Siena är ett sådant ställe som Had me at Hello. Samma sekund som jag går av bussen vet jag att jag kommer älska staden. Gatorna är smala, kurviga och backiga; det känns som vi hela tiden går i kurvor eller rundar hörn samtidigt som det är uppförsbacke eller nerförsbacke.

Byggnaderna längs gatorna är klassisk italiensk renässansarkitektur; precis den sortens miljöer som gör Italien till en av de mysigaste länderna att vistas i.

italien-toscana-siena

Smalt, kurvigt och backigt

Vi är i Siena på dagsutflykt från Florens. Vi lämnar Florens med buss och 45 minuter senare är vi framme i Siena. Vi strosar alldeles för länge bland gatorna och jag köper faktiskt en klänning också. Vilket inte alls var målet med utflykten.

Läs mer: Alla Florensinlägg

italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena

Il Duomo

Siena har en domkyrka som utseendemässigt inte är helt olik Florens. Efter att ha sölat omkring och insupit atmosfären så kommer vi till Il Duomo precis samtidigt som all andra. Vi får köa 30 minuter i 38 graders sol för att köpa våra biljetter och får tillträde till kupolen först en och en halv timme senare. Attans.

Läs mer: Bologna – Mer än spaghetti bolognese

Men upp i höjden vill vi, så det är bara att vänta. Som tur är så finns det flera kapell och ett baptisterium vi kan besöka medan vi väntar. I biljetten ingår också att gå upp i höjden på nya väggen, där det inte var någon kö. Så att köa för kupolen var egentligen lite onödigt.

italien-toscana-siena italien-toscana-sienaitalien-toscana-sienaitalien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-sienaitalien-toscana-sienaitalien-toscana-siena

Piazza del Campo

Torget Piazza del Campo är berömt för två grejer. Det ena är att det enorma snäckformade torget är sluttande. Det andra är hästkapploppet Palio, som genomförs i juli samt augusti varje år. Och det ena följer det andra, för under Palio täcks hela torget med jord och det sätts upp tribuner för åskådarna. Därav sluttningen.

Läs mer: Pisa – inte så mycket mer än det lutande tornet

Torget kantas av museet Opera del Duomo, samt rådhuset Palazzo Publico; uppfört under 1300-talet i röd tegelsten. Palazzo Publico har ett torn som det är möjligt att gå upp i men det er stängt då vi är där. Det finns också ett flertal restauranger runt torget. Turistfällor tänker vi, men vi gillar stämningen på torget och beslutar oss i alla fall för att äta där. Gissa. vår förvåning när vi äter resans godaste antipasti-tallrik där.

italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena

Sent samma kväll lämnar vi Siena. Fast beslutade på att en gång återkomma och då spendera ett flertal dagar här.

2 KOMMENTARER

    • Det er jo bra at du har vært så lite i Italia. Da har du ett fantastisk land å oppdage ganske nære Norge. Denne sommeren skal jeg til Gardasjøen, og gleder meg stort til det.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here