Den absolut hetaste och hippaste stadsdelen i Beirut just nu heter Mar Mikhael. Det är här stadens hipsters hänger och det är här de hippaste barerna ligger. Kort sagt The place to be; dag som kväll. 

De färgglada trapporna

Vi har sett flera foton på färgglada trappor på Instagram och frågar på hotellet var de är.

Tjejen i receptionen: It is in Mar Mikael. Do you want me to order a taxi?
Jag: Yes, but will he for sure find the stairs then?
Tjejen: Yes, everyone knows it and I will tell him.

libanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhael libanon-beirut-mar-mikhael

Tror du han hittade? Givetvis inte. När jag känner igen mig på gatunamnet att vi är i Mar Mikael så svänger chauffören av huvudgatan Rue Armenia. Stannar vid någon parkeringsvakt och kräver få min mobil så han kan visa bilden. Skickar den ur fönstret. Jag panikslagen. Parkeringsvakten tar emot min mobil och studerar; pekar tillbaka ner på Rue Armenia igen. Nere på gatan upprepar det hela sig igen och min mobil åker igen ut genom fönstret och ner i handen på en främling. Som ler från öra till öra och ber oss följa med fem meter längre fram. Där är den! Trappan! Färgerna! Behöver jag säga att det inte blev någon dricks till taxichauffören?

Läs mer: Säkerhet i Beirut och Libanon. Är det tryggt att åka?

Vi korsar sen Rue Armenia och går nerför Rue Alexander Fleming som är en trevlig bakgata. Vi går en liten runda bland smågatorna och hittar flera trevliga fik och restauranger.

libanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhael libanon-beirut-mar-mikhael

Kalei coffée

Vi fortsätter österut på Armenia, in en annan mindre gata och sen en ännu mindre gata och vi är framme vid Kalei coffée. Stället som brukar omtalas som Beiruts bästa fik. Turisttät är det i alla fall; för första gången under resan hör vi både norska och danska. Kalei är mycket trevligt med hängvänliga stolar och soffor och i matväg serverar de sallader och mackor. Vi nöjer oss dock med var sin fruktjuice och hänger skönt i de bekväma strandstolarna.

Läs mer: Mat och dryck i stadsdelen Hamra

libanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhael libanon-beirut-mar-mikhael

Mar Mikaels östra del

Vi fortsätter Rue Armenia ännu länger österut. Vi har siktet inställt på restaurangen Tawlet, som ska vara det yppersta som finns inom närodlat och ekologiskt. Det är fullt och kö när vi kommer men vi lyckas få ett bord i alla fall. Sen visar det sig att de endast serverar en buffé som båda tycker ser tråkig ut och är dyr, så vi tackar för oss.

libanon-beirut-mar-mikhael libanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhael libanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhael

Vi går tillbaka igen samma väg och är överens om att det trevligaste området av Mar Mikael är precis där vi började; vid trapporna. Vi hittar en restaurang en trappa upp med kebab och röror och äter en sen lunch.

libanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhaellibanon-beirut-mar-mikhael

Vi passerar citykärnan Downtown på hem till Hamra

Efter lunch vandrar vi först Rue Armenia i Mar Mikael, så Rue Gouraud genom Gemmayzeh. Vi kommer sen till det centrala området som kallas Downtown, med Martyrtorget och den enorma nybyggda moskén Mohammed al-Amin, vägg i vägg med katolska katedralen St George. Ett litet stenkast bort ligger grekisk-ortodoxa kyrkan och ett längre stenkast bort moskén Al-Omari från 1100-talet.

Sistnämna moské ligger ut mot Place d´Etoile, en stjärnformad plats med ett flertal paradgator ut från. Mitt på platsen står en klockstapel med en Rolex i. Imponerande!

Efter en timmes aktiv promenad, plus en fika vid Place d´Etoile, så är vi tillbaka i Hamra.

libanon-beirut-downtown libanon-beirut-downtown libanon-beirut-downtown libanon-beirut-downtown libanon-beirut-downtown libanon-beirut-downtown

Mar Mikhael by night

Två dagar senare är vi på tillbaka igen i Mar Mikhael, denna gång vet vi hur vi ska dirigera taxichauffören. Mar Mikhael har ett mycket livligt nattliv, huvudsakligen med mindre barer längst Rue Armenia och med bord utomhus på den ganska smala trottoaren. Vi kliver av och väljer ett trevligt ställe med en rad barbord utomhus och tar in var sin aperol spritz.

Efter några drinkar är det dags att välja restaurang och det är då vi inser att de flesta ställen satsar mest på barverksamheten och ofta har mackor eller endast en rätt på menyn. Vi spanar in hur många ställen som helst men det enda stället som egentligen lockar med sin mat är också stället alla andra vill besöka, Bar Bohemian, och vi skulle få vänta två till tre timmar på ett bord. Till slut äter vi ganska tråkiga mezerätter på en stökig bar; vi blev desperata.

libanon-beirut-mar-mikhael libanon-beirut-mar-mikhael

Så fort vi har ätit klart går vi vidare igen och testar ytterligare några barer, inklusive Bar Bohemian, som nu är ett enda stort utomhus party på trottoaren. När jag tänker efter så var egentligen hela trottoaren en enda stor fest från midnatt; överallt fanns det bord och glada människor. Missa absolut inte Mar Mikhael by night om du är är ute efter en rolig kväll i Beirut.

Föregående artikel17 maj – Gratulerer med dagen
Nästa artikelJag downsizar – Bara en resa per månad under 2018

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here