I slutet av augusti bokade jag en resa till Italien i mitten av oktober. Fullt medveten om att jag kanske skulle välja att avboka. Flygbiljetten kostade en dryg tusenlapp för tur och retur med SAS, så billig var den. Och jag kan avboka kostnadsfritt fram till 16 dagar innan avresa.

Tio dagar i fyra italienska städer

Jag flyger till Milano en fredagsmorgon och hem från Rom tio dagar senare. Planen är att sätta mig direkt på tåget och ca 90 minuter senare ska jag vara framme i Venedig. Jag har varit i Venedig två gångar tidigare, båda gångar i augusti, och båda gångarna har jag tänkte att jag vill återvända utanför säsong; när det är mindre turister. Och jag kommer troligtvis aldrig att få möjligheten att uppleva Venedig med färre turister än nu.

italien-venedig-venice

Den tredje dagen förflyttar jag mig till Florens. Här var jag tio dagar sommaren 2015 och förälskade mig djupt i staden. Jag vet inte hur många gångar jag har tänkt att jag vill åka tillbaka, också gärna när det är färre andra besökare och när det inte är 40 grader; som det var förra gången. Jag tror Florens är min italienska favoritstad, måste ju tillbaka för att avgöra om det stämmer.

Nästa stop är Siena, där jag var en dagstur när jag var i Florens, och också föll hejdlöst för. Minst lika många gångar som jag har tänkt jag vill tillbaka till Florens har jag också tänkt att då ska jag stanna till någon natt eller två i Siena.

Hemresan går från Rom. Först hade jag tänkt att skippa själva staden denna gång men sen har jag börjat plocka fram höststövlarna och skinnjackan. Självklart ska jag till Rom; jag älskar ju att shoppa skor och stövlar där. Och jag har inte varit i Rom sen 2013 och det är länge sen. Vilket betyder att ett av mina favoritpar bruna skinnstövlar fyller sju år i år och ser fortfarande ut som nya. Självklart ska jag shoppa italienskt i höst! Det blir att komma till Rom sent fredag kväll, ha hela lördagen i stan och sen åka hem söndag.  

I förrgår bokade jag alla hotell också och alla känns mitt i prick för mig. Självklart avbokningsbara.

italien-toscana-siena

Men det där låter ju fantastiskt, Lena! Vad är då detta du skriver om att inte åka?

Ja, det är ju detta med munskydd då. Jag har jättesvårt för munskydd. De är ett härke och jag gillar inte gå runt med grejer i ansiktet. Känner mig både ful och löjlig. Skrattretande löjlig.

Så löjlig känner jag mig att jag funderar på att boka av vad jag tycker är en perfekt rundresa till det perfekta landet. Jag bestämmer mig och ändrar mig flera gångar varje dag med hänsyn till vad jag ska göra. Ena sekunden tänker jag att en papperslapp över munnen inte ska hindra mig från en resa, vilket självklart är det logiska att tänka. Nästa sekund känner jag att jag inte vill gå omkring och känna mig osnygg och fånig på semestern och vill stanna hemma.

Johnnybajdjzan skrev i gå liknade tankar på temat munskydd, och han är ju i Kroatien nu. Vill ju inte vara sämre. Jag fattar själv att jag bara måste rycka upp mig och stålsätta mig mot denna främmande sak mitt i ansiktet, fast det är lättare att säga än att göra.

italien-toscana-siena

Såhär står det på swedenabroad.se om munskydd i Italien:

Krav på att använda munskydd råder i allmänna inomhuslokaler som mataffärer, apotek, postkontor, banker, arbetsplatser, ombord på flygplan samt i lokaltrafiken och vid hållplatser. Vid utomhusvistelse där det finns risk för trängsel är det krav på att bära munskydd mellan klockan 18.00 till klockan 06.00.

Andra frågor i ämnet: Är det ens värt att sminka sig med mask i ansiktet? Behöver jag alls tänka på utseendet, eller kan jag lika gärna ge upp? Sluta tvätta håret? Bara ta med mjukiskläder? Behöver jag ens ha med ombyten eller kan jag bara sunka runt hela resan i samma kläder?    

Och till ni som nu vill säga; du vänjer dig. Kanske, men jag har haft munskydd på några korta flygningar i år samt två längre flygningar till Svalbard. Och nej; jag har inte vant mig det minsta. Det har varit hat varje sekund.

italien-capri

Senast onsdag måste jag bestämma mig. Vad ska jag göra? Övertyga mig att åka, snälla!


