När vi gör research infor vår resa till Apulien, på den italienska klacken, så dyker bilder på Polignano a Mare upp. Gulliga torg, gränder, historiska byggnader med patina och belägen på en klippa. Lägg till en bildskön indragen vik med en strand och turkost vatten. Hit ska vi!

Jag bestämmer mig mycket snabbt för att inte bara ska vi stanna här tre nätter av vår veckolånga semester, utan att vi ska också bo ovanför stranden; med utsikt över denna och med balkong vi kan dricka vår prosecco på. Kosta vad det kosta vill.

Som tur är så tycker min väninna Viveca precis likadant.

Staden Polignano a Mare

Vi läser att i juli och augusti hittar en stor mäng turister till Polignano a Mare. Fullsmockade turistorter är ingen vi brukar söka oss till, men vi reser i början av juni och tänker att det borde vara lugnt. Vilket det också är.

Staden är precis lagom för tre dagar; vi hinner med allt vi vill göra men inte att ha tråkigt. Vi bor mitt i gamla stadsdelen, vilket är precis så jag gillar att bo, med restauranger på vår gata.

Pasta på Osteria dei Mulini

Utöver viken som utgör den kända stranden så ligger hela Polignano a Mare mycket dramatiskt och spektakulärt på klippor högt över havet. Husen ligger helt ute vid klippkanten och här och var hänger de också ut över den. Gatorna är smala och brokiga och ibland slutar de i utsiktsplattformar; med eller utan serveringar.

Frukosten bestod av två valfria bakverk och kaffe eller juice, jag tog alltid två croissanter
Ingången till restaurang L´Archibugio

Någon minut från våra lägenheter ligger stora torget Piazza Vittorio Emanuelle II, med rådhuset och en kyrka samt givetvis några restauranger på torget. Vi lockas inte riktigt av utbudet här och vårt favorittorg blir i stället Piazza San Bernedetto, med baren Serafini. När jag ser genom mina bilder ser jag att vi tre av tre dagar är på Serafini och dricker aperol sprits eller limone spritz. Vi gillar också La Cueva Café, som ligger mysigt på ett hörn och har utmärkta hugo spritz, med fläder, och plockmat.

Mitt sovrum på B&B Prestige

Boendet B&B Prestige

Jag bokar ofta mina boenden via hotels.com och där hittar vi mycket snabbt det lilla boendet B&B Prestige, beläget ovanför klipporna vid stranden. Här finns tre lägenheter, alla rymliga med separat sovrum och vardagsrum. Två av lägenheterna har balkonger med utsikt mot stranden och den tredje har takterrass mot staden.

Trappan upp till min lägenhet på B&B Prestige
Den fantastiska utsikten från balkongen

Jag bokar först och väljer lägenheten på första våningen med soligt balkongräcke i gallerutförande, Viveca väljer lägenheten på markplan med balkong byggd i sten. Jag har ett litet kök, ett vardagsrum med två soffor och massor av garderober. Allting ljust och med valv i natursten.

Viveca har lite färggladare och maximalistisk inredning och öppen spis, i övrigt är lägenhetrna likande. Ägaren, en supergullig och elegant italienska, visar oss en lucka som går att öppna mellan våra rum. Ja tack, självklart vill vi göra så. Plötsligt har vi en etagelägenhet med två sovrum och två balkonger.

Vi sitter oftast på min balkong, då det är lite bättre utsikt därifrån pga öppnare med galler. Jag vill definitivt säga att balkongerna var en bra investering, här sitter jag tidig morgon och väntar in att Viveca vaknar och innan middag går det i rosé och bigarråer.

Vi får vi frukostbiljetter och intar denna på ett närliggande café. Vid utcheckning berättar ägarinnan att de håller på att bygga eget kök med matplatser på bottenvåningen, där de framgent kommer servera egen frukost.

Bredvid La Cueva Café, perfekt att skåda från uteserveringen när vi dricker våra hugo spritz
Limone spritz på Serafini

Restauranger i Polignano a Mare

Vi får mycket bra tips på restauranger via vårt boende. Osteria dei Mulini ligger exakt en minut från våra lägenheter, med uteservering mot gatan. Vi har inte bokat men går förbi precis innan klockan 19 och kniper det sista bordet på uteserveringen. Bor man i en stad som har a mare i namnet måste man äta skaldjur, så det gör vi. En frutti di mare och en pasta med räkor. Mums. Vi passar lika bra på att ta varsin tiramisu till efterrätt också, fast jag egentligen är mer för förrätt än efterrätt.

Il Grottina

Restaurang Antiche Mura verkar vara en klassiker i stan, vi får den rekommenderat från boendet och överallt vi läser verkar den vara allas favorit. Tyvärr är det fullbokat två av våra kväller i Polignano a Mare och stängt den tredje. Vi kikar dock in en kväll och det ser genuint italienskt ut. Endast inomhusbord vad vi kan se.

Dock behöver vi inte leta länge efter ett annat ställe efter missödet med Antiche Mura, för på samma gata hittar vi Il Grottina som också ser precis så där italienskt ut som vi vill ha det. Vi tar in skinka och ost till förrätt och igen pasta med skaldjur till huvudrätt och det är fantastiskt gott. Vid grannbordet sitter ett stort gäng italienska gubbar, lagom högljudda och mycket gestikulerande.

Vi äter också lunch sista dagen på L’Archibugio, där vi; hör och häpna, väljer pasta med skaldjur. Här finns också endast bord inomhus, men det var helt OK för sista dagen regnade det.

All mat vi äter i Polignano a Mare är verkligen god; här är det lätt att hitta de små och genuina restaurangerna som italienarna själva söker sig till.

Tips och info om Polignano a Mare

Polignano a Mare ligger i området Bari, i Apulien. Avståndet till staden Bari är en dryg halvtimme med bil och till Brindisi tar det en knapp timme.

Det går både buss och tåg till Polignano a Mare. Vi reser dit från Alberobello med buss och sedan vidare till Brindisi med tåg. Tåget tar också ca en timme.

I skrivande stund flyger RyanAir direkt från Stockholm till Brindisi.

Precis norr on Polignano a Mare ligger San Vito, som är ett gammalt fiskeläge med ett tidigare kloster helt nere vid vattnet. Vi har tänkt ta oss hit, men fastnar helt enkelt i fina Polignano a Mare och kommer inte i väg.

Serafinos uteservering

Läs mer från Apulien:
Den vita staden Ostuni på kullen
Att bo i en trullo i Alberobello


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelAlberobello – Att bo i ett italienskt smurfhus
Nästa artikelThe Well hotell och SPA i Oslo

2 KOMMENTARER

  1. ”Klacken” se ju väldigt trevlig ut. (gillar särskilt balkongen!) Vi har planer på Sicilien nästa sommar. Kanske kan man kombinera?

    • Stort rekommendera på klacken! Lite mer okända ställen och väldigt fint. Faktiskt så fint att jag funderade på att åka tillbaka till Puglia, men givetvis inte samma ställen, i oktober med en annan väninna. Men vi har också landat på Sicilien i stället! Tänker någonstans runt Syracusa. Kikade också på Kalabrien, men orkar inte med flygburen. En annan gång…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here