När jag förra våren var i New Orleans så var vi överens om att besöka en tidigare sockerplantage redan innan vi bokade resan. På plats valde vi Laura Plantation, som är det mest kända och välbevarade exemplet. 

När vi kommer fram är det en dryg halvtimme till nästa guidning börjar. Vi spenderar väntetiden i butiken och sittande på porchen. Vi får en riktig bra guide och vår grupp om ungefär 20 personen påbörjar turen.

Läs mer: Vackra French Quarters i New Orleans

Plantagen L’habitation Duparc

Plantagen köptes 1804 av Guillaume Duparc, en franska veteran som kämpade under den amerikanska revolutionen, och fick namnet L’habitation Duparc. Inom kort blev plantagen bland de största i området.

Läs mer: Laura Plantations hemsida

Laura var fjärde generationen efter Guillaume Duparc och drev plantagen tillsammans med sin man. Lauras man dog och efterlämnade henne med elva barn, varav de äldsta var nästan vuxna. Laura fortsatte driva plantagen tillsammans med sina barn och dog under 1960-talet, 98 år gammal.

Namnbyte till Laura Planatation

Laura Plantation är precis som jag hade förställt med en sockerplantage i den amerikanska södern. Självklart fattar jag att det som i dag visas upp är tillrättalagt för besökande men känslan och utseendet är precis som jag förväntade mig, och har sett på film och foton. Jag lyckas utan problem se framför mig hur det kan ha sett ut när det det begav sig på plantagen.

Läs mer: Jazziga Frenchmen Street i New Orleans

Huvudbyggnaderna är i klassiskt sydstatsuppförande och det finns stora balkonger på båda sidor; givetvis med gungstolar. Slavarna bodde i mindre och enklare byggnader, en bit från huvudhuset.

Enligt vår guide var Laura Plantation en av många plantager i området; det som utmärker den är att Laura förde dagbok från hon var ung till hon dog. Hon beskriver detaljerat slaverna och deras villkor men också galenskaper, suputer och kusingifte i sin egen familj. När plantagen öppnade för guidade turer så ändrades namnet till Laura Plantation, för att spegla den prägel hon satte på den.

Läs mer: Krokodiler och träsk utanför New Orleans

Värt att veta:

  • Det tar cirka en timme att köra från centrala New Orleans till Laura Plantation.
  • Om du inte har bil så går det att köpa transport via en av dessa företag.
  • Det går inte att köpa biljetter innan och man måste följa en guidad tur. De engelska turerna startar varje 40 minut.
  • Inträdet är $20 för vuxna och $6 för barn.
Föregående artikelTallinn 2017 – En bildkavalkad
Nästa artikelAfternoon tea på Wienercaféet i Stockholm

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here