– Artikel i samarbete med International Drivers Association –

När det började gå direktflyg från Stockholm till Brindisi i Italien så var jag snabb med att planera en resa. Jag fick med mig min väninna Viveca och vi bestämde mycket snabbt att vi önskade uppleva och bo på flera och att vi skulle resa med offentlig transport.

Apulien är en väldigt fin del av Italien, inte lika känt bland skandinaver, men en region som jag definitivt rekommenderar.

Här är vår ukesrutt dag för dag, samt till slut några tips om regionen och vad jag hade gjort annorlunda om jag innan visste vad jag vet nu.

Dag 1 – Flyg från Arlanda till Brindisi

Vi landade ca 19.30 på Brindisis flygplats och hade förhandsbokat en taxi som stod och väntade på oss. Taxiresan tog någonstans mellan 30 och 40 minuter, så var vi framme i vårt första stopp; staden Ostuni. En av de kända vita städerna på kullar i Apulien. Vi checkade in på vårt fina hotell, så gick vi ut i gränderna för middag.

Taxiresan gick på svindlande €85, som tur var hade vi kommit i kontakt med två tjejer i en Facebookgrupp som vi kunde dela med. Det går också buss, men så här sent på kvällen ville vi bara fram så fort som möjligt.

Dag 2 – Ostuni

Vi hade en heldag i Ostuni, slappade, söp in atmosfären samt gick runt och njöt av den fina staden. Precis perfekt med en heldag och en kväll här; vi hann med allt vi ville göra men inte att ha tråkigt.

Läs mer: Ostuni – Den vita staden på kullen

italien-puglia-apulien-ostuni
italien-puglia-apulien-ostuni

Dag 3 – Martina Franca

Vi lämnade Ostuni för Martina Franca direkt efter frukost. Planen var att ta buss med byte i Cisternino, men vi ändrade oss på plats och tog en taxi. Taxiresan tog 20 minuter, där vi passerade trullihus längsmed vägen och vi såg staden Locorotondo på håll, men för €50 kände vi oss en aning rånade.

Martina Franca är en fin stad, men inte så stor, och det blev lite länge med en heldag.

Läs mer: Den pampiga renässansstaden Martina Franca

Dag 4 – Alberobello

Planen var att ta tåg mellan Martina Franca och Alberobello, men nu hade vi fått smaken på hur skönt det är med taxi och vi tog ännu en dyr taxi efter frukost.

Framme i Alberobello checkade vi in i vårt fantastiska smurfhus av en trulli och gav oss så ut för att utforska staden. Alberobello blir resans höjdpunkt, både vårt boende och miljön i övrigt i staden var precis som jag älskar det. Online fanns det nästan bara varningar att läsa om alla turister i Alberobello och hur förstört staden är, men under de första dagarna av juni tyckte vi inte alls att det kändes så. Jag hade gärna stannat en till dag här.

Läs mer: Att bo i en trullo i Alberobello

Dag 5, 6 och 7 – Polignano a Mare

Efter frukost tog vi faktiskt en buss från Alberobello mot Polignano a Mare, med byte till tåg i Monopoli. Vi ankom Polignano a Mare innan lunch och kunde gå till vårt B&B i gamla stadsdelen från stationen. Här hade vi tagit på oss spenderbyxorna och bokat tre nätter i varsin stora lägenhet med utsikt ned mot lagunstranden.

Polignano a Mare är en mycket fin mindre stad, där vi åt väldigt god mat och som var precis lagom storlek för tre dagar. Stranden var som förväntad överfylld och det är viktigt att vara förberedd på att skuggan från de höga klipporna kommer ganska tidigt.

Läs mer: Polignano a Mare på klipporna med lagunstrand

italien apulien polignano a mare

Dag 8 – Polignano a Mare och flyg hem

Flyget hem avgick ca klockan 20 från Brindisis flygplats, vilket gav oss massor av tid i Polignano a Mare också sista dagen. Dock regnade det cats and dogs denna dag; det var inte riktigt optimalt.

Resan till flygplatsen tog ca 90 minuter, med byte till buss från Brindisis tågstation. Vi ville inte riskera missa flyget hem och åkte 15.30 och var på flygplatsen ca klockan 17, utan några missöden eller dröjsmål alls. Klockan 23 landade vi enligt tidplan på Arlanda.

italien apulien polignano a mare

Tips om Apulien och rundresa i regionen

Vi hörde innan vi åkta att Apulien är ett ganska fattigt område i Italien. Vi märkte inte direkt någon fattigdom, men det fanns inte märkesväskor och -kläder på var och varannan person, eller dito butiker, som det gör många andra ställen i Italien. Vi antar att mao att detta med fattigdom är relativt.

Området Apulien heter Puglia på Italienska, på svenska upplever jag att de två namnen används lite om varandra. Det brukar sägas att Apulien utgör klacken på den italienska stöveln, men området går en bra bit uppöver stöveln också. Största staden är Bari och därefter i fallande ordning Lecce, Taranto, Foggia och Brindisi.

I skrivande stund flyger RyanAir direkt till Brindisi och Norwegian till Bari.

italien apulien alberobello trulli

Beroende på att vi förflyttade oss kollektivt, och inte hade egen bil, så fick vi inte med staden Locorotondo, som ifs ska påminna mycket om Ostuni, eller Cisternino som ska vara liten och gullig. Vi missade också stalaktitgrottan i Castellana Grotto, som jag gärna hade besökt, samt trulli-B&Bet Fiano Marchione en bit utanför, som jag hade fått rekommenderat.

Om jag hade gjort om det hela så hade jag bott två nätter, som vi gjorde, i Ostuni, skippat att bo i Martina Franca och i stället bott två nätter i vår fina trulli i Alberobello. Vi ville ha tre dagar med strand och sol i Polignano a Mare, men för den som bara söker upplevelser hade det nog räckt med en dagsutflykt eller en natt och kanske heller bott i en trulli på landsbygden. Jag hade också haft hyrbil och besökt Martina Franca, Locorotondo, Cisternino, och Castellana Grotto på dagsutflykter. Norr om Polignano a Mare ligger fiskebyn San Vito och stränderna Spiaggia San Vito, Spiaggia Porto Contessa och Spiaggia di Porto Cavallo, som jag också hade tagit med.

italien-puglia-apulien-ostuni

Vi höll oss nordväst om Brindisi, i riktning Bari, och missade staden Lecce, som egentligen var ursprungsplanen. Det finns också flera fina stränder öster om Brindisi som vi missade; exempelvis Punta Prosciutto, Porto Selvaggio, Marina di Pescoluse, Torre Sant’Andrea samt Spiaggia di Torre dell’Orso. Vi hörde att det är mer klippstränder på Apuliens norra kust och sandstränder på den södra; in mot fotvalvet. Det är redan på min lista att åka tillbaka till Puglias södra delar; då blir det hyrbil som gäller och när man ska hyra bil utomlands är det bra att ha ett internationellt körkort.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelMartina Franca – Mäktig renässansstad på den italienska klacken
Nästa artikelToronto – 15 tips till vad att se och göra

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here