För att tycka så mycket om att resa så mycket som jag gör så är det få souvenirer som får följa med hem från resorna. Jag gillar det avskalat och enkelt hemma, utan mycket färger och etniska uttryck.

Men ett och annat undantag finns också i mitt liv. Följ med hem till mig och mina få, men fina, reseminnen.

souvenir-reseminne
Påfågelfjädrarna och bordstabletten ser ni. Elefanten står i fönsterbrädan och bilden hänger på väggen mitt emot TV:en.

Den långsmala träfigurbilden från Sydafrika

Åren 1999 och 2000 spenderade min väninna Irene utanför Johannesburg i Sydafrika, där hon var utbytesstudent under sin psykologiutbildning. Under påsk åkte Hege, Tone och jag och hälsade på; först i Johannesburg, sen Durban och avslutningsvis Kapstaden.

Läs mer: Sydafrika år 2000

Jag minns vi var i Kapstaden, men inte var, och att vi alla fyra köpte var sin tavla från samma konstnär. Det fanns olika afrikanska motiv men vi valde alla fyra långsmala afrikanska figurer. Irene, Hege och Tone valde mer afrikanskinspirerade ramar medan jag tog den stilrena med gulddetalj.

Enkelheten är troligtvis är orsaken till att jag fortfarande älskar tavlan och att den har hängt i mitt vardagsrum i 17 år, först i Oslolägenheten och de senaste åren i Stockholm.

souvenir-reseminne

Den lilla bruna elefanten med gulddetaljer från Indien

Då jag var i Indien på affärsresa år 2015 var det första gång i Indien för flertalet av mina kollegor. Vi spenderade sååååå mycket tid i souvenirbutiker. De köpte och köpte olika grejer medan jag mest stannade ute på gatan och fotade.

Sista dagen innan vi ska åka till flygplatsen följer jag med till shoppingmallen, som är del av det femstjärniga hotellet som vi bor på. Ja, ni hör ju själv att detta är det dyraste stället man kan köpa något på i hela Indien. I alla fall spontanköper jag en liten elefant som jag tyckte är finare än alla andra vi har sett. Och troligtvis betalade jag en halv förmögenhet för den; jag minns faktiskt inte ens om det gick att pruta.

Läs mer: Testånd i Bangalore

Elefanten slogs omsorgsfullt in i sidenpapper och när jag kom hem hittade jag ett litet minipaket i det stora, med två vita betar. Tyvärr passade betarna dåligt ihop med elefanten och den ena lossnade och försvann nästan på en gång. När jag inför fotandet lyfter på den så ser jag att också den andra är borta.

Min söta lilla beteslösa elefant!

souvenir-reseminne

Den utsirade bordstabletten från Kambodja

Eftersom jag inte är mycket för etniska souvenirer så är jag, naturligt nog, inte heller så mycket för att handla på marknader. Nattmarknaden i Siem Reap i Kambodja var dock ett undantag; här hade de ordentliga produkter med kvalitet och tillverkarens namn på förpackningen. Jag minns jag både var intresserad av en väska och doftpinnar samt tvål. Men det som fick följa med hem i resväskan var ett utsirat mörkbrunt träormament med organiskt mönster.

Läs mer: Staden Siem Reap i Kambodja

Jag köpte utsmyckningen med tanke på att hänga det på väggen men la den tillfälligt på mitt vita vardagsrumsbord, i påväntan av att hitta den perfekta platsen på den perfekta väggen. För två år sedan. Och där har den blivit min permanenta bordsprydnad.

Då jag bodde i min tillfälliga bostad i Fredhäll under vattenskadan förra året så var detta en av ett fåtal personliga tillhörigheter som fick följa med på utflykten.

souvenir-reseminne

De fem påfågelfjädrarna från Indien

Under min första affärsresa till Bangalore år 2013 så åkte jag och mina kollegor till indiernas shoppinggata Commercial Street. Första dagen i Indien och rakt in i den intensiva kommersen. Också denna gång var medresenärerna förstagångsresande till Indien men de anpassade sig snabbt. Men när vi såg en ko som åt sopor mitt på huvudgatan blev också jag förvånad.

Läs mer: Commercial Street i Bangalore

Jag observerade alla säljare av påfågelfjädrar men där och då önskade jag mig inga fjädrar. Det var först något år senare jag kom på hur bra fjädrarna skulle passa hemma hos mig. När jag fick möjligheten att åka tillbaka två år senare så var detta det första jag köpte på Commercial Street. Jag minns jag betalde nästan ingenting för fem fjädrar, så detta vägde nog upp för elefanten jag köpte på samma resa.

Jag hypnotiseras fortfarande i bland av hur vackra fjädrarna är. Eftersom de står bredvid TV:n så tar jag mig då och då att fastna i de oljiga färgerna i stället för det som händer på skärmen.

souvenir-reseminne

Vet ni det roligaste? Jag har trängt ihop alla fyra souvenirer i ett och samma hörn i lägenhet. På några kvadratmeter i finrummet glänser de; mina underbara reseminnen. Och ja; jag ser den gemensamma nämnaren i att tre av dem är i brunt trä.

Föregående artikelCuba och Jamaica – En ganska så perfekt kombination
Nästa artikelSalzburg – Bästa hotell och restauranger

6 KOMMENTARER

  1. Mina souvenirer är oftast också helt andra saker än de typiska turistsouvenirerna. Jag brukar försöka hitta något som jag isåfall behöver istället för något som är helt onödigt. Hellre en fin anteckningsbok från Yosemite istället för en kylskåpsmagnet som bara hamnar i en låda. När jag reser utan Kenny så brukar jag också försöka hitta en lokalproducerad öl att ta med hem.

    • Jag brukar också ofta köpa grejer jag behöver när jag reser men jag måste erkänna att jag ser det sim mer vanlig shopping än souvenirshopping. Och en lokalproducerad öl låter som en riktig bra present.

  2. Ja juletreet bruker bli fullt av souvenirer. Eller kjøper jeg jo gjerne en del lokalprodusert om jeg synes det er fint eller så bare for å få ta et bilde av forselgeren, eller for å støtte det lokale næringslivet litt. Kjøper aller helst direkte fra produsent om mulig. Visse land har jo mer å tilby enn andre, fra centralasia, kaukasus og Pakistan kan jeg gjerne ha kofferten full av mat, vin, klær og gaver.

    • Dette med å kjøpe for å få ta bilde kjenner jeg meg igjen i. Dvs at jeg passer på å ta bilde om jeg kjøper noe, om jeg ikke vil kjøpe noe spør jeg ofte om å få ta bilde mor «a small tip». Bruker ofte fungere, og var bra for alle marijuanaselgere på Jamaica.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here