Den italienska regionen Apulien är högsätet för de små vitmålade stenhusen med de kägelformade taken. Husen påminner inte så lite om ett elegantare smurfhus och det formella namnet är en trullo, eller trulli i plural.

Staden Alberobello är där det finns flest trulli i hela regionen, och är också den mest kända trullidetinationen.

Och varför började man bygga sina hus som trulli då?

Trulli uppfördes först och främst på landsbygden i Apulien, den största samlade koncentrationen ligger i Alberobello, men det finns också trullibyar i närheten av Bari. Trulli är fortfarande en boendeform som används, längsmed vägen ser vi dem lite överallt.

På äldre ritningar kan man redan på 1700-talet se trulli i staden. Man vet inte riktigt varför denna konstruktion uppstod men en populär teori är att pga höga skatter i området, och för att undvika dessa, så byggdes husen på ett sätt som snabbt kunde tas ner och flyttas. Dock ser jag inte helt logiken i detta, då murarna är tjocka och det måste ha varit ett enormt jobb att ta ner hela huset och flytta det. Plus mycket tungt. Tungt som sten.

Något med konstruktionen gör att alla trulli bara är i en våning och varje hus har många kägelformade tak, ofta ett per rum. I lägenheten vi bodde i hade vi kägelformat tak också i ena badrummet, utöver i vardagsrum, matrum och ena sovrummet.

Alberobello är med på UNESCOs världsarvslista sedan 1996.

Om Alberobello

Innan vi går vidare så måste vi prata lite om namnet på staden. Albeeerobeelllooo. 😘 Jag vet inte hur många gånger jag har uttalat stadens namn med tydlig och överdriven italienskt uttal. Det är som musik mina öron.

Vi var först väldigt skeptiska till att bo här pga att det online varnas för alla turister som besöker staden, och hur förstörd och själlös den är. Ursprungsplanen var att bo i en trullo någon halvtimme utanför staden, som jag hade fått rekommenderat, men när det var fullt där och vi enades om att resa runt med buss och tåg så blev det till att bo i Alberobello.

Vi kom därför till staden med mycket låga förväntningar och blev mycket positivt överraskade. Den mest turistiga delen är den söder om gatan Largo Martellotta/Via Indipendenza, där området Rione Monti ligger, men det finns också andra områden. Bara vi håller oss till de andra områden så kommer detta att gå bra, tänkte vi.

De ljusblåa markeringarna är trulliområden

Turistområdet Rione Monti

Vi kommer fram precis innan lunch och vår trullo är inte klar. Vi lämnar väskorna på förmedlingen Trullideas kontor och eftersom vi då är mitt i turistområdet så bestämmer vi oss för att börja med att leta upp trullikyrkan.

Vi börjar gå uppför en av gatorna i den solfjäderformation som går upp från Via Indipendenza och som sträcker sig över hela Rione Monti. Det går uppåt och uppåt och gatorna kantas av trulli och färgglada blommor. Det går trögt eftersom vi stannar hela tiden, men det är en liten stad och sträckan är inte lång innan vi är vid trullikyrkan Chiesa Sant’ Antonio. Kyrkan är fin men det är kanske mer kul i sig att det finns en trullikyrka än vad bygganden imponerar.

Visst finns det andra turister här, och visst finns det tråkiga souveniraffärer, men det känns som att de flesta turister befinner sig vid kyrkan och på vägen som leder upp till den, samt längs Largo Martellotta/Via Indipendenza. Vi blir väldigt positivt överraskade över hur lugnt det är i staden, ibland lönar det sig att ha låga förväntningar. Det måste tilläggas att vi var i Alberobello första veckan i juni, det är troligtvis annorlunda i augusti.

Det äldre trulliområdet Rione Aia Piccola

Rione Aia Piccola ligger nordost om Via Indipendenza. Namnet betyder området med små gårdar och består av 400 trulli, varav flertalet är bostadshus.

Här är det betydligt mindre kommersialiserad jämfört med Rione Monti och känslan är helt annorlunda. Det är mycket mindre välpolerat här; fasaderna är inte lika kritvita och vid vissa gator är husen helt omålade. Det är nästan inga andra turister i gatorna och stämningen är lugn.

Precis söder om Rione Aia Piccola ligger en lummig park med ett fik samt träd och sneda och vinda trappor. Vi köper en kaffe och vilar i värmen på en stenbänk. Väster om området, och söder om Piazza del Poppolo, ligger terrassen Panorama Belvedere med en fantastisk utsikt över trullitaken.

