Det var i Florens som renässansen föddes under sent 1400-tal och tidigt 1500-tal. Det var här Michelangelo målade, högg skulpturer och byggde den ena kyrkan vackrare än den andra. Det var i Florens Italiens mäktigaste och mest förmögna bodde och de maffigaste palatsen restes. Florens förknippas i vanliga fall främst med bildad klassisk konst och arkitektur men staden hyser också några av nutidens mest kända och uppskattade gatukonstnärer.

Den mest kända florentinska gatukonstnären är Clet Abraham med sina modifierade trafikskyltar. De finns lite överallt i centrala Florens och idéerna för olika modifieringar verkar aldrig ta slut hos Clet. Konstverken klistras självklart upp i skydd av nattens mörker och Clet åker själv runt med stege.

Clet och konsten

Clet är ursprungligen från Frankrike men har bott i Florens i mer än 30 år och första gången Maxime och jag såg hans konstverk var i Paris sommaren 2012. Det ska också finnas några i Barcelona och i Lissabon men huvuddelen av konstverken befinner sig i Florens. Viveca och jag såg 28 olika motiv under vår vecka i staden, samtliga dokumenterade nedan.

Hur båda snygga och häftiga är inte skyltarna? I love them all! Så enkelt och samtidigt så verkningsfullt. Mina personliga favoriter är nog de stiliserade figurerna i helsvart även om jag också älskar idén bakom hur han låter Michelangelos David-staty bära enkelriktad-symbolen.

Föregående artikelHolmenkollen och Frognerseteren i Oslo
Nästa artikelCinque Terre – Riomaggiore och Manarola

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here