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelUtomhusutställningen Roseslottet och Frognerseteren kafé i Oslo
Nästa artikelFyri Resort i Hemsedal i Norge

16 KOMMENTARER

 1. Klart du ska åka. Vet precis vad du menar. Jag känner mig som jag är på maskerad med munnskydd. Och jag ogillar skarpt maskerader. Hatar det varje sekund, pillar där 100 gånger i timmen. Minst. Vänjer mig inte trots diverse utomlandsaktiviteter. MEN köp ett i tyg är ett hett tips. Lite bekvämare, ha det under näsan, fuska när du kan. Så värt att resa turistfritt att munnskyddet är värt att använda. Faktiskt.

 2. Åh, jag förstår verkligen att du velar, resan låter ju verkligen som en riktig drömresa! Personligen har jag nog aldrig varit längre från en utlandsresa än vad jag är just nu. Det finns ju en risk för att det här är det nya ”normala”, i alla fall en tid framöver, så det kanske bara är att embracea situationen

 3. Klart du ska åka på denna härliga resa! Tyvärr kommer nog munskydden vara kvar ett tag. Du kan ju ta av det när du är utomhus till skillnad mot när jag var i ett 30+ Malaga i augusti… läppstift kan man glömma.. o immande glasögon får man ta..

  Nuförtiden tycks det vara att om man vill resa så är det bara att rätta in sig i ledet o ta på munskyddet.. o jag väljer att resa..

  Nää sunka inte till dig för det .. ha en härlig resa!

  • Ja, tyvärr går Spanien helborr pga alltid munskydd utomhus. Läppstift, som jag alltid har, känns ju dumt, det blir ju bara smutsigt och kladdigt.

   Och alla ni som säger att munskyddskrav också på makronen är här för att stanna har nog tyvärr rätt. Och det är ju bättre med pappersbit i ansiktet jämfört med att inte resa. Så just nu är jag team resa.

 4. Du som varit överallt är säkert immun mot allt, utom fåfängan då. Jag kan inte tänka mig en bättre resa å förhoppningsvis kommer du före översvämningarna i Venedig. Snälla, stanna till i Livorno och reka för min räkning, för jag har aldrig varit där.
  Å visst är du tillräckligt envis för att stå ut med ett förvisso löjligt munskydd.
  Åk!

  • Hör vad du säger och blir peppad! Självklart ska inte fåfängan stoppa mig. Får sluta larva mig.

   Måste tillbaka till Toscana. Jag har flera ställen nära Florens på listan men som jag inte kommer hinna med denna gång. Lägger till Livorno också, har inte heller varit där.

  • Jag har självklart tänkt tanken att munskyddet kanske aldrig kommer försvinna ombord på planen. Men att de kommer vara kvar obligatoriska på marken under oöverskådlig framtid har jag inte tänkt på. Suck. Men då får jag kanske bara härda ut och låta detta bli min första munskyddssemester.

   • Någon gång kommer ju vara en första så det är väl lika bra att rycka det plåstret direkt. 😉 Vi drog till Rom och körde munskydd. Nej, det var inte angenämt alla gånger och av alla platser man verkligen måste ha det är flyget det jag har minst förståelse för (eftersom moderna plan ändå har bra luftkvalitet). Men, jag har hellre munskydd och kan röra mig förhållandevis fritt än att skippa munskydd och isolera mig (lätt hårddraget så klart).

    • Tror det känns enklare för mig med flyg då man bara sitter stilla. Men det är ju bara att gilla läget och någon gång måste avraden första. Lika bra att riva av plåstret nu som sen.

     Är just nu på team åka.

 5. För mig känns munskydd inte som en jobbig grej. Bara att vänja sid vid 2020 års nya fashiondetalj. Åkte nyligen Stockholm – Oslo, en busstur på dryga 8 timmar och skyddet, ja det var på plats hela tiden förutom när jag drack vatten. Knepigast är ju att en behöver så många för en vecka, de ska endast användas i 6-8 timmar och helst inte återanvändas typ efter att du tagit av det för att äta. För bäst skydd.

  • Du har rätt, måste kanske bara vänja mig vid nya grejen, fast fashion vill jag inte påstå det är. Jag har ju också åkt buss några gångar i somras,då var det inte krav till munskydd fast det var på flyg. Hade missat att det var ändrat, bra att veta.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here