Resebloggen 4000 mil har i dag publicerat en underbart rolig artikel med rubriken Du vet att du är en äkta resnörd när du… Kan det vara så att jag är ett tvättäkta exemplar av arten? En som lever och andas resor och bryr sig föga om annat i världen eller livet. Eller är jag bara en wannabe?

Men jag har i alla fall kommenterat de 25 påståenden i listan nedan. Så kanske jag kan få det hela bevisat. Eller en diagnos. Avgör själv.

Läs 4000 mils artikel: Du vet att du är en äkta resnörd när du…

1. Alltid får frågan “Var ligger det?” när du berättar om ditt nästa resmål.
✅ Händer ofta. Minst lika ofta får jag frågan ”Oj, kan man resa dit?” eller kommentaren ”Lena, du åker verkligen till länder ingen annan åker till”.

2. Kan ditt passnummer utantill.
✅ Givetvis, inklusive utgångsdatum och all annan väsentlig information. Jag kan också mitt kreditkortsnummer utantill; kan delvis bero på alla resor jag köper online.

3. En vanlig dag på jobbet alltid har minst ett plagg som är köpt på resa.
✅ Kan lätt bli så. Här finns beviset.

4. Kan säga hej på burmesiska, kinesiska och japanska.
⛔️ Tyvärr inte. Måste erkänna att jag inte är så engagerad i att lära mig att hälsa på det lokala språket. Jag förväntar inte att en japan i Sverige tilltalar mig med ”Hej” heller. 

5. Kan somna varsomhelst och närsomhelst.
✅ Japp, men jag har alltid haft lätt för att somna överallt.

6. Tycker att 6 timmar är en kort flygresa.
✅ Alltid! ”Att flyga så långt för endast tre dagar” är inget som stoppar mig. Hellre en kort semester än ingen resa.

7. Alltid när du överväger ett inköp ställer kostnaden mot en resa. (Nytt kylskåp, är du tokig, för det priset får man ju en vecka i Karpaterna!)
⚠️ Nja. Jag vill säga att jag väger allt jag köper mot en resa men jag har blivit bättre på att prioritera annat också. Jag har till exempel i veckan beställt en ny säng som kostade det dubbla av vad min resa till Cuba och Jamaica kostade.

8. Alltid äter när det serveras mat “eftersom man aldrig vet när man får mat nästa gång”.
✅ Absolut, utan tvekan. Jag vet ju inte när det nästa gång serveras mat och jag hatar att vara hungrig.

9. Inser att alla dina profilbilder på sociala medier är tagna utomlands.
✅ Ja, alla mina profilbilder är tagna utomlands men jag är inte med på dem… På Facebook har jag till exempel en strandbild från Thailand som profilbild och en bild från Dubai som omslagsbild. Ja, jag är medieskygg.

10. Inte längre ställer resefrågor på forum. Du svarar på dem.
⚠️ Nja. Jag ställer inför nästan varje resa någon fråga i ett reseforum; antingen i en Facebookgrupp eller i ett traditionellt reseforum. Jag svarar i Facebookgrupper men aldrig i traditionella reseforum, det har jag tyvärr inte tid med.

11. Kan le igenkännande åt bortemot 10 scams som du själv blivit utsatt för.
⚠️ Ja, troligtvis utan att jag kan lista några här och inte tänker så mycket över detta.

12. Tycker att wai känns mer naturlig än ett handslag.
⛔️ Hmmmm, vad sa du? Wai???

13. Har slutat titta på dina egna packlistor – och därmed glömmer hälften.
✅ Ja, absolut och tyvärr. Största missen var nog då jag var på pressresa med SPA-tema till Serbien och glömde bikinin. Båda SPA:n låg i på landsbygden utan affärer i närheten och ingen av dem hade badkläder till salu. 

14. Tycker att ovanstående faktiskt inte är hela världen.
✅ Nej, det är det ju inte. Så länge passet är med (jag har norskt pass och kan inte få nödpass på Arlanda) och visum är fixat, så löser det sig. Den gången i Italien jag glömde hela stapeln med klänningar ovanpå byrån hemma när jag packade så löste det sig också. Och i Serbien hade jag som tur var en enkel svart BH utan spets och ett par bakdelstäckande trosor med mig. Det är inte alltid jag har sistnämnda…

15. I sällskap med andra alltid är den som reser med minst och lättast väska.
✅ Utan tvekan. Jag vet inte hur många gångar jag har packat ner grejerna i den normalstora väskan och insett att jag fyller bara hälften. Fram med kabinväskan och ner med allt där.

16. I ovanstående situation inte kan motstå att fråga om de övriga “har kaffebryggaren med sig”.
✅ Jag har inte riktigt ställt den frågan men fattar inte vad andra ibland har med sig. Till exempel då Viveca hade med två par högklackade skor till Jamaica och inte använde de en enda gång. Vem tar med högklackat när man ska till ett ställe där 90% av all förflyttning till fots görs på stranden?

