Laveux vingårdar

Laveux vingårdar ligger cirka 20 minuter med tåg väster om Montreux, längs Genevesjön. Vingårdarna är så pass unika att de har lyckats kvalificera sig för en plats på UNESCO:s världsarvslista.

Läs mer: UNESCO:s världsarvslista

montreux-laveux

St Saphorin

Området som omfattar vingårdarna är stort och det finns flera tågstationer att välja mellan. Jag väljer att åka till St Saphorin, som ska vara den mest idylliska byn i området, och ger mig av strax efter frukost. Och detta med idyll är något jag kan bekräfta. Längs de smala och krokiga gatorna ligger bostadshus, valv och en kyrka. Det tar inte många minuterna innan jag har passerat genom byn och har börjat vandringen upp bland vinstockarna.

montreux-laveux montreux-laveux montreux-laveux montreux-laveux

Upp-upp-upp mellan vinstockarna

När vägen delar sig väljer jag den som går uppåt, med brantaste uppförsbacken. Min plan är att ta mig till närliggande byn Corseaux för lunch. Jag går uppåt och igen uppåt. Några ställen är grindarna öppna in till vinodlingarna och jag tar mig uppför smala trappor märkta av tidens tand. Trappstegens ena sida vilar in mot terrassväggen och på andra sidan inget annat än tiotals meter ner till terrassen under. Utan räcke.

När jag kommer längst upp inser jag att trapporna inte leder någonstans och jag får ta samma väg tillbaka. Men vad gör det när jag får ta fantastiska närbilder på vindruvorna och utsikten. En vinodlare med häcksaxen i högsta hugg nära trappans topp pekar på min kamera och ropar på franska att jag ska fota honom. Vilket jag självklart gör.

montreux-laveux montreux-laveuxmontreux-laveux montreux-laveux montreux-laveux

När jag närmar mig Corseaux så börjar det att regna. Jag tappar lunchpeppen och tar mig kortaste vägen ner till tågstationen Rivaz, för att ta mig till hotellet och sen vidare mot Zermatt. Lunchen blir en macka på tåget.

Läs mer: Sju dagars rundresa med tåg i Schweiz

montreux-laveux montreux-laveux montreux-laveux montreux-laveux

Slottet Chillon

Dagen innan har jag lämnat ett ack så vackert-vackert Luzern, där det tyvärr regnade oavbrutet hela dagen. När jag kommer till Montreux checkar jag in på mitt hotell Suisse Majestic och njuter av utsikten över Genevesjön från balkongen på översta våningen. Efter ett tag bestämmer jag mig dock för att ta mig till slottet Chillion och väljer promenadvägen längs sjön dit.

Läs mer: Lyxiga hotell Chedi i Andermatt

montreux-chillion montreux-chillion montreux-chillionmontreux-chillion

Slottet uppfördes under 1200-talet, vilket är synligt på de runda hörntornen. Dock gjordes interiört stora ändringar under 1400- och 1500-talen. Chillion består av cirka 25 olika rum och många är renoverade tillbaka till forntida prakt, medan några innehåller moderna utställningar. Jag är som vanligt mest intresserad av slottet som helhet, med alla gångar och utomhus borggårdar.

Det finns flera torn att klättra upp i och utsikten är formidabel. Visst skulle det kunna varit ett av tornen Rapunzel bodde i?

montreux-chillion montreux-chillion montreux-chillion montreux-chillion montreux-chillion montreux-chillion montreux-chillion montreux-chillion montreux-chillion

Jag uppskattar att jag spenderar en timme inne på slottet innan jag tar bussen tillbaka till hotellet för lite mer häng på balkongen innan middag.

Föregående artikelMina 2017 Ladies Abroad favoritartiklar
Nästa artikelKan det vara så att jag är en äkta resnörd?

2 KOMMENTARER

    • Hade jag haft mer tid, och det inte hade regnat, så hade jag också vandrar mer. Vilket vackert område. om det blir ett till besök i området så rekommenderas verkligen Chillion.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here