Trullo Savrano och Basilica del Santi Cosma e Damiano

Det sista trulliområdet är betydligt mindre än de två andra, och ligger också en liten promenad bort. Trullo Sovrano är egentligen bara ett kvarter, bakom ståtliga kyrkan Basilica del Santi Cosma e Damiano. Om få turister hittar till piccola-området så hittar ännu färre hit.

Besöket i Sovrano blir ganska kort pga områdets storlek, men det är absolut värt turen hit.

italien apulien alberobello trulli

Restauranger i Alberobello

Vi frågar efter restaurangrekommendationer på vår trulli-incheckning. Vi får två mycket bra tips; båda belägna nästan uppe vid Sovrano och långt från turiststråken.

Vi kikar först in på Trattoria Amatrulli, som ser genuin ut och där bara är italienska gäster, men som endast har bord inomhus och som vi ratar beroende på detta. Vi vill verkligen sitta utomhus, så vi går vidare till La Cantina. Här finns utomhusbord och eftersom vi egentligen är lite efter lunchtid så får vi ett toppenbord.

La Cantina är mer stilfullt och mindre rustikt än Amarulli men med en avslappnad känsla. Vi beställer varsin pasta, som kommer in på stora eleganta tallrikar och som smakar ljuvligt.

italien apulien alberobello trulli

Vårt boende Hermanas Relais Luxery Trulli

Det är Viveca som hittar Hermanas Relais och som bokar. Vår trulli ligger i utkanten av turistområdet Rione Monti, jag vill egentligen bo i Rione Aia Piccola för mer genuin känsla men låter mig övertalas.

Hermanas visar sig vara ett toppenboende på alla sätt! Vi har ett kombinerat vardagsrum och matrum med en stor och en mindre inomhus trullikägla, två sovrum, varav jag har trullitak i mitt, och två badrum.

Läs mer: Ostuni – Den vita grannstaden på kullen

Men bäst av allt är trädgården, med både stort matbord, två solsängar och en liten sittgrupp. Samt en gräsmatta, blommor och dekorativa detaljer på husväggen och stora krukor. Här pratar vi ombonat och utformat med kärlek. Vi tycker trädgården är så toppen att vi hämtar en stor focaccia och köper en flaska vin till middag och äter där ute.

Som frukost kan vi välja mellan tre olika menyer; både Viveca och jag tar ”den salta” och anger när maten ska levereras hem till oss. Vid utsatt klockslag plingar det på dörren och vi får varsin låda med den mest fantastiska frullen.

Vi är båda helt lyriska över Hermanas trulli och hade gärna stannat längre och haft detta boende som bas för att göra dagsutflykter i området.

Tips och fakta om Alberobello

Vårt stopp innan Alberobello är staden Martina Franca och stoppet efter är badorten Polignano a Mare. Det går att åka buss till båda men vi väljer taxi för att resa till Alberobello men buss vidare till Polignano.

Mellan Alberobello och Polignano ligger stalaktitgrottan Grotte di Castellana, som vi egentligen ville få med oss. Vi skulle åka buss och lyckades inte lista ut hur vi skulle göra med bagaget och fick tyvärr skippa denna.  

Fantastiska Hermanas Relais har också ett tredje sovrum med egen ingång via trädgården och rymmer totalt fem personer.

Vi tyckte inte att det var så fruktansvärt många turister i Alberobello i början av juni men det är nog smart att undvika juli och augusti.

Föregående artikelAd Astra – Hotell och SPA i Södertälje
Nästa artikelPolignano a Mare – Staden på klippan med lagunstranden

4 KOMMENTARER

  1. Jag upplevde inte heller att det var särskilt turisttätt när jag var där. Men då var det i början av april förra året och vissa restriktioner fanns fortfarande. Det är nog som du säger att det är senare på sommaren som turisterna trängs på gatorna.
    Jag fullkomligt älskade Alberobellos trulli-hus, blommor och andra söta detaljer. Väldigt kul att få se dina bilder från staden och drömma mig tillbaka.

    • Vad kul att du gillade inlägget och att du kunde drömma dig tillbaka! Skulle gärna åka tillbaka till Apulien vid något tillfälle, gillade verkligen området. Finns ju både söder om Brindisi och Västra klackkusten kvar att upptäcka.

  2. Åh, detta är en av många platser som finns på min lista. Ser så mysigt ut! Kommer definitivt att undvika juli och augusti. 😊

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here