Noema skriver på sin hemsida Noema betyder ”meningen” och det är här du hittar den. Meningen med livet – att äta gott, dricka gott och njuta livet med gamla och nyfunna vänner.

Detta bådar gott, så självklart bokar jag ett bord på Noema.

Matsalen
Maten på bordet
Kammusslan

Vi är fem väninnor och vi har bord en fredag klockan 20.30. Stämningen är hög när vi ankommer. Noema ligger i bottenvåningen på Wallenstamhuset på Birger Jarlsgatan, där den konkava fasaden är känt för många från TV-serien Varuhuset.

I den stora matsalen mot gatan är inredningen stilren med enorma cirkelformade ljuskronor i taket och vinröda paneler och speglar på väggarna. Borden är runda och täckta av linnedukar. Mitt i lokalen är det en enorm lucka där maten serveras och det är möjligt att se kockerna tillaga maten.

Broccolin
Havsaborren

Vi visas dock genom baren, som är knökfull denna fredagskväll, till barens bakficka där vi ska äta. Menyn är densamma som i matsalen, men lokalen är betydligt mindre. Också här är borden runda och med linnedukar, ljuskronorna har samma enorma dimensioner men har en orange nyans, och det är gamla fotografier i udda ramar i stället för spegelväggar.

Vi placeras i en soffa mot ena väggen och det roliga kan börja.

Bakfickan

Maten på Noema

Vi börjar med varsin cocktail medan vi kikar på menyn. För mig blir det en Flamingo, bestående av gin, Aperol, Campari, citron och pink grapefruit soda.

Menyn på Noema består av snacks, mellanrätter och huvudrätter. Bland huvudrätterna, som delas upp i Grill, Biff, Entrecote och På ben, dominerar köttet. Det finns en hamburgare för 180 kr, men också en Wagyu på ben för 2200 kronor och en clubsteak från svensk mjölkko för 875 kronor. För köttet anges det för varje rätt både ras och var djuret har uppfötts, samt vilket foder det har ätit.

Risotton

Det bästa med att vara många är att det blir flera rätter att smaka på. Vi går för flera mellanrätter och delar på en havsaborre från grillsektionen; den enda huvudrätten som inte är kött.

Kroketterna
Kammusslan

Detta beställer vi:

  • Råbiff – Tartar på mjölkko, efterglöd, ovmärgsskum, shalottenlök, kryddkasse (165)
  • Sotad kammussla – Selleri, limemajonnäs, gurka, koriander, jalapeño, tomatkonsommé  (175)
  • Gårdsgris – Panerad gårdsgris på ben, citronvelouté, surkål (145)
  • Majskycklingvingar – Confiterade- & friterade majskycklingvingar slungade i egengjord hot sauce, blåmögelost (135)
  • Bimi broccoli – Chimichurri, marconamandlar, pecorino, grönärtskräm (145)
  • Hummus – Inkokta plommon, mynta, fermenterad chiliolja, Flatbread, harrisarostade kikärtor (125)
  • Risotto – Tryffel, guanciale, gräslök, pecorino (135)
  • Kroketter – Friterade kroketter, ”mac´n cheese”- & jalapeño, riven cheddar & citrusmajonnäs (95)
  • Havsabborre – Hel grillad havsabborre, sojabrynt smör, grillad citron, salladslök, vitlök (295)
Hummusen

Till detta beställer vi ett vitt vin och ett rött vin, där vi kör med dubbla glas under hela middagen. För det röda faller valet på en fransos på druvan Gamay från Bourgogne och den vita blir en spansk Albariño från Rías Baixas

Godast är kroketterna, hummusen, risotton och havsaborren. Råbiffen smakar jag inte på men alla tycker det blir för mycket med täcket ovanpå. Typiskt nog beställer vi två av denna…

Gårdsgrisen

Nu äter inte jag rött kött, så de andra huvudrätterna lockar inte, men för köttätaren är Noema himlen. Jag gillar helheten på Noema; god mat, bra service, fina men kanske lite sparsmakade lokaler, men först och främst stämningen. Allt är korrekt och snyggt men aldrig tråkigt och stelt. Stämningen är hög vid många av borden och åldersmässigt är det blandat i både matsal och bar.  

Läs mer: Andra restauranger i Stockholm


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelIlulissat på Grönland
Nästa artikelSommerro hotell – Femstjärnigt i Oslo

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here