Jepp, du hör rätt. Jag har sen ett tag tillbaka bestämt mig för att dra ner på mitt resande, och med det menar jag antalet resor per år.

Både 2016 och 2017 bjöd på många resor för min del; tillsammans 17 respektive 18 resor. Vilket är fler än de flesta andra jag känner avverkar under ett kalenderår och i genomsnitt en och en halv resa per månad.

Visst är det fantastiskt ätt uppleva nya ställen och supa in nya intryck…

Även om det er fantastiskt med nya miljöer, kulturer, mat och intryck så har det också sina nackdelar att resa så ofta som jag gör. Det går inte att komma undan att det blir stressigt för mig. Under september månad 2016 så var jag både en långhelg i Istanbul samt en i Azerbajdzjan, utöver att jag delar min tid mellan Stockholm och Oslo. Våren 2017 var jag i Tokyo, på Svalbard och på Malta inom loppet av två veckor.

Det säger sig själv att det blir svårt att ta in intrycken när man flänger från destination till destination. Det blir ofta bara några dagar på varje ställe och också bara ett fåtal dagar hemma mellan resorna.

… men inte när det gör mig stressad och jag börja fasa för nästa resa

Det är inte roligt när jag precis har kommit hem från en resa och stönar över att jag snart ska iväg igen. Jag reser för att jag tycker det är kul, inte för att bli stressad och klaga. Jag vill njuta av planeringsfasen och pre-resefasen, inte bara själva resan. Eftersom jag är en kontrollfreak kan jag också bli stressad av att resan inte är planerad så bra som jag önskar innan jag åker. Jag gillar att läsa på och ha en lista på vad jag vill se och göra. Samt en och annan topprestaurang bokad innan.

Detta är hur många resor och mycket resande påverkar mig, utöver detta kommer givetvis miljöaspekten.

Redan tidigt 2017 skrev jag att jag skulle dra ner på antalet resor, men så blev det inte. Min sämsta impulskontroll är att låta bli att boka när jag hittar bra biljetter.

Så under 2018 blir det maximalt en resa per månad!

Kontentan av det hela är att jag har beslutat mig för att under 2018 ska jag maximalt genomföra en resa per månad. Du får gärna tycka det är mycket jämfört med hur du reser, men nu skriver jag om mig själv och hur mitt resande påverkar mig.

Jag har genomfört och planerat mina resor till och med augusti i år och så ser mina reseplaner ut:

Detta ger mig rum för ytterligare fyra resor men de två senaste åren har jag valt att stanna hemma hela oktober och november. Jag gillar att kura ihop mig i soffan och kolla på TV-serier under hösten. Hur det blir i år vet jag inte än. Dessutom vann jag ju en resa till Hong Kong för ett tag sen och bästa säsongen där är oktober och november.

Om två dagar sitter jag på tåget till Göteborg, vilket är maj månads resa och en riktigt kortrest sådan.

Samtliga foton är från Färöarna.

Föregående artikelHippa hipsterstadsdelen Mar Mikhael i Beirut
Nästa artikelTörnrosaslottet Pena Palace i Sintra

20 KOMMENTARER

 1. Det skal være gøy å reise, og når det ikke er det, er det fornuftig å ta slike grep 🙂 Selv har jeg ikke vært på reisefot siden jeg kom hjem fra Vest-Afrika i begynnelsen av februar, og det har i grunnen vært greit, for selv om reiselysten er der, vet jeg at jeg har fine ferier i vente. Skulle faktisk hatt ferie denne uken, og planla å booke en spontanreise, men jeg droppet hele ferien fordi det er så fantastisk vær her hjemme for tiden. Jeg nyter hver solfylte sommerdag (i mai!) og er superfornøyd med å ha utsatt ferien. Så blir det heller en ekstra ferie mot slutten av sommeren.

 2. Jag förstår dig helt! Jag har också haft alldeles för resintensiva perioder och håller med om att det är ganska lagom med en resa per månad inkl. inrikesresor (något jag varit dålig på att räkna som resor vilket förstås är fel). Ser fram emot att följa 🙂

 3. Vilket bra beslut! Tog själv samma efter två år on the road. Var knappt hemma ifjol – och då var jag inte på en enda långresa. I år har vi varit tre månader i Argentina, Uruguay och Paraguay, men eftersom tiden där var lång känner jag inte samma ”stress” av dessa resor. Men ja downsizing är bra! För resor ska vara kul 🙂 Lycka till!

 4. Jag känner igen mig :-). Det blev 15 resor 2017, och jag sa till mig själv att kanske ta det lugnare 2018 :-). Så lär det nog bli..det finns utrymme för spontaniteter oxå under hösten.. just igår kväll bokade jag min hittills enda resa efter 1 aug..lr rättare sagt bara konsertbiljetten:-)..men kollar alltid upp att det finns lite vettiga förbindelser o hotell :-)…

  Landet jag åkt igenom med bil..o bytt flyg i ett antal gånger…en helg i Bryssel med Indochine-konsert 3 nov blir det.. blir faktiskt resa 9 i år om jag inte hittar på mer.. men då utgör Danmark 3 av dessa :-).

  Men det är ju ändå så härligt att resa.. förutom turbulenta flyg då :-)..

  Har ett tag haft Hongkong på min villtillista :-)..så det kanske man ska planera in någon höst…

 5. Förstår dig helt. Jag kände exakt likadant efter 2016. Så 2017 blev det lite mindre resande och inför detta året bestämde jag att det skulle bli färre korta resor och fler långa. Njuta är ju viktigt och tiden hemma är ju också viktig. Kram på dig

 6. Jag hade 17 utlandsresor förra året, och sammanlagt 31!!! Resor om man räknar med alla jobbresor, festivaler och övrigt resande inom sverige. Utöver det så delar jag också min tid mellan uddevalla/Oslo:) Insåg att det var tokgalet och att jag nog borde ha resandet som jobb istället för hobby – det var då jag bestämde mig för att strukturera om bloggen till en nishad reseblogg. Ses vi på momondos gala ikväll?

  • Vad roligt att du också hänger i Oslo, hade jag missat. Kanske vi borde styra upp en träff i Oslo. Har biljett till Momondo i kväll men tror jag hoppar. Känns som vädret är för fint för att vara inomhus.

 7. Det är nog klokt.
  Jag är själv inne i ett ”reserace” nu med 2 resor/månad i april, maj och juni och det känns för stressigt. Ska inte göra om detta. Bara att jag faktiskt ser fram emot att vara hemma nu i 1,5 vecka! Ett tydlige tecken på att något är fel. 🙂

  • Just så jag känner i perioder också. Det blir fel när jag en vecka innan avfärd till Buenos Aires stönade och beklagade mig över att jag skulle åka. Inte bra.

 8. Tycker det låter vettigt att njuta av resorna 🙂 Det är så lätt att få mersmak och då boka fler och fler.. Kände likadant efter tre års flackande. Nu när vi bor i husbilen blir resorna annorlunda. Känns rätt där vi är du. Hoppas ditt beslut blir bra för dig, om inte kan du ju ta ett nytt 🙂 Glad att du lyssnar på din kropps signaler!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here