Att komma till Cartagenas gamla stadsdel ger mig en smärre deja vu-känsla. Färgglada byggnader, gjutjärnsbalkonger och balustrader samt hest och vagn i gatorna. För en sekund ät jag tillbaka i French Quarters i New Orleans.

Och tydligen är jag inte ensam om att tycka så. På någons balkong vid torget Plaza Santo Domingo har de hängt upp en skylt utformad som gatuskyltarna i New Orleans, med texten French Quarters, New Orleans. Och det är egentligen inget märkvärdigt med det hela; båda stadsdelarna uppfördes under av spanska kolonister. Ja, även French Quarters. Det ursprungliga området French Quarters brann ner år 1788 och återuppfördes av spanjorerna, som då styrde i New Orleans, men det franskklingande namnet behölls.

cartagena-colombia

Staden Cartagena de Indias

Även den med mindre intresse av historia och geografi fattar att Colombia har varit en spansk koloni. Spanska är ju språket som pratas i landet. En snabbt sök på Google berättar för mig att spanjorerna kom år 1499 och behöll makten till 1819.

Läs mer: En utflykt till paradisstränderna på ön Isla de Rosario

cartagena-colombia cartagena-colombia

Staden Cartagena grundades år 1533 och fick namnet efter den spanska staden vid samma namn, dock med suffixet de India för Västindien. Inom kort blev staden det spanska rikets nav för den vattenburna transporten mellan Spanien och övriga Sydamerika. Cartagena blev också förvaringsplats för godset spanjorerna plundrade från lokalbefolkningen, innan det kunde transporteras till Spanien.

Läs mer: Salsa och mojito på livliga Café Havana

De värdefulla föremålen gjorde att Cartagena utsattes för otaliga plundringsförsök från andra pirater. För att stoppa detta så uppfördes den 13 kilometer långa försvarsmuren vid namn Las Muralles. Innanför muren ligger de färgglada husen som utgör Cartagenas gamla stadsdel.

cartagena-colombia cartagena-colombia cartagena-colombia cartagena-colombia

Den färgglada gamla stadsdelen

Som skrivet ovan så är det för mig kärlek vid första ögonkast. Vi bor en kort taxiresa utanför den gamla stadsdelen och jag tjatar hela tiden om att jag vill in dit. En kväll alla andra i sällskapet vill slappa i lägenheten så reser jag in själv och strosar omkring några timmar. En annan kväll så har jag inte tid att vänta in att de andra blir klara och åker in 30-40 minuter innan de andra. 30-40 minuter att vandra omkring och supa in stämningen är helt klart att föredra framför att vänta in någon som duschar.

cartagena-colombia cartagena-colombia cartagena-colombiacartagena-colombia

Den ena gatan är mer färgglad än den andra. Överallt i gatorna finns hästvagnarna och det samma gör fruktkvinnorna i färgglada klänningar som bär sina varor på huvudet. Kyrkor och torn ska man inte heller klaga på tätheten av; det är bara att kolla upp så hittar du i plural.

Läs mer: Charmfulla och livliga stranden Laguito

Något annat som jag inte heller klagar på är shoppingen. Riktig trevlig är den, faktiskt. Fina kvalitetskläder, vackra smycken samt exotisk och färgglad konst. Utöver detta; alla gatusäljare av varierande kvalitet.

cartagena-colombia cartagena-colombiacartagena-colombia cartagena-colombia

Plaza Fernandez de Madrid, Calle del Curato och Plaza de San Diego

Jag älskar stämningen i hela den gamla stadsdelen men mina favoritområden blir norra delen kring torget Plaza Fernandez de Madrid och gatorna Calle del Curato (kallad Carrera 7 hos Google) samt tvärgatan Stuard (kallad Calle 39 hos Google) och platsen Plaza de San Diego.

Läs mer: Hur jag hamnade i en stad som jag aldrig hade hört talas om innan och i ett bröllop där jag varken kände bruden eller brudgummen

cartagena-colombia cartagena-colombia cartagena-colombia cartagena-colombia

Det är här det kvällstid är som allra livligast med killar som rappar med mikrofon och portabel högtalare över axeln. Uteserveringarna finns överallt och på Calle del Curato stängs hela gatan av och borden flyttas ut och står mitt i gatan. Vid Plaza de San Domingo finns restaurangen Juan del Mar, som ägs av kändisen Juan. Utöver att servera införd tighta badshorts och förkläde samt bitvis underhålla från scenen, så är Juan också känt över hela Colombia som tjurfäktare, skådis och sångare. Maten på Juan del Mar? Riktigt god och ganska dyr med colombianska mått.

cartagena-colombia cartagena-colombia cartagena-colombia

Men resans godaste mat då?

Resans godaste mat åt vi också i Cartagenas gamla stadsdel. På restaurangen San Pedro, bredvid kyrkan San Pedro. Mums filibabba, säger jag bara. Det samma tyckte alla andra runt bordet också…

cartagena-colombia

Vad säger ni? Någon annan som känner äkta kärlek för staden Cartagena? Tips på liknade städer, världen över, mottas med tack. Det är dags att fylla på min bucket-list.

Föregående artikelMantiloc Shrine – En helig plats på Filippinerna
Nästa artikelSiena – En pärla i Toscana

8 KOMMENTARER

  1. Jaha, då var det dags om att ännu en gång sätta igång drömmarna och planerandet av ett nytt resmål. Jag fattar inte varför jag är så svag för färgglada hus. Vill åka dit nu!

    • Det finns rätt häftiga färgglada hus på närmare håll. Jag tänker på Tirana. Om jag minns rätt var det borgmästaren som hade ett förflutet som konstnär. När han blev vald så ”beordrade” han att vissa delar av staden skulle livas upp genom att man målade husen i glada färger. Alls inte skrikigt, men färggrannt.

      • Aha, då vet jag vad jag ska leta efter om jag kommer till Tirana. Jag var ju i södra delarna av Albanien förra året, men åkte upp till Odrid. Mao så missade vi Tirana då vi åkte från norra till södra.

  2. Att vandra runt i Cartagena är verkligen som att hoppa rakt ner i en godispåse med färgglada karameller! Det sprakar verkligen om staden, och dina bilder fångar verkligen känslorna. Du fotar så fantastiskt fint! Mina favoritkvarter i Cartagena är Getsemaní, på andra sidan fortet. Var du där någon gång? Lite småputtrigt, mysig förortsstämning tyckte jag.

    • Jag var i Getsemani vid två tillfällen, men hittade kanske inte samma område som du gjorde. Jag tyckte nämligen inte lika bra om den stadsdelen som innanför muren, tyvärr.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here