Att den amerikanska staden New Orleans är en jazzig och svängig stad kan inte ha undgått någon. Samt att staden består av låga färgglada byggnader med vackra gjutjärnsbalkonger. Allt detta stämmer, vilket också är en bidragande faktor till att New Orleans inte känns som en amerikansk storstad.

French Quarters

Den inre stadskärnan går under namnet French Quarters och är fjorton gånger sex kvarter. Med andra ord så stor att vi inom loppet av en vecka hinner med alla delar men inte så liten att vi tröttnar. I södra delen ligger Jackson Square, som faktiskt är en park och inte ett torg, med kyrkan St Louis Cathedral norr om parken. På platsen framför kyrkan trängs konstnärer och jazzbanden uppträder enligt rullande schema. Lotta, Mats och jag hittade den perfekta balkongen på Muriel´s i nordöstra ändan av Jackson Square.  Här har vi en perfekt utsikt över parken och platsen samt bra tillgång på bord i solen.

New Orleans French Quarters New Orleans French QuartersNew Orleans French Quarters New Orleans French Quarters New Orleans French Quarters

Mitt i French Quarters ligger gatan Bourbon Street i längdriktningen. Innan vi åkte så visste vi givetvis att New Orleans är känt för jazz. Det vi inte kände till är staden också är känt för Bourbon Street. Dit amerikanare åker för möhippor och svensexor och som erbjuder dygnet runt party för den som önskar. Barerna avlöser varandra på gatan. Flera av dem har som specialitet att sälja drinkar i enliters tillbringare med långa sugrör som konsumenten hänger runt halsen. Ja ni fattar. Inte helt olikt Ios eller Agia Napa som jag besökte innan jag fyllde 18 år. Och som numera inte är vår stil alls.

New Orleans French Quarters New Orleans French Quarters New Orleans French Quarters

Ångbåtar och Mississippi River

I söder avgränsas French Quarters av Mississippi River. På floden åker de stora ångbåtarna. Varje dag är det långa köar för att vara med på en av de fyra timmars kryssningar som säljs med eller utan förtäring. Vår plan ärr att åka med en av ångbåtarna men vi tappar lusten när vi ser alla som köar. Vi ser för oss en knökfull turistfälla. Så vi nöjer oss med att spana in ångbåtarna utifrån. Mats får självklart posera för En piss i Mississippi.

New Orleans French Quarters New Orleans French Quarters

Shopping i New Orleans

Väster om Canal Street ligger området som går under namnet Warehouse District. Här förväntade vi oss att hitta Bloomingdale´s, Macy´s och Nike Store. Men så var det inte. Det finns några gallerior i området men New Orleans är faktiskt en stad utan den klassiska amerikanska shoppingen!

När man googlar så framstår gatan Magazine Street, som börjar i Warehouse District och fortsätter västerut, som en mil lång shopping-himmel. Faktum är att affärerna ligger i kluster och det är ganska glest mellan klustren. Dock är det fåtal butiker vi hittar små och fina med underbara, och dyra, kläder och interiör.

New Orleans French Quarters New Orleans French Quarters New Orleans French Quarters

New Orleans är en av de mest fascinerande ställen jag har besökt. Och sen när blev det negativt att en stad inte har amerikansk atmosfär??? Vi blev bara så förvånade över att vi inte hittade en vanlig amerikansk storstad när vi lämnade French Quarters. Dessutom gjorde det inget, för på hemvägen stannar jag till några dagar i Chicago och shoppingen får jag med råge uträttad där.

Föregående artikelAtt resa med tåg i Nordtyskland
Nästa artikelStranden Dhermi i Albanien

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here