I dag rör vi oss lite bort från temat resor, jag tänkte i stället berätta om hur jag lever mitt liv detta underliga år 2020. Som väldigt många andra blev jag i mars hemskickad från jobbet med beskedet om att jobba hemifrån. 

Jaha, några månader tänkte vi väl alla då.

Bild hårt redigerad i mobilen för att skicka till Maxime i mitten av maj. Text ”Äppelmackan är nya avokadomackan”.

Ingen pendling mellan Oslo och Stockholm

Jag brukar i vanliga fall förflytta mig mellan Stockholm och Oslo flera gångar per månad; detta kunde jag inte nu. I mars föll valet på att stanna i Stockholm eftersom det var där jag var då världen stängdes ner och det var här Maxime befann sig. Vilket inte var något problem fram till påsken kom och det var superfint väder. Är det fint väder vill jag vara i kolonistugan i Oslo. Gräva i jorden och ligga i hängmattan.

Att få med sig två resväskor, plus en handväska med två datorer och en kamera med tre objektiv, är svårare än vad jag trodde. Har alltid trott att en rullväska i varje hand är a piece of cake. Not really.

Jag kom fram till att det var till trädgården jag ville. Så jag packade allt lösöre jag hade i Stockholm, eftersom jag inte visste hur länge jag skulle stanna, och tog med till Oslo. Jag maxade bagagekvoten med två resväskor som både vägde nästan 23 kilo vardera. Tidigt i april var det inte många andra på Arlanda och det gick sammanlagt 28 flyg per dygn; både inrikes och utrikes.

Samtliga flyg från Arlanda torsdag 16 april, både inrikes och utrikes från samma terminal.
Det här med att SAS skulle bli ”Proud Carrier of Scandinavian Olympic Athletes 2020” blev det ju inte så mycket av…

Jag kom till ett totalt nedstängt Oslo. Fram till början av maj var flertalet restauranger, barer etc. stängda då norska staten tillfälligt drog in alla utskänkningstillstånd, och de flesta ställen då också valde att stänga. Onsdag 6 maj öppnade igen kranarna. Hela Oslo var ute och firade, kändes det som.

Alla var som galna denna kväll; det var midsommar, nyårsafton och kosläpp på en och samma gång. När jag träffade min väninna Hanne klockan 16 var det redan fullt på alla ställen och vi fick köa i en timme innan vi fick sittplats någonstans. Sen var vi så glada att det gick åt tre flaskor vin till middagen…

Utsikten från min inomhusarbetsplats fotad 24 april. Innan jag renoverade ingångspartiet.

Jag stannade i Oslo till mitten av september och att åka dit var helt rätt grej att göra. Sommarsemestern gick till The Twist, som är en bro som är ett galleri som vrider sig runt sin egen axel, Göteborg och Varberg, Svalbard och Hemsedal. Inte alls olik en vanlig sommar.

Ett förtydligande är kanske på sin plats; jag är norsk medborgare och det har under hela nedstängningen av Norge varit möjligt för mig att komma in i landet. Egna medborgare släpps alltid in.

Jag köpte också massa sommarblommor som jag planterade i krukor. Denna bilden är från på morgonen 17 maj. Kommande natt sa yr.no sa att det skulle vara +5 grader under natten, så för första gången bar jag inte in alla blommorna under natten. Morgonen efter var de fina dubbla röd-gula mjuka som gelé och dahlian med svarta blad halvdöd. Köpte samma dag nya likadana röd-gula och dahlian blev sig själv igen efter någon dryg månad.

Jobba hemifrån

I Oslo jobbade jag växelvis från pyttelilla inomhus matbordet och lika lilla frukostbordet utomhus. Ibland varvade jag med hängmattan, om det var telefonmöten utan dator eller att jag läste böcker.

Redan i augusti kom beskedet från arbetsgivaren om att vi skulle jobba hemifrån ut 2020. Men i slutet av september fick vi också veta att varje avdelning har tilldelats sin kontorsdag när vi får komma in på jobbet för workshops, utvalda möten etc.

Sen kom jordgubbssäsongen och ”Jordgubbsmackan är nya äppelmackan”. Igen bild skickad till Maxime.

Precis innan jag åkte till Oslo köpte jag en stor basilika i kruka på Ulriksdals trädgård, som Maxime fick barnvakta åt mig när jag åkte till Oslo. Jag ville så gärna ha en i Oslo också men de dog hela tiden. Efter den fjärde gav jag upp. Den Maxime tog över lever fortfarande…

Min kontorsdag är onsdagar. Utöver det jobbar jag från olika caféer varje måndag och torsdag, för att inte bara sitta hemma och ha tråkigt. Ja, det är mer bakgrundsljud på ett café och jag har bara liten laptopskärm. Men jag kan stå ut med båda, inga problem. Jag är sedan tidigare en jäkel på att muta under möten när jag inte själv pratar och mina kollegor har lärt sig att vissa dagar syns andra i bakgrunden. För kameran på vid möten måste man ha, det är det mycket roligare att också se kollegorna.

