Jag har haft en lång paus från att bruncha i Stockholm. Detta för att jag sen påsk har varit i Oslo på heltid, men även om jag hade varit i stan så har många restauranger ställt in sina bruncher under coronavåren och -sommaren. Men nu när hösten är i antågande har flera ställen öppnat upp igen. Då jag var en snabbis i Stockholm förra helgen passade jag på att njuta av ett besök på restaurang Trattorian.

Maten

Trattorian är det buffé som serveras, givetvis med italiensk touch. När jag var där fanns på kalla stationen två olika skinkor och en salami, en stor skål med parmesanbitar (godast!), mozzarella, lax, tonfisktartar, flera sorters röror och grönt som melonsallad, tomatsallad, grillad pumpa, grillade betor. Samt givetvis focaccia.

På den varma stationen, som egentligen är en förlängning på den kalla, fanns kalvbullar, någon fläskrätt, kyckling i tomatsås, korv, pizza, tryffelrisotto samt en mac´n´cheese. Och givetvis minihamburgare; som sig hör och bör till brunch.

Maten i buffén kändes fräsch och presentationen var varken kladdig eller kletig. En buffé jag ger toppenpoäng. Godast var den grillade pumpan (blev tre turer) och parmesanen samt mac´n´cheesen. Minst god var pizzan, som kändes torr och mest som bröd med smält ost på, samt focaccian som var alldeles för kompakt för min smak. Jag smakade inte på köttbullarna, korven, fläsket och hamburgarna, så kan inte uttala mig om dessa.  

Jag drack klassisk citronlemonad till maten, som var perfekt balanserad av surt och sött.

Efterrätterna

Tiramisu, lemoncurd med fransk maräng samt panna cotta serverades i miniportioner i glas, vilket är en stor favorit hos mig på efterrättsbufféer. Det fanns också en mörk, tung och kladdig chokladsak samt en äppelpaj med vaniljsås. Från glassvagnen gick det att ta fyra sorters gelato. Ett fruktfat fanns också, men det tycker jag alltid mest känns som ett alibi…

Godast var chokladkakan och på plats nummer två lemoncurden. Jag var tvungen att ta om av båda innan vi skulle lämna och när maten hade sjunkit någon timme. Jag smakade inte på varken äppelpajen eller glassen.

På efterrättsstationen fanns också flera sorters ost, vilket jag tyvärr inte smakade på då jag vid detta laget var tvungen att göra en hård prioritering.

Miljön och lokalen

Trattorian ligger vackert till vid Riddarfjärden, på Norr Mälarstrand på Kungsholmen. Det var soligt och fint förra lördagen och när det fanns ett ledigt bord utomhus tog vi det. Markisen var framdragen men fönstren var öppna och solen värmde skönt i ansiktet.

Inomhus är stilen ombonat med lite hemma-hos-känsla. Längst väggen finns några fasta bord framför bokhyllorna och det finns också trevliga runda bord. Hängande och stående detaljer och attiraljer överallt ger en ombonad miljö.

Dimitri var vår servitör och han hade givetvis en liten italiensk brytning. Servicen var precis som den skulle och Dimitri tog hand om oss på bästa sätt. Jag tyckte mig också höra att kökspersonalen, som jobbar för öppen ridå bakom buffén, pratade italienska sinsemellan.

Coronavänlighet

Det serveras som sagt buffé, så alla rör ju samma serveringsbestick. Går inte att undvika med buffé. Det finns givetvis handsprit innan man börjar lägga sin mat på tallriken. För säkerhets skuld valde jag att också alltid tvätta händerna mellan jag hade tagit maten och jag började äta, men detta är ju upp till var och en.

Det finns markeringar på golvet i kön till buffén, som jag upplevde att alla respekterade. Jag hade inget att utsätta på coronarestriktionerna.

Pris och öppettider

Buffen kostar 345 kronor för vuxna. Då ingår bryggkaffe eller te, men all annan dryck måste köpas till vid sidan om. Jag betalade 450 kr med lemonad och tips.

Bokningsbara tider är 11.30 till 14.00 på lördagar och 11.30 till 15.00 på söndagar.

Priset för barn från fyra till tolv är 145 kr. Det var ett fåtal barn där vid vårt besök, men alla i det äldre åldersspannet. För mig som inte själv har små barn uppskattar jag mycket att inte störas av små barn när jag brunchar, så det var perfekt enligt mitt tycke.

Helhetsintryck av brunch på Trattorian

Kort sagt; jag var mycket nöjd. För mig är maten det viktigaste och så gott som allt jag åt föll mig på läppen. Jag uppskattar mycket en helgbrunch och gillar att det är buffé om den är fräsch och välsmakande. Sen tycker jag ärligt talat att alla brunchbufféer är överprisade, men detta är allmänt och inget unikt för Trattorian. Och så fruktansvärt ovärt pengarna kan jag inte tycka en brunchbuffé är då jag frekventerar dessa ganska ofta.

Jag kommer definitivt att återvända till Trattorians brunch.

Läs mer: Brunch på Hotell Kung Karls bakficka
Läs mer: Brunch på Hotell Rival
Läs mer: Brunch på East
Läs mer: Lunch på förortsrestauranger


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelÅterbetalning av mina inställda resor pga corona – Hur få tillbaka pengarna om du har bokat via resebyrå
Nästa artikelUtomhusutställningen Roseslottet och Frognerseteren kafé i Oslo

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here