17. Ständigt har gula-febern kortet in-gemat i passet. Du anser inte att det är lönt att ta bort det mellan Afrikaresorna.
⛔️ Tyvärr inte. Fick köa en evighet för att komma in i Jamaica när jag flög dit och hade mellanlandat i Panama. Panama är ett gula febernland och alla som kom med flyget därifrån och inte hade vaccinationsintyg fick samtala med en sjuksköterska. Jag är faktiskt inte ofta i Afrika heller. Men har nu fotat vaccinationsintyget med mobilen.

18. Närhelst du tömmer en ryggsäck hemma alltid hittar turist-diaré-tabletter i något fack.
⛔️ Nej på flera områden. Jag äger ingen ryggsäck och har alltid mina mediciner i den egna medicinnecessären under resan. När jag kommer hem så packar jag upp necessären och lägger tillbaka i medicinkorgen i badrummet. Pedantisk? En aning.

19. Betydelsen av bokstavskombinationerna LAX, BKK och CDG, är lika självklara som att borsta tänderna för dig. Du har dessutom hunnit skaffa dig en favoritbar på flygplatserna i både Istanbul och Addis Abeba.
✅ Ja till båda.

20. Ändå äter glass, buffé och skaldjur i Afrika och är ute och lullar själv efter mörkrets inbrott i Brasilien. För de där nybörjar-reglerna gäller ju inte dig längre.
✅ Japp. Gud vilka tråkiga semestrar jag skulle ha om jag skulle ta hänsyn till allt som rekommenderas i charterkatalogerna.

21. Medvetet reser hem i lite skitiga outdoor-kläder, för att alla på flyget ska se att du varit ute ett tag.
⛔️ Nope, jag har för det första sällan med mig särskilda outdoorplagg på semestern; om jag till exempel ska vandra så tar jag bara ett linne och en byxa som börjar bli halvskitiga. Och lägger de sen i smutstvättpåsen, jag lider av överdriven hygien.

22. När någon frågar efter restips är du noga med att aldrig nämna ett resmål med chartertrafik.
⚠️ Jag har insett att de flesta som frågar mig inte har samma lust att besöka ovanliga resmål som jag har. Jag brukar rekommendera både Kap Verde, Sri Lanka och Thailand. Älskar Thailand!

23. Alltid frågar andra hur många länder de varit i, bara för att sedan kunna briljera med dina +50.
⛔️ Nej, jag tror faktiskt inte jag någon gång har frågat någon innan de har frågat mig.

24. Börjar varannan mening eller mer med “När jag var i…”.
⚠️ Kan tyvärr lätt bli så eftersom mycket av det jag pratar om är reserelaterat. Men jag försöker ta mig själv i det. Hatar själv andra som jämt pratar om ”Då jag bodde i Paris…” eller ”I mitt förra äktenskap då vi hade så gott om pengar och vi gjorde så många lyxiga resor”. 

25. Tycker att den här listan är rolig.
✅ 
Fantastisk ofattbart rolig. Varför skulle jag annars bry mig om att svara?

Resultatet! Eller var det domen?

✅ 14
⚠️ 5
⛔️ 6

Det blev bara 14 av 25 gröna… Över hälften men faktiskt ganska långt från alla rätt. Eller fel; det beror på hur man ser det. Måste erkänna att jag trodde det skulle bli flera gröna när jag först läste genom alla påståenden.

Vet inte om jag ska skämmas eller tänka att det finns hopp för mig eftersom jag har ett balanserat liv.

Andra som har fyllt i samma lista

Pernilla på Ut och spring, som också fick 14 
Lisa på Livet från den ljusa sidan
Daniel på Flying Dryden, som fick 10 

Föregående artikelMontreux – Utflykt till slottet Chillion och Laveux vingårdar
Nästa artikelSju av Havannas bästa restauranger

15 KOMMENTARER

    • Kör på listan du också; ju fler ju bättre.

      Tydligen är SPA i Serbien lite annorlunda än de vi är vana vid. Trodde faktiskt att jag skulle kunna köpa någon baddräkt, kanske inte så snygg, men så var det inte.

  1. Hehe, kan vara så att vi inte får check på riktigt alla egentligen heller. Men man måste ju överdriva lite om det ska bli roligt. 😉
    Men gula-febern-kortet har vi in-gemat i passet. Även till Riga. Och Dimor-förpackningar hittar vi överallt. Hela tiden. 🙂

    • Det glädjer mig att inte ni får 25/25 själv. Kände att jag låg lite i lä där. Känner jag måste göra något åt vaccinationsintygetsprobelematiken. Men tänk om jag skulle tappa passet med intyget? Pass kan jag alltid få nytt men vaccinationsintyget är svårare så jag har varit hos så många olika läkare. Får fnula vidare.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here