I juni i år öppnade utomhusutställningen Roseslottet i Oslo, med målade tavlor och installationer. Högt upp över staden, i skogen bland träden och med en fantastisk utsikt. Jag störtgillar allt; tavlorna, de stora guldträden, läget, utsikten och budskapet. Men om ett år kommer allt att rivas! Tråkigt men sant.

Konstnären Vebjörn Sand

Vebjörn Sand är en av Norges mest uppskattade samtida konstnärer. Han är mest känd för sina figurativa målningar men gör också installationer och har byggd en bro efter Leonardo da Vincis ritning. 1993 till 1994 skapade han installationen Trollslottet inspirerad av Antarktis, på samma plats som Roseslottet står i dag, och 1999 skapades Keplerstjernen vid Gardermoen flygplats.

Roseslottet av Vebjörn och Eimund Sand

Med Roselottet önskar Vebjörn och Eimund Sand förmedla historian om andra världskriget och ockupationen av Norge mellan 1940 och 1945. 90 tavlor berättar olika historier om krigsåren och de fem ”guldträden” representerar de fem åren ockupationen pågick. Jag är inte alltid så mycket för modernt måleri men gillar verkligen Vebjörn Sands stil.

Jag tyckte mycket om utställningen; både tavlorna, installationerna, läget samt utformningen av området med trädäcken att gå på. Sist men inte minst är ockupationen av Norge ett viktigt och aktuellt tema. Eftersom Norge var ockuperad har alla norrmän ett helt annat förhållande till andra världskriget än vad den gemene svensken har; alla i min generation hörde ”hela tiden” våra mor- och farföräldrar berätta om krigsåren. De senaste åren har det också intresset för denna period exploderat i Norge och det har skrivits ett stort antal böcker och producerats flera filmer.

Jag besöker utställningen en vardag strax efter att den öppnades för dagen och går runt och kollar och fotar med mobilen. Plötsligt hör någon säga Da jeg malte detta bildet var jeg inspirert av Rembrandt, hvilket man ser på bakgrunnen. Jag fattar genast att det är Vebjörn Sand himself som är på plats. Kul! Han visar runt en äldre man men jag hälsar snabbt och grattar honom med fantastisk utställning. Oslo är en liten stad där alla känner alla och i perioder frekventerade vi samma barer och klubbar.  

Vebjörn Sand

Utställningen ligger på en höjd precis vid Frognerseterens tunnelbanestation, nästan 500 moh, bland träd och med himlen som närmaste granne. Utställningen består av tillsammans 90 tavlor som Vebjörn har målad och ett antal installationer han har designad tillsammans med sin bror Eimund, som Eimund har framställt. Tillverkningen har pågått under tre år och utställningen har tillsammans kostat 50 miljoner norska kronor att ta fram.  

Läs mer: Frognerparken i Oslo – En favorit

Roseslottet öppnade i juni i år och ska stå i ett drygt år innan det kommer att rivas. Öppningstiden är 10 till 23 varje dag och jag ska definitivt tillbaka både en kväll när det är mörkt och när snön kommer. Inträdet är 140 kr och enklaste sättet att ta sig dit är att åka tunnelbanans linje 1 till ändhållplatsen Frognerseteren. Resan tar 35 minuter från stan och bredvid spåren kan du kika på några av Oslos största och dyraste villor. Ingången till Roseslottet är 50 meter från perrongen.

Äpplekaka på Frognerseteren kafé

Frognerseteren är från 1890-talet i uppförd i äkta norsk timmernationalism. En fantastisk byggnad, som jag älskar och ofta besöker. Kaféet är populärt både bland de som vill äta lunch eller fika samt de som ska gå en promenad, gå skidtur eller cykla i skogen.

Läs mer: En guide till Oslos stadsdelar

Äppelkakan är en klassiker som har funnits på menyn så länge jag kan minnas, men tappningen har ändrats lite under åren. Jag läser dock på hemsidan att den nuvarande varianten är originalreceptet som serverades från 1920 till 1971. I Norge har vi självklart vintersportdag i skolan. Skidor var givetvis populärt men jag valde alltid att åka kälke i den två kilometer långa kälkbacken Korketrekkeren. Vilket var väldigt kul men minst lika viktigt var att äta äppelkakan.

Efter att ha lämnat Roselottet går jag självklart de dryga fem minuterna till Frognerseteren kafé. Det är sen förmiddag innan lunch och inte så många andra gäster. Jag köper äppelkakan och mineralvatten och hittar ett bord på första parkett med utsikt över staden. Hela äppelkakan slinker ner, fast den är enorm, och någon lunch blir det absolut inte denna dag.

Läs mer: Holmenkollen skidbacke och Frognerseteren kafé

Jag känner att jag behöver röra lite på mig efter det enorma intaget, så jag går en runda på grusvägarna i området. På fötterna har jag mockasandaler och i övrigt klänning. Mao inte riktigt rustad för att gå i skogen; resan upp hit var ett spontanbesök. Jag passar också på att gå förbi fäbodarna med gräs på taket och gärdsgårdsstaket, innan jag går mot tunnelbanan och åker ner till stan och hem igen.

Lite rufsig i håret men jag bjuder på en selfie
Väldigt trevligt att sitta just här på vintern och se utöver stan

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelBrunch på Trattorian i Stockholm
Nästa artikelJag kan inte bestämma mig – Åka eller inte åka till Italien

2 KOMMENTARER

  1. Har hört massor om det där ”roseslottet” men inte fattat riktigt vad det varit för något, tack för bilder! Vi tänkte åka dit i helgen, om det inte regnar allt för mycket=) Håller inte riktigt med om att det inte finns något dåligt väder…

    • Håller 200% med om att det inte finns dåligt väder. Blir alltid lite förbannad när jag hör någon säga så. Självklart ska ni åka dit, du kommer gilla. Kul kontrast med mitt i naturen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here