Många väljer att bo i stadsdelen Hamra när de reser till Beirut. Vilket vi också gjorde. Hamra är en livlig stadsdel med många restauranger och barer, och här följer enligt oss områdets bästa restauranger, kaféer och barer.

Vi åt traditionell libanesisk mat till både lunch och middag alla dagar, med andra ord kebab, grillspett och falafel, med tillbehör som hummus, mtabal (som är en aubergineröra liknade baba ganoush), tabbouleh samt andra lokala rätter. Kanske inte så varierad kost, så tur det bara var fem dagar.

Läs mer: Säkerhet i Libanon – Är det tryggt att resa?

 

 

1. Restaurang T-Marbouta

T-Marbouta har en anonym dörr, utan skylt, in från bottenvåningen av en sorts galleria. Det finns både en del inomhus och en utomhus. Vi var faktiskt här både första och sista dagen och satt utomhus båda gångarna. Restaurangen rankar högt hos TripAdvisor, det var så vi hittade den. Vi hade inte bokat bord och fick vänta i baren någon kvart.

Hitta hit: Hamra Street/Hamra Square. Hemsida.

2. Restaurang Barbar

Barbar är en snabbmatskedja med tre olika lokaler vägg i vägg; en take away-del, ett kondis och en restaurang. Vi åt lunch på restaurangen båda våra två sista dagar, när vi låg vid hotellets takpool och ville att lunchen skulle gå snabbt. Maten kommer i enorma portioner; första dagen tog vi var sin kyckling- respektive falafelplatta och vi fick lämna hälften. Dag två var vi smarta och delade en platta. Populärt ställe och det finns risk att få vänta lite för bord mitt i lunchrusningen. Absolut inget fel på maten. Även om det är ett fastfoodställe, det finns också färskpressade juicer och annat. Vill ha i Stockholm, genast!

Hitta hit: Korsningen Omar Ben Abdel Aziz Street/Baalbeck. TripAdvisor.

3. Restaurang ”har-slarvat-bort-namnet”

På huvudgatan Hamra Street ligger det en restaurang som jag tyvärr har slarvat bort namnet på. Den har en väldigt trevlig rooftop restaurang, även om det bara är ett tvåvåningshus. Maten var god, miljön genuin och servitörerna trevliga. Det verkade som att stället är känt för sina extra festliga fruktprydda vattenpipor, det var många som tog in dessa.

Hitta hit: Hamra Street, korsningen Antoun Gemayel. Högra sidan av gatan när du går västerut på Hamra. Solid trädörr och tapet med massa små dörrar på gatuplan samt roliga skyltar på väggarna. Precis efter en kekaberia på hörnet. Restaurangen är på första våningen och på taket, endast ingången är på gatuplan.

4. Restaurang Mezyan

Mezyan har en väldigt trevlig veranda, med bara fem bord, som vetter ut mot en gränd vid hotellet vi bodde på. Vi tyckte varje kväll det såg så trevligt ut men på något sätt låg det för nära. Men näst sista dagen ryckte vi upp oss och gick in den tråkiga ingången från Hamra Street. Vi kom tidigt för att vara i Libanon, klockan 20, och knep det sista bordet på verandan. Mycket snabbt fylldes också alla borden inomhus upp. Det är tyvärr inte möjligt att boka bord på terrassen, så kom tidigt.

Hitta hit: Hamra Street, Rasamny Building. Facebook.

5. Café Hamra

Café Hamra har trevlig inredning, med ett stort rum inomhus och lika stor bakgård. Här blandas spelande gubbar och den yngre generationen. Juice- och smoothieutbudet är enormt och färgglatt och det finns också smårätter på menyn.

Hitta hit: Hamra Street. TripAdvisor.

6. Bar Dany´s

För barer så är det gränderna in från Hamra Street som gäller. Dany´s har ingen precis gatuadress annat än gränden in från Hamra Street, så kolla på kartan ovan. Dany´s serverar trevliga drinkar och god öl samt mackor och sallader från grannstället Banana Republic. Litet ställe med bord utomhus och inomhus.

Hitta hit: Gränd mellan Hamra Street och Makdessi. TripAdvisor.

7. Bar History

78 Street, eller The Alleyway som den också kallas, är en tvärgränd från Hamra Street fylld till brädden med barer. Men gränden är inte så lång så det hela reglerar sig själv. Vår favorit blir History som har drinkar vid namn Michael Jackson 1958-2009 och Marilyn Monroe 1926-1962. Mycket trevlig personal och drinkarna görs med största kärlek.

Hitta hit: 78 Street mellan Hamra Street och Makdessi. Facebook.

Ursäkta, vad säger du? Undrar du om maten var en viktig faktor när jag valde Libanon som resmål? Det kan ha varit så.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelMed bil till byarna Saksun, Törnuvik och Gjogv på Färöarna
Nästa artikelFotobuffén Lissabon

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here