Det är min syster Christianes förslag, och hon som bjuder, att vi ska bo en natt på Oslos mesta lyxhotell The Thief. Jag har gjort henne en tjänst och nu vill hon säga tack. Och jag; jag säger ja tack till förlaget.

Då är det bara att checka in för mig.

The Thief på Tjuvholmen

Hotellet The Thief tillhör Strawberry group, som ägs av Petter Stordalen, och ligger på Tjuvholmen. Fram till 2005 var området en udde tillhörande hamnen i Oslo, som användes som kontor, lager och containerterminal. Jag minns under hela min uppväxt hur Tjuvholmen var ett ointressant icke-område i stan, nära fina Aker brygge som byggdes ut på 1980-talet.

Dagens Tjuvholmen är delvis byggd ovanpå den gamla udden på land och delvis på utfyllnadsmassor i vattnet. Här ligger några av Oslos mest kostbara lägenheter, men också restauranger, butiker, stora museet Astrup Fearnley och det finns också en strand och badbryggor. 2014 stod de sista byggnaderna klara och arkitekturen är genomgående modern och välplanerad. Ett praktexempel på modern arkitektur.

Mitt i detta ligger The Thief, vid kanalen som går mellan de två delarna Udden och Holmen.

Lunch på Thief Restaurant

Christiane har köpt ett paket som också innehåller lunch och SPA. Lunchen är klockan 13 och serveras i restaurangen högst upp i byggnaden. Utsikten är fantastisk och vi tilldelas ett bord vid de stora fönstren.

Vår meny är trerätters, där vi kan välja mellan två soppor till förrätt, två olika sallader där vi också får välja mellan tre sorters protein, samt två efterrätter. Vi är ju systrar, så vi väljer precis samma; tomatsoppa som förrätt, sallad med varmrökt lax som huvudrätt och en hallon- och jordgubbsbakelse med fransk maräng som efterrätt. Sistnämnda är så fin att jag nästan inte vill äta den.

Tomatsoppas serveras med parmesan och inlagd gurka, salladen är gjord på raddachio, dampade grönsaker och lax, samt med senapsdressing. Både är goda men inget som jag minns såhär i efterhand.

Efterrätten har mandelbotten, och rosa mousse under de glirrande marängtopparna, och vilar på en bädd av färska jordgubbar. Denna är definitivt både snyggast och godast under lunchen.

Jag ser att à la carte kostar soppan 225 kr och salladen 325 kr, vilket är dyrt även för att vara Norge. Jag tycker inte att maten i sig är värt pengarna, men helhetsupplevelsen med interiören, servicen och utsikten gör det till en mycket trevlig upplevelse.

Rummet

Vi har bokat ett de luxerum. Rummet är rymligt på 30 kvm, men huvudorsaken till att vi valde denna rumskategori är att samtliga rum ligger ut mot kanalen. Alla The Thiefs rum har en liten balkong, som precis rymmer oss båda samtidigt. Nedanför oss ligger kanalen, med lyxiga yachter och en och annan kanot som glider förbi, åt höger ser vi över båthamnen vid Aker Brygge och mot Ekebergrestaurangen, mot vänster ser vi Holmenkollbacken långt bort. Utsikten går det inte att klaga på, den är formidabel.

Det finns också standardrum och superiorrum att boka, men båda dessa ligger mot baksidan eller innergården, och där är utsikten så gott som obefintlig. Det är absolut värt att lägga till extra för att få ett rum med utsikt.

Högt uppe och långt bak; en prick som är Holmenkollbacken.

Inredningen är modern och stilren, med mörka och gyllene inslag. Rummet ger ett något stramt intryck, som bryts snyggt av med den lurviga och ljusa mattan. Christiane öppnar en av lådorna vid skrivbordet och där finns den mest avancerade ”minibaren” vi båda har sett. Utöver choklad och chips finns vanligare grejer som skoputsningskit, tandborste och hårborste, men det finns också en bok, keps, penna, T-shirt eller underkläder för både honom och henne att köpa. Vi letar lite och hittar prislistan för allt; öl, keps och hårborste huller om buller med chips och rött vin.

Thief SPA

I vårt paket ingår 90 minuter i hotellets SPA-anläggning. SPA-ets största behållning är definitivt poolen med svarta väggar och låga fönster i poolhöjd, som ger en illusion av infinitypool. Här har jag gått förbi många gånger på utsidan och kikat längtande in. Det finns också två bastur; en sauna och en ångbastu.

Oslofjorden och Tjuvholmens badbryggor ligger bara ett stenkast från Thief SPA och ibland brukar jag se gäster i morgonrockar gå ut direkt från SPA-et och ned till vattnet för att bada. Sommar som vinter; fjorden fryser inte så långt in.

Thief SPA är ingen stor anläggning, men ger en lugn och avslappnad känsla, där 90 minuter absolut är tillräckligt.

Besök och solnedgång

Efter våra tillmätta 90 minuter i SPA-et börjar det närma sig middagstid. Vi har kommit fram till att vi vill maximera tiden vi har på The Thief, så jag går till en av restaurangerna runt hörnet och hämtar mat till rummet.

När jag kommer in med maten så har Maxime, hennes man Jonas och baby Ludde kommit för att hälsa på; de är också i Oslo för helgen. Någon timme senare är det solnedgång och alla går bananas med selfies och poserande.

Frukost på The Thief

Dagen efter vaknar jag tidigt, smyger in i morgonrocken och går ut på balkongen för att njuta av stillheten i vad som annars är ett väldigt livligt område. Strax efter 9 åker vi upp till frukosten, som serveras i samma restaurang som där vi åt lunch.

Om jag inte blev väldigt imponerad över lunchen dagen innan, så väger The Thiefs frukost upp för detta. Den serveras som buffé, men känslan är fräsch, lyxig och påkostad. Brödet är nybakad, utbudet av ägg är stort och baconet krispigt.

Röror, chiapudding, yoghurt och fruktsallad serveras i små burkar i tjockt glas. Detta är både snyggt, ger frukosten en exklusiv prägel och känns fräscht. Från att inte ha gillat alls så har jag senare åren börjat uppskatta bakverken vid hotellfrukosten. Uppskuren frukt har jag alltid gillat, men den söta avslutningen brukade jag skippa helt. Nu är jag i stället väldigt intresserad av detta och pain au chocolat känns som en nödvändighet för att göra min hotellfrulle till en fullvärdig en.

Efter avslutat frukost går vi upp till rummet igen, där vi tar med var sin fåtölj ut på balkongen och njuter av utsikten till det är dags för utcheckning. Vi är båda mycket nöjda med The Thief.

Det är förresten The Thiefs rooftop bar som är stamstället till männen i TV-serien Exit, vi ser dem i otaliga scener sitta där och dricka.

Läs mer: Andra hotell i Oslo
Läs mer: Osloguide – Stadsdel för stadsdel


Föregående artikelStockholm – 6 bra kinesiska restauranger
Nästa artikelBildbomb från Ostuni i södra Italien

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here