Under den vecka som Lotta, Mats och jag spenderar i New Orleans så förflyttar vi oss både norrut, västerut och österut med vår hyrbil. Gemensamt för alla väderstreck är att bara ett fåtal meter vid sidan om motorvägen som vi kör på så är det sumpmark. Vid ett tillfälle ser jag en överkörd halvmeter lång krokodil i vägrenen.  

Så fort vi lämnar New Orleans så märker vi att södra Louisiana till stora delar består av träsk och sumpmark. Är det inte närheten till havet så är det närheten till floden Mississippi.

Swamp - New Orleans Krokodil - Swamp - New Orleans

Bland de populära utflykterna att genomföra utanför staden så kommer swamp tour högt upp på listan hos samtliga arrangörer. Vi köper en 90-minuters båttur där vi tar oss dit med egen bil och väljer den långsammare båten med plats för 22 personer.

Krokodiler och sköldpaddor

Vi kliver först ombord i båten och får tre platser precis bredvid vår kapten och det visar sig senare att vara ett genidrag. Vi lämnar bryggan och passerar först flera bostadshus byggda på pelare för att stå emot översvämningarna både från hav och från flod. Träd och andra växter är fräscha och gröna. Efter ytterligare några minuter så stannar vår kapten båten för första gång och pekar mot en krokodil som ligger och vilar i vattnet ett 20-tal meter bort. Han plockar fram en påse marshmallows samt en pinne och berättar att det alltid är marshmallows som används för att locka krokodilerna till båten. Tydligen varken smakar krokodilerna något eller föredrar det ena att äta framför det andra eftersom de enligt kaptenen äter allt, men de går efter kontraster och de vita marshmallowsen är tydliga för krokodilögat i vattnet.

Swamp - New Orleans Krokodil - Swamp - New Orleans Swamp - New Orleans Swamp - New Orleans

Det är nu genidraget med att sitta bredvid kaptenen visar sig för han lockar självklart alla krokodiler till där han sitter. Vilket betyder till där vi sitter… Den simmar snabbt mot pinnen och swish; någon sekund senare är marsmellowen borta. Kaptenen ger sig i väg från krokodilen efter alldeles för kort tid och jag känner att jag blir lite sur. Men det går snabbt över när vi igen stannar några minuter senare och han lockar till sig en ny krokodil. Detta upprepas ytterligare två gångar och nästa gång vi igen ser en krokodil så nöjer han sig med att peka på den flytande stocken. Och det blir många fler flytande stockar att se.

Kaptenen märker att både Mats och jag är väldigt intresserade av alla sköldpaddor vi passerar och innan vi hinner fråga så förklarar han att vi inte kan stanna till bredvid dem för då hoppar de bara ner i vattnet. Så det gäller att fotografera dem på håll. En och annan färgglad fågel ser vi också men inga giftiga vattenormar, även om det utlovas i den färgglade broschyren. Men det känns lika bra för min del.

Swamp - New Orleans Krokodil - Swamp - New Orleans Swamp - New Orleans Krokodil - Swamp - New Orleans

Trollskog och vildsvin

Vi gör en vänstersväng in på en mindre kanal och landskapet förändrar sig nästan omedelbart. Borta är alla gröna och frodiga träd och vi är nu i stället mitt i en trollskog med vad som ser ut som spindelnät hängande från döda grenar. Stämningen är magisk och jag njuter varje sekund samtidigt som huvudet roterar runt sin egen axel för att få med allt. Till slut stannar båten mitt mellan alla spökträden och genast kommer två vildsvin simmande fram till oss för marshmallows. Tydligen vet de vad som brukar hända när båtarna dyker upp. Jag slänger ett getöga på vildsvinen och tar en och annan bild men mest intresserad var jag av naturen och stämningen.

Swamp - New Orleans Swamp - New Orleans Swamp - New Orleans Swamp - New Orleans Swamp - New Orleans

Turens höjdpunkt är självklart The Gators och de trolliga och spökiga träden men det jag gillar mest är att det fanns så många krokodiler och att kommer fram dem helt nära båten. Krokodilerna är ju det alla är där för…. När jag tidigare har varit på liknade turer så har guiden pekar där borta är en krokodil och den är så långt bort att det är omöjligt att avgöra om det är en stock eller en krokodil och detta är också den enda krokodil vi ser under hela utflykten. Men i New Orleans sumpmark så var krokodilerna många och de simmade helt nära båten.

Bilderna  1, 5, 6 och 16 är fotograferade av Mats Dahlgren.

Föregående artikel9 klassiska sevärdheter i Berlin . Vad att se och göra
Nästa artikelBrasov – Transsylvaniens hjärta

6 KOMMENTARER

  1. Intressant blogginlägg! Men en notering om att det är alligatorer och inte krokodiler är kanske på sin plats. För övrigt så är det en väldigt intressant upplevelse att åka ut i träsken.

    • Oooops, kring alligatorer och krokodiler har jag tydligen slarvat lite. Trodde faktiskt att man använde båda begreppen om varandra. Fick faktiskt googla efter din kommentar.

  2. Så spännande med krokodiler! Men lite oväntat att mata dem med marshmallows, jag hade snarare tänkt mig att man skulle locka dem med kotletter? 😀

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here