Årets påskhelg spenderade både Maxime och Lena i var sin stad som med råge överträffar hur den framställs både på foto och på film. Maxime var i romantiska och förförande Venedig med pojkvännen medan Lena var i jazziga och svängande New Orleans med två vänner.

Ni vet alla hur det är; man bokar en resa, läser på om stället och det framkommer att resmålet är vida känt för det ena eller det andra. Sen kommer man dit och får leta med ljus och lykta efter det som stället är känt för.

Tolv år senare minns jag fortfarande hur vi gick om omkring i Goa stad i Indien och letade efter de portugisiska byggnaderna som alla reseguider omtalade. Vad hittade vi? Någonting mitt mellan spridda sällsynta skurar och absolut ingenting, skulle jag vilja beskriva det som.

New Orleans

Nouvelle Orleans grundades 1718 av en fransman och befolkades av just fransmän tillsammans med tyskar och kanadensare. Under perioden 1762 till 1803 så var dock New Orleans en spansk koloni, för att igen återgå till fransmännen. Det är spanjorerna som är ansvariga för dagens utseende på det området som går under namnet French Quarters, som totalförstördes efter två bränder åren 1788 och 1794.

French Quarters består storleksmässigt av fjorton gånger sex kvarter. Så gott som samtliga byggnader är uppförda i färgglad karibisk-inspirerade stil med vackra smidesjärndetaljer; här behöver vi absolut inte leta efter russinen. Känslan av att gå omkring bland dessa underbara byggnader är svår att beskriva med ord, det var helt enkelt helt magiskt underbart att strosa omkring.

New Orleans New Orleans New Orleans New Orleans New Orleans New Orleans

Venedig

Venedig började befolkas runt år 500 av flyktingar från norra Italien. Geografiskt låg Venedig lägst österut i det Bysantinska riket, vilket gjorde att staden klarade sig undan både Frankerrikets erövringar fram till år 800 och senare Romarrikets erövringar fram till år 1800. Den bysantinska prägeln på staden är fortfarande tydlig men det som utmärker sig tydligast i Venedig är att staden är byggd på en lagun och allt vatten som finns.

Många av Venedigs gator är helt enkelt ersatta av kanaler och de finns överallt, tillsammans med broar och byggnader som slutar rakt ner i kanalerna. Inte heller här behöver man leta efter det man har sett på foto eller film. Gondolerna finns också överallt; det är självklart mest turister i dem men det finns också gondoler som används som framkomstmedel även om liten motorbåt är vanligast. Venedigs fasader är sådär lagom slitna och uppvisar den patina som alla älskar. Att gå omkring på broar över kanalerna, längs med kanalerna och på de smala gränderna känns som att ha huvudrollen i en romantisk komedi.

Venedig Venedig Venedig Venedig Venedig Venedig Venedig

Visst är det en särskild känsla när man kommer någonstans och det i verkligheten är precis som på bild?

Föregående artikelLadies Abroad gästbloggar hos HomeExchange
Nästa artikel9 klassiska sevärdheter i Berlin . Vad att se och göra

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here