Under Hösten 2021 tog jag ett beslut om att sälja min fina kolonistuga i Oslo och i stället köpa ett sommarställe i Stockholmstrakten. Jag började tycka det var stressigt att flänga mellan Oslo och Stockholm och önskade satsa på en bas i Stockholm. 

Som sagt så gjort.

Jag köper ett sommarställe

Jag bestämde mig snabbt för att det var i Roslagen jag ville köpa mitt nya sommarställe. Faktiskt slog jag lika bra till på det första jag var på visning på! Magkänslan var rätt och det tickade ja på mina tre kriterier om att det ska finnas buss hela vägen fram, riktigt badrum med vattentoa och att tomten inte skulle vara arrenderat.

28 kvm, söder om Grisslehamn och med fem minuter att gå till stranden. Två lika stora rum, där det ena användes som sovrum och det andra som vardagsrum. Köket består av en ho, en spis och kylskåp och detta ligger i hallen, någon hall finns egentligen inte.

Mitt hus är del av en bostadsrättsförening med från början 19 likadana hus, byggd 1985 som arbetarbostader för den närliggande gården. Totalrenoverat 2019, ifs inte i min smak, men i bra teknisk skick. Förutom badrummet då, där har inte mycket skett sen huset byggdes.

Från mäklarens visningsprospekt: Utöver 28 kvm hus; ca 40 kvm altan i söderläge. En viktig orsak till köpet. En lagom stor trädgård med odlingslådor, som jag håller på att fylla med blommor.
Från mäklarens visningsprospekt: Hallen/köket och vardagsrummet med matbord.
Från mäklarens visningsprospekt: Vardagsrummet och sovrummet.
Från mäklarens visningsprospekt: Sovrummet från andra hållet. Det absolut första jag gjorde när jag kom in dörren efter tillträdet var att ställa sängen längsmed andra väggen och flytta matbordet in i sovrummet, samt att sätta upp en vikvägg mellan de två.

Renovering och tillbyggnad

Varje hus har möjlighet att bygga till 20 kvm, så att det blir totalt 48 kvm. Jag visste från början att detta var något jag ville göra, jag behövde fyra grejer:

 • Ett extra sovrum så att jag kan ta emot gäster
 • Ett riktigt kök med bänkyta och diskmaskin
 • En riktig hall värt namnet
 • Större vardagsrum

Jag skissade på flera olika förslag, tillsammans med styrelsen i föreningen landade jag till slut i en förlängning på längden. Ett gästrum längst ut i den nya delen, endast 160 cm på bredden så det precis ryms en dubbelsäng men med tre fönster! Så ett vardagsrum som blev så stort som det kunde bli, beroende på vad som var kvar av de tillåtna 20 kvm.

Den befintliga delen i brunt och blått, tillbyggnaden i vitt. I verkligheten ska hela huset få samma bruna golv.

Sovrummet flyttades till det tidigare vardagsrummet och det tidigare sovrummet blev ett kök. Det tidigare köket i hallen blev till endast en hall.

För att bygga ut i denna riktningen behövde jag riva 1/4 av min fina altan. Detta var verkligen inget jag gjorde med glädje, men jag fick välja mellan altan och tillbyggnad.

Efter idogt letande hittade jag en lokal byggfirma som både verkade kompetenta och hade ett bra pris. Planen var att börja i slutet av mars, men då fick ju vintern för sig att komma…. I mitten av april hade tjälen försvunnit igen och de kunde äntligen börja.

21 april, första gången jag kommer ut och ser att arbetet har påbörjats
3 maj, skelettet är på plats
5 maj, bara två dagar senare är jag tillbaka igen, och takplanken har lagts
12 maj, väggarna börjar anas och det känns som ett hus
10 juni, dörrar och fönster är på plats. Yes!
27 juni, jag har sålt kolonistugan i Norge och tagit hit alla möbler. Ännu mer grejer överallt! Maxime, Jonas och Ludde är på besök och hjälper till med att spackla gipsskivorna.
5 juli, takpannorna är på plats
9 juli och jag har flygit hit min syrra från Oslo för att tapetsera, eftersom hon är en jäkel på detta.
28 september, efter att ha väntat en evighet på att rörmokaren skulle koppla in vattnet i det nya köket så kunde det gamla rivas

Såhär ser det ut nu i november

Hantverkarna är klara med arbetet, både inomhus och utomhus, med undantag av ventilation och annat småpyssel. Plus badrummet, för att inte vara utan badrum under sommaren så sköts detta på till vintern. Planen är att starta på badrummet efter nyår, när det dessutom är ny ROT-möjlighet.

Inomhus gör vi alla ytor själv, dvs lägga golv, sätta lister, tapetsera och måla. Det går framåt, men eftersom jag är beroende av hjälp så tar det lite tid. Men det blir superfint och precis som jag såg för mig!

För att få en helhet valde jag samma skåp i hallen som i köket. Här är högskåpet på plats, det samma är också låga skåp för mössor och vantar, med klädstång i mässing från Sekelskifte under. Skohyllan är klassiska Nostalgia, från Nordiska galleriet.

Taklister saknas fortfarande både i kök och hall, och dörrlister ska målas.

Köket är från IKEA, i utförandet Axtorp med rejäl blandare i mässing från Tapwell. Öppna hyllor för mer luftighet och för att visa upp det fina porslinet. Integrerad tvättmaskin till höger om ugnen, än så länge utan handtag. Vin-/brickhyllor ska också byggas mellan kyl/frys och ugn. Stänkskydd som matchar bänkskivan ska också upp.

Taket har jag behållit vitt, medan väggpanelen i alla rum har fått en ljus varmbeige färg och listerna i hela huset har en mellanbeige nyans; färgen Nevada från Jotun. Som norska har jag alltid använt Jotun målarfärg, detta har sedan jag var liten varit det ledande märket i Norge, och kul att det numera är så populärt i Sverige också.

Färgen Nevada var det min mamma som först hittade, hon har använt den i två av sina lägenheter och jag i min lägenhet i Oslo, kolonistugan i Oslo och nu på nya lantstället. Nevada runs in the family!

Det syns inte på bilderna men de mörkgråa luckorna tillsammans med den ljusbeiga väggen blev sååååå fint.

Jag önskade skapa en tydlig visuell skillnad mellan den gamla och nya delen. Den gamla delen har originalpanel på väggarna och sänkt tak medan den nya delen har tapet och full takhöjd. Golvet kommer dock bli samma i hela huset, för att binda ihop och skapa en helhet.

Tapeten i vardagsrummet är Willam Morris mönster Fruit, där jag till slut landade på färgsättningen beige/gold/coral. Mycket nöjd med valet, jag tycker det blev superfint och precis så somrigt och fint som jag hade sett för mig. Jag behöver bara bestämma vad som ska få komma upp på väggarna, man vill ju inte borra i dem heller…

För sovrummet så önskade jag en tapet som matchade den i vardagsrummet, samtidigt diskret så de två tapeterna inte skulle störa varandra. Valet föll igen på William Morris, i utförandet Chrysanthemum och i färgerna vitt, och beige.

Sovrummet är inte stort, men rymmer precis en dubbelsäng och en byrå. Litet fast knakande gott och jag trivs verkligen här inne. Väldigt luftigt med de två stora fönstren. Det lilla fönstret är för att senare kunna bygga en loftsäng, och få ljus och luft också till den.

Den observanta ser att det inte är några bilder från det större sovrummet, detta är helt enkelt för att vi inte har påbörjat renoveringen av detta än. Jag återkommer med slutresultatet när badrum, sovrum och alla detaljer är klara. Då lovar jag också lite finare bilder, nu hade jag bara mobilkamera och det är väldigt svårt med ljuset i november. Jag valde också att fota av mäklarbilderna i visningsprospektet, då jag inte vill använda foton som jag inte äger själv.

Jag visste att byggprojektet skulle kräva mycket tid och energi från mig, det finns alltid massa frågor som de olika hantverkarna behöver avklara, och i ärlighetens namn har detta inte heller varit gratis. Jag bestämde mig därför redan i början av året att det fick bli minimalt med resande under våren och sommaren, något jag också skrev i artikeln om mina reseplaner för 2023. Dock var jag fortfarande lite hemlig då, eftersom jag inte hade berättat än för mina grannar i kolonistugan i Oslo att jag skulle sälja denna.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelWinter Lights på Skansen – Stockholm
Nästa artikelMellqvist matbar i Stockholm

24 KOMMENTARER

 1. Så fint, och lagom stort ställe. Precis de kriterier som jag har för ett fritidshus.
  Vad heter området där detta ligger, eller helst adress så kan jag hålla koll på kommande försäljningar.

  • Tack igen! Fönstren är från Elitfönster. De mindre med två rutor i bredden är standarsmodell och hade väldigt bra pris, det större med tre rutor i bredden behövde specialtillverkas och blev enkel dyrare. Men så fina, och precis samma mått och utseende som de befintliga fönstren.

 2. Verkligen bra val av sommarställe och så bra det blev med tillbyggnad och renovering!

  Vilket program har du använt för att rita på tillbyggnaden? Ser bra ut 🙂

  • Tack😀 Jag är väldigt nöjd själv också, det blev precis som jag hade tänkt.

   Jag har faktisk använt Ikeas köksplaneringsverktyg! Jag började med att rita bra köket i detta, sedan upptäckte jag att det gick att skapa flera rum genom att göra nysvöggar ut från köket; på det sättet fick jag till att rita hela byggnaden. Väldigt smidigt, och det finns också en 3D-vy.

 3. Så fint det blir
  Kul att läsa om förändringen av huset. Ser fram emot bilder när det blir helt klart. Vi har varit en hel del i Roslagen de senaste åren och tycker mycket om området💖

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here