Siena är ett sådant ställe som Had me at Hello. Samma sekund som jag går av bussen vet jag att jag kommer älska staden. Gatorna är smala, kurviga och backiga; det känns som vi hela tiden går i kurvor eller rundar hörn samtidigt som det är uppförsbacke eller nerförsbacke.

Senast uppdaterad oktober 2020

Byggnaderna längs gatorna är klassisk italiensk renässansarkitektur; precis den sortens miljöer som gör Italien till en av de mysigaste länderna att vistas i.

italien-toscana-siena

Smalt, kurvigt och backigt

Vi är i Siena på dagsutflykt från Florens. Vi lämnar Florens med buss och 45 minuter senare är vi framme i Siena. Vi strosar alldeles för länge bland gatorna och jag köper faktiskt en klänning också. Vilket inte alls var målet med utflykten.

Läs mer: Alla Florensinlägg

italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena

Il Duomo

Siena har en domkyrka som utseendemässigt inte är helt olik Florens. Efter att ha sölat omkring och insupit atmosfären så kommer vi till Il Duomo precis samtidigt som all andra. Vi får köa 30 minuter i 38 graders sol för att köpa våra biljetter och får tillträde till kupolen först en och en halv timme senare. Attans.

Läs mer: Bologna – Mer än spaghetti bolognese

Men upp i höjden vill vi, så det är bara att vänta. Som tur är så finns det flera kapell och ett baptisterium vi kan besöka medan vi väntar. I biljetten ingår också att gå upp i höjden på Panorama dal Facciatore, där det inte var någon kö. Så att köa för kupolen var egentligen lite onödigt. Från Panorama dal Facciatore ser vi dessutom kupolen och klockstapeln, vilket ju är bättre än att vara i kupolen och inte se den. Utsikten är fantastisk över Siena och jag blir mållös. Missa inte att gå den extra trappan upp till översta våningen, det är stor skillnad på utsikten. 

italien-toscana-siena italien-toscana-sienaitalien-toscana-sienaitalien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-sienaitalien-toscana-sienaitalien-toscana-siena

Piazza del Campo

Torget Piazza del Campo är berömt för två grejer. Det ena är att det enorma torget är sluttande. Det andra är hästkapploppet Palio, som genomförs i juli och augusti varje år. Och det ena följer det andra, för under Palio täcks hela torget med jord och det sätts upp tribuner för åskådarna. Därav sluttningen.

Läs mer: Pisa – inte så mycket mer än det lutande tornet

Torget kantas av museet Opera del Duomo, samt rådhuset Palazzo Publico; uppfört under 1300-talet i röd tegelsten. Palazzo Publico har ett torn som det är möjligt att gå upp i men det er stängt då vi är där. Det finns också ett flertal restauranger runt torget. Turistfällor tänker vi, men vi gillar stämningen på torget och beslutar oss i alla fall för att äta där. Gissa vår förvåning när vi äter resans godaste antipasti-tallrik där.

italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena italien-toscana-siena

Sent samma kväll lämnar vi Siena. Fast beslutade på att en gång återkomma och då spendera ett flertal dagar här. Uppdatering i oktober 2020; och nu har jag gjort detta.

Praktisk information

Jag har inte hittat onlinebiljetter att köpa för katedralen i Siena, detta gäller också i 2020. Mitt tips är att gå till katedralen och köpa biljetter det första du gör i staden, särskilt om du vill upp i kupolen.

Det finns olika biljetter att köpa. 2020 kostade det €5 för tillträde till själva kyrkan, jag tror kryptan och baptisteriet också ingår då. För €13 ingår utsikten från Panorama dal Facciatore och museet, där ingången till förstnämnda är genom museet. För €20 ingår också kupolen och här måste det bokas tidpunkt för tillträde. Första gången jag var i Siena köpte jag biljetten där allt ingår; andra gången nöjde jag mig med den för €13 utan kupolen. 

Inför återbesöket i 2020 fick jag expertips från en bofast i området om restaurangerna L´Osertia dei Rossi, Osteria Le Logge, La Taverna di Cecco och Osteria il Grattacielo. Alla såg ut som små pärlor i bakgatorna och de har mycket bra omdömen. Tyvärr var två av de stängda och de två andra hade inga gäster en tisdag i oktober under coronavirusets framfart. Eftersom jag reste själv ville jag inte äta på en restaurang helt utan andra gäster, så jag har inte provat någon av de fyra.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelDen färgglada staden Cartagena
Nästa artikelMitt resetriathlon; tre resor under två veckor – Jag som skulle ta det lugnare under 2017

2 KOMMENTARER

    • Det er jo bra at du har vært så lite i Italia. Da har du ett fantastisk land å oppdage ganske nære Norge. Denne sommeren skal jeg til Gardasjøen, og gleder meg stort til det.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here