Bara 30 minuter utanför centrala Oslo kan du uppleva fäbodar, en timrad restaurang, utsikt över hela Oslo och världens mest moderna hoppbacke! Vad är det jag pratar om? Holmenkollen och Frognerseteren, självklart.  

I ett inlägg skrivet under förra sommaren om Frognerparken så utnämner jag denna till min personliga favorit bland Oslo sevärdheter och dissar Holmenkollen ganska hårt. Shame on me! Jag har nu tagit mig tiden att besöka version 2.0 av Oslos stolthet; Holmenkollen skidbacke.

Fritjof Nansen gick på skidor över Grönland 1888 och var först i världen att nå Nordpolen

Holmenkollen skidbacke

Den nya hoppbacken stod färdig 2011 och är något helt annat än den tråkiga föregångaren. Den övre delen av backen svävar i luften utan stöd i marken och är ett imponerande syn. Besökscentret ligger i höjd med själva hoppet och har ett museum och en hoppsimulator m.m. Det går att ta sig helt upp i tornet med en hiss och den modiga kan också åka zipline från toppen till längst ner i backen.

Holmenkollen kapell

Bredvid hoppbacken ligger Holmenkollen kapell, som uppfördes år 1903 och har så länge jag minns varit den mest populära kyrkan i Oslo för vigsel och barndop. Den ursprungliga kyrkan brändes ner i 1992 av den ökända kyrkobrännaren, satanisten och mördaren Varg Vikenes, som också stod bak branden i Fantoft stavkyrka i Bergen. Redan 1996 stod nya Holmenkollen kapell färdig, uppförd genom privat insamling, som en kopia av den ursprungliga kyrkan men med moderna faciliteter.

Korrketrekkeren kälkebacke

Någon kilometer norr om Homenkollen ligger Frognerseteren, som också är slutstation på tunnelbanans linje 1. Frognerseteren är startpunkt för en mängd turstigar, cykelstigar och skidspår samt kälkbacken Korketrekkeren (korkskruven). Korketrekkeren är ca 2 km lång och det tar ca tio minuter att åka ner och det är fantastiskt roligt. Det går helskottes fort och jag hade en krock för 15 år sen som slutade med ambulans,tre dagar på sjukhus och två veckors sjukskrivning. Men priset tar min väninnas engelska väninna som hälsade på en helg och krockade med en älg så hon också fick köras bort i ambulans. Vilken historia att berätta från Oslovistelsen!

Nedan finns en video som jag googlade fram från Korketrekkeren där man tydligt ser hur fort det går.

Frognerseteren restaurang och hotell

Vid Frognerseteren ligger Frognerseteren restaurang och café, en timrad byggnad med drakormament, uppförd 1867 av Oslos dåvarande rikaste man Thomas Heftye. Frognerseteren tillhörde Frogner hovedgård i Oslo centrum och brukar räknas som Oslo första hytte. I restaurangen kan man söndagar äta söndagsstek och när jag jobbade i Oslo och hade utländska kollegor på besök så tog jag dem alltid hit för middag.

Frognersetetren café har i alla år varit kända för sin svindyra äppelkaka, jag minns att den kostade nästan hundralappen redan när jag var tonåring. Jag hade därför gissat på att den skulle kosta 118 kronor nu. Stor var förvåningen när det visade sig att den bara kostade ca hälften av min gissning; 62 kronor.

Framför uteserveringen ligger vackert ett knippe fäbodar och det var i en större av dessa fäbodar som Oslo-avtalet om fred mellan Israel och Palestina framförhandlades år 1993! Caféet ligger 425 meter över havet och uteserveringen har fäbodar precis nedanför och utsikt över hela Oslo. Mer idylliskt 30 minuter från stan kan det knappast bli.

Jag tar officiellt tillbaka min tidigare dissning av Holmenkollen och rekommenderar med detta alla som besöker Oslo att ta sig dit. Tyvärr ligger Holmenkollbacken en liten bit från Holmenkollens tunnelbanestation, så bil är att rekommendera om man önskar besöka både Holmenkollen och Frognerseteren, men det är inte omöjligt med tunnelbana. I båda fallen rekommenderas det att avsluta med ett besök i Frognerparken i centrala Oslo.

Plus för gratis parkering både vid Frognerseteren och Holmenkollen


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelDet lutande tornet i Pisa
Nästa artikelGatukonst i Florens – Clet Abraham och trafikskyltarna

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here