Som alla andra passade jag på att renovera i sommar. Här är nya ingångspartiet. Det förra var katastrof på högsta nivå.

Jag hör och läser lite olika kring detta att jobba hemifrån; någon hatar och tycker det är tråkigt medan andra älskar det och tycker det är perfekt med ingen resväg, kan ta tvätten och disken mellan möten, kan spara pengar genom äta lunch hemma och ha mjukiskläder. Alla är olika. Och för mig själv har jag tagit fram en perfekt lösning, där jag tänker att det är nog lite så det skulle kännas att vara egen företagare. I ärlighetens namn är jag ganska nöjd med hur jag har lagt upp mitt jobbande.

Jag har alltid vanliga kläder på mig, också dagarna jag jobbar från matsalsbordet hemma. Från vi skickades hem i mars till augusti hade jag smink en handfull gångar men numera har jag alltid detta, om det inte är min hemmadag tisdag. Fredag är också jobba hemifråndag, men då ska jag ofta göra något på kvällen och sminkväskan åker fram.

Just det; höll på att glömma. Har nog blivit så van vid eländet. Mina fönster i lägenheten i Stockholm är täckte av plast (och smuts) då fasadrenovering pågår. Inte så kul att vara hemma när balkongen bilas ner, det både låter och hela lägenheten skakar. Planerat slutdatum sista november…

Jobb från hängmattan. Rekommenderar boken till alla, så intressant att denna bild faktiskt är tagen en söndag. Skickade den till kollegan som hade rekommenderat mig boken.

Fritiden

Jag passar också på att göra många roliga grejer och träffa vänner på fritiden. I Oslo promenerade jag milen varje måndagskväll med mina väninnor. I Stockholm blir det mer spontana promenader men de finns och är fortfarande många. Varje torsdag ser jag till att träffa olika vänner ute på lokal, antingen för en matbit eller ett glas. En och annan helgutflykt blir det också med Mijas bil. Och fredagens AW känns generellt viktigare nu än tidigare.

Utomhuskontorsplatsen 20 maj. Ja, jag gillar mitt bubbelvatten.
Nyplanterade blommor i Oslo, inomhus för att inte frysa ihjäl över natten. Jag lär av mina misstag.

Självklart blir det färre resor nu men jag har gjort desto flera staycations på hotell i Stockholm, samt ätit helgbruncher. Staycations är det närmaste jag kan komma resor hemmavid och jag är väldigt nöjd med de jag har gjort på Pop House, Hasselbacken och Ellery Beach Club; som alla inom snarlig framtid kommer till en reseblogg nära dig.

Jag firade också 17 maj med mina vänner. För första gången sen krigsåren var paraden inställd och det var fortfarande enligt lag inte tillåtet att umgås mer än fem personer, varken hemma eller ute. Vi firade på Heges balkong och jag hade bitvis på dunjackan jag hade lånat av en annan väninna. Inte en 17 maj att gå till historien på något sätt. Lite senare fick samma dunjacka hänga med till Svalbard, jag hade inte klarat sommaren utan den. På bild Lenes pavlova och längst upp till höger mina Oreo muffins.

I november kommer jag att bege mig till Oslo igen några veckor, sen ska jag fundera på att göra som min kollega Mats precis har gjort. Han har stuckit till södra Spanien med jobbdatorn, stannar ut månaden och jobbar därifrån. Kanske det jag också gör; det beror lite på hur det går med mina munskydd i Italien. För ja, jag valde att åka och när detta publiceras är jag inne på min tredje dag i Venedig. Spännande.

Torsdag denna vecka träffade jag Lotta och stället var Combo vinbar på Sveavägen. De har så god hummus att vi alltid tar in var sin. Vinbar kändes också som bra uppvärmning inför Italien.

Alla foton tagna med mobilen och som ögonblicksbilder utan plan på att publicera. Men här är de!

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelKampong Glam – Vårt bästa område i Singapore
Nästa artikelNu har vi bokat våra julbord!

6 KOMMENTARER

  1. Intressant att läsa hur andra ordnar sin vardag i dessa tider. Beundrar dem som gör scheman för olika dagar. För mig blir det mer ostrukturerat och kaosartat växlande mellan hemma i mysbyxor, kontoret och sommarstugan. Café har jag inte provat, mem har på känn att det inte är min grej.

    • Kan det vara så att jobba från café är en Sthlmsgrej? Jag har då och då gjort det tidigare när jag har jobbar hemifrån, men nu är det nog ännu fler som gör det för fler och fler ställen får datorförbud. Vilket jag förstår, för många sitter länge och köper väldigt lite. Jag brukar börja morgonen med frukost på ett ställe och sitta där under fm. Sen lämnar jag plast för andra att äta lunch här och byter ställe. Oftast blir det lunch ett ställe, så ny café efter lunch.

      Lite av orsaken till schema är att jag ofta caféjobbar med vänner eller kollegor, vi är flera som följer samma schema så det blir lättare att träffas.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here