Cinque Terre är italiensk och betyder de fem landen. Kuststräckan, som omfattar de fem byarna på den italienska rivieran, sträcker sig över 12 mil med Monterosso i norr, sen följer Vernazza, Corniglia, Manorola och Riamaggiore som den sydligaste byn. Alla fem byarna har små färgglada hus, branta gränder och ligger mellan branta berg och omges av terrasser där det växer vindruvor, citronträd och olivträd. 

Hur mycket mer idylliskt kan det bli?

Riomaggiore

Riomaggiore är den sydligaste byn och också den största med hela 1700 invånare. Byn är belägen i en dal där bebyggelsen klättrar upp längs båda bergssidorna och det finns en huvudgata med affärer och restauranger samt smala gränder som leder upp till bostadshusen. Tågspåret med gångtunnel under skiljer bostadshusen från hamnen och till den lilla stranden bredvid hamnen får man ta sig via en smal stig.


Jordgubbsrisotto eller citronrisotto, någon?
Jag borde kanske ha köpt hem en för att prova, men så blev det inte

Manarola

Ministaden bara 800 meter norr om Riomaggiore är Manarola som har 900 invånare. Detta är båda den äldsta staden och den med flest vinodlingar, och det är här också det lokala dessertvinet Sciacchetrà framställs.

Manarola har ingen strand, men har i stället vad som i guideböckerna kallas ett swimming hole bestående av klippor med avsatser där man kan sola. Det var vid badklipporna som Viveca och jag tog första doppet i på Italienresan och det var helt fantastiskt att bada där. Visst är det en helt annan känsla att bada från klippor i det klara och djupa vattnet än att gå i från en strand?
Föregående artikelGatukonst i Florens – Clet Abraham och trafikskyltarna
Nästa artikelCinque Terre – Corniglia

4 KOMMENTARER

  1. Jag hålle rmed om att det så i efterkant ser nästan overkligt ut. Tur man har bilderna när man kommer hem, för i alla fall jag blir lite blasé när jag är mitt i allt ting

  2. Jag har sett bilder på det här stället förr, och det ser ju verkligen fantastiskt charmigt och idylliskt ut! Vi tog ju aldrig den vägen, men det går inte att se allt… 😉

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here