Jag brukar då och då nämna vår kolonistuga i Oslo i mina texter. Så jag tänkte nu att det är dags att ni får lära känna denne lite bättre. Vårt sommarparadis mitt i centrala Oslo.

Jag spenderar nästan hela sommarhalvåret i allmänhet i kolonistugan och i synnerhet i hängmattan. Om man verkligen vill så fungerar det alldeles utmärkt att jobba på datorn både liggande och i solen.

Huset och annexet

En norsk kolonistuga skiljer sig lite från en svensk då husen är större och att bo där hela sommaren ger i en stjärna i marginalen, jämfört med de svenska där det inte är tillåtet att sova över. I stugan kommer man in i en kombinerad hall och matplats, sen kommer vardagsrummet med stor bokhylla och järnsäng som soffa. Bakom vardagsrummet ligger lilla köket, med diskmaskin och utgång till terrassen, och sen kommer Maximes sovrum med loftsäng och Marimekkolakan. Med ingång från sovrummet ligger badrummet, som är helkaklat och med förbränningsta.

Mitt sovrum ligger i ett gulligt annex på baksidan av stora stugan, med dubbelsäng och blommiga lakan. Tillsammans har vi 30 kvadratmeter stuga och sex kvadratmeter annex, vilket är lika med maxstorlek för byggnader inom vår förening.

oslo-norge-kolonistuga oslo-norge-kolonistuga

Tomten och trädgården

Tomten är fyrkantig och cirka 250 kvadratmeter. Det första jag gjorde när jag flyttade in var att köpa häckväxter på alla sidor; jag gillar att ha det ganska privat. Jag är inte så mycket för att odla, så jag satsar mer på prydnadsväxter. Men två äppelträd och ett päronträd har jag; praktiskt att hänga hängmattan i.

Jag har försökt färgmatcha rabatterna så att alla blommor går i lila, vitt, gult och orange samt att planetera så att det alltid är någon växt som blommar. Sen köper jag alltid en massa färgglada sommarblommor också för att göra den ännu finare.

Finbesök av bloggkollegorna

För några veckor sen fick jag också finbesök av bloggkollegan Daniel och sambon Maria. De är hurtiga som få och hade precis bestigit både Norges högsta fjäll Galdhöpiggen, 2469 meter över havet, samt dagen efter den 12 kilometer långa och 1700 meter höga bergskammen Besseggen. Funderar på att börja omtala den som fjällgeten I och II.

Jag är sååå imponerad och här kan du läsa Daniels vykort från Norge och Marias inlägg från Galdhöpiggen, båda med fantastiska foton. Vill genast till Besseggen. Gå in och kika och du kommer också vilja åka dit.

oslo-norge-kolonistuga

En aning suddiga mobilfoton, men det var kameran som fanns tillhands.
Sista bilden ägs av Daniel Rydén

Föregående artikelMånadens staycation – Scandic Continental
Nästa artikelVåra 8 bästa tips för Beirut och Libanon

